Fellesøkonomi

- Det kan fort bli grobunn for konflikter om man ikke har klare retningslinjer

Forbrukerøkonomen advarer mot krangle-verstingen i forholdet.

IKKE SEXY: Men nødvendig. Å skrive en skikkelig samboerkontrakt, testament og opprette en økonomisk og juridisk avtale dere i mellom, vil sikre dere begge økonomisk i fremtiden.
IKKE SEXY: Men nødvendig. Å skrive en skikkelig samboerkontrakt, testament og opprette en økonomisk og juridisk avtale dere i mellom, vil sikre dere begge økonomisk i fremtiden. Foto: Thinkstock.
Sist oppdatert
TA PRATEN NÅ: - Man bør faktisk, midt i den villeste forelskelsen, snakke om og planlegge hvordan man vil håndtere det økonomiske om det skulle bli brudd. Det er nemlig lettere å snakke om disse tingene når man er forelsket, enn når man er bitre fiender, mener Elin Reitan, forbrukerøkonom.
TA PRATEN NÅ: - Man bør faktisk, midt i den villeste forelskelsen, snakke om og planlegge hvordan man vil håndtere det økonomiske om det skulle bli brudd. Det er nemlig lettere å snakke om disse tingene når man er forelsket, enn når man er bitre fiender, mener Elin Reitan, forbrukerøkonom. Foto: Nordea.
ULEMPE: - Hvis dere har veldig ulik inntekt, kan den ene parten føle en viss urettferdighet om man skal dele alt likt. Parten som tjener mer, vil ikke komme like godt økonomisk ut av avtalen som den som tjener mindre, sier Hallgeir Kvasheim, forbrukerøkonom.
ULEMPE: - Hvis dere har veldig ulik inntekt, kan den ene parten føle en viss urettferdighet om man skal dele alt likt. Parten som tjener mer, vil ikke komme like godt økonomisk ut av avtalen som den som tjener mindre, sier Hallgeir Kvasheim, forbrukerøkonom. Foto: TV3.

Undersøkelser som Nordea tidligere har gjennomført viser at det er mange som irriterer seg over partnernes forbruk, og mange innrømmer at de skjuler sin egen pengebruk, og det de kjøper, for partneren sin.

Forbrukerøkonom Elin Reitan tror at økonomien under samme tak kan være blant krangleverstingene i parforhold.

- Økonomi og pengebruk kan fort bli grobunn for konflikter om man ikke har klare retningslinjer for hva og hvordan man deler utgiftene. Dette kan bidra til å skape en dårlig stemning i parforholdet, og det er slitsomt for begge parter når den ene skal gå rundt med dårlig samvittighet hver gang han eller hun unner seg noe, mens den andre irriterer seg over partnerens forbruk, sier Reitan til Kvinneguiden.

Lag avtale med én gang

Økonomen mener at til tross for at økonomi og pengebruk kanskje ikke er det mest sexy å snakke om, så er det viktig at man er åpen og ærlig om sitt forbruk;

- Og ikke minst at man har klare retningslinjer for hvordan man deler utgiftene i parforholdet, sier Reitan og tipser:

- Man bør faktisk, midt i den villeste forelskelsen, snakke om og planlegge hvordan man vil håndtere det økonomiske om det skulle bli brudd. Det er nemlig lettere å snakke om disse tingene når man er forelsket, enn når man er bitre fiender, mener hun.

Reitan mener at de største ulempene ved å ikke å ha en fellesøkonomi er at det fort kan bli krangling om økonomien.

- Det kan være vanskelig å holde styr på hvem som betaler hva om man ikke har gode rutiner og retningslinjer rundt forbruk og fordeling. Det kan også fort bli en skjevfordeling der den ene parten investerer i varige verdier, som for eksempel bolig, mens den andre betaler løpende forbruk, sier hun.

Kvinner i forbruksfellen

Dette støtter Hallgeir Kvadsheim, forbrukerøkonom kjent fra TV3-programmet "Luksusfellen".

Det er spesielt kvinner som havner i «forbruksfellen».

Det betyr at den ene parten opparbeider seg verdier, mens den andre ikke gjør det - og dette kan få fatale følger for sistnevnte ved et samlivsbrudd;

- Den klassiske feilen ved at kvinner betaler løpende, daglige utgifter i husholdningen, og mennene betaler ned boliglånet, skaper en grov økonomisk ubalanse mellom partene når hjemmet eventuelt skal selges. Boliglånet kan stå i begges navn selv om det kun kan stå i ett navn i skatten. Men man må avtale at man betaler renteutgiftene likt, og dette må være reelt - ikke bare en avtale på papir, begge må da stå ansvarlig for å betale ned halvparten av renteutgiftene, sier Kvadsheim til Kvinneguiden.

Han mener de aller vanligste fellesutgiftene er de som går med til husholdningen, som leie eller boliglån, forsikring, mat og drikke, klær og andre utgifter til barna, strøm og nett. så kan man kjøpe klær til seg selv og betaler for turer og spare til egen pensjon på egen konto.

Ulempen med fellesøkonomi

Kvadsheim understreker at det ikke fungerer for alle å ha fellesøkonomi.

- Hvis dere har veldig ulik inntekt, kan den ene parten føle en viss urettferdighet om man skal dele alt likt. Parten som tjener mer, vil ikke komme like godt økonomisk ut av avtalen som den som tjener mindre. Det kan være en ulempe med felles økonomi ved å føle på at man ikke har råd til å gjøre egne ting som venninne-eller kompisturer, dersom den ene parten ikke gjør dette, kan ikke den andre gjøre det, gjerne, sier han videre.

Det er også derfor Reitan ikke anbefaler at hele økonomien er felles, for dette kan også skape konflikter.

- Jeg vil anbefale alle par å opprette en felleskonto som man bruker til fellesutgifter. Del på fellesutgiftene forholdsmessig etter inntekt, og behold resten til privat forbruk. Jo større lønnsforskjeller, jo mer riktig blir det å innordne seg på denne måten, sier hun.

Reitan mener at man samtidig bør ha hver sin konto som brukes til personlige utgifter.

- Da unngår man lettere konflikter og krangling rundt hva man bruker penger på utenom felles forbruk. Det er også lurt å sette opp et budsjett slik at dere har et bevisst forhold til hva dere bruker penger på, av felles varer og tjenester, tipser hun videre.

Fordel å være gift

Når det gjelder økonomisk gunstige fordeler i et parforhold, har gifte helt klart flere fordeler enn samboere.

Slik sikrer du deg økonomisk

  • Diskuter økonomien som venner
  • Kjøp deg inn i samboers bolig
  • Avklar eierforhold
  • Avklar hvem som skal betale hva og hvor mye
  • Bli enige om fordeling ved brudd
  • Sørg for å ha orden på forsikringene
  • Skriv testamente

(Kilde: Elin Reitan, forbrukerøkonom)

- Den økonomiske fordelen ved å være gift kontra samboere, er at juridiske og økonomiske bindinger skjer automatisk når man har giftet seg. Er man samboere, må man aktivt gå inn for å løse dette med samboerkontrakt og testament slik at man sørger for at samboer vil stå som arvtaker om man ønsker dette, sier Kvadsheim.

Gifte har et lovverk som beskriver fordeling av verdier ved samlivsbrudd, likedelingsprinsippet.

- Så lenge man ikke har avtalt noe annet, for eksempel ektepakt med særeie, så skal nettoverdien av det som er skapt under ekteskapet deles likt. Arv og gaver, fra andre enn ektefellen, som mottas under ekteskapet, regnes ikke med i fordelingen ved skilsmisse, forklarer Reitan.

Samboere har ikke samme regelverk å forholde seg til, og det er en del fallgruver som det kan være greit å være oppmerksom på:

- Det er dessverre mange eksempler på at den ene parten i et samboerforhold har komme svært dårlig ut, økonomisk, ved samlivsbrudd eller den enes bortgang. Derfor er det utrolig viktig at man skriver samboerkontrakt, som blant annet sier noe om hvem som eier hva av felles bolig, sier Reitan.

Og ikke glem testament.

- Man bør også vurdere å skrive et testament og tegne en livsforsikring for å sikre hverandre, og eventuelle felles barn, i fremtiden. Det er verdt å merke seg at gifte har større arverett sammenlignet med samboere. Samboere uten barn har for eksempel ingen arverett på hverandre med mindre de har opprettet et testamente, sier Reitan videre.

Kvadsheim oppfordrer til å lage avtalen mellom dere så formell som mulig.

- Om det blir brudd mellom samboere, er det viktig at dere i forveien har laget gode og tydelige avtaler på papir som dere og vitne signerer, og som sier hvordan dere skal dele opp økonomi og utgifter ved et eventuelt brudd, sier han.

Les også:

Slik kredittsjekker du deg selv

Kvinner får mindre i pensjon enn menn

Dette kan bli rådyrt

Denne saken ble første gang publisert 03/10 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også