Flytur og alkohol

Pass på promillen

For høy promille om bord på fly kan i verste fall føre til fengsel og bøteleggelse.

KONSEKVENSER: Det finnes ingen regler for hvor høy promille du kan ha om bord, men er du synlig beruset, kan det få alvorlige konsekvenser.
KONSEKVENSER: Det finnes ingen regler for hvor høy promille du kan ha om bord, men er du synlig beruset, kan det få alvorlige konsekvenser. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Sist oppdatert
Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen. Foto: SAS.
Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen. Foto: SAS.

Det finnes ingen regler for hvor høy promille du kan ha om bord på flyet, og du kan nyte et glass vin eller litt Baileys når du er på farten. Men dersom du er synlig ruspåvirket kan du bli nektet ombordstigning, og i verste fall kan politiet bli kontaktet av besetningen.

- Personalet på bakken har trente øyne i å vurdere om vedkommende kan slippes om bord på flyet. En beruset person kan føre til ubehag og sjenanse både for medpassasjerene og besetningen om bord, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

I tillegg kan det hende at vedkommende ikke er i stand til å følge de anvisningene om sikkerhet som demonstreres om bord på flyet.

- I de fleste tilfeller blir de som er overstadig beruset nektet adgang før flyet letter. Vi ser alltid an alvorlighetsgraden. I de snilleste tilfellene anbefaler vi vedkommende å ta en kopp kaffe og vente til neste fly går, sier han til Kvinneguiden.

Uten erstatning

I de alvorligere tilfellene kan berusede passasjerer bli nektet adgang, uten erstatning, og uten billett til en ny flyreise.

- Vi forsøker alltid å stoppe disse tilfellene på bakken før flyet tar av. Likevel er det et problem at noen fra tid til annen tar opp taxfree-posen og begynner å drikke av medbragte alkoholholdige drikker.

Det er ikke regler for hvor mange enheter hver enkelt kan kjøpe om bord, men det er besetningens ansvar å bestemme om vedkommende får lov å kjøpe alkohol.

- Når en beruset person allerede er om bord i flyet, er det lite som kan gjøres for å unngå ubehag fra den alkoholpåvirkede passasjeren. Derfor jobber vi aktivt med å håndtere problemet på bakkenivå, sier Johansen.

Det finnes heller ingen regler for hvor mye du kan drikke mens du er på flyplassen, men vær obs på at du selv setter deg i den posisjonen at du kan bli nektet adgang på flyet.

- Vi er oppmerksomme på at alle skal ha det hyggelig om bord. Besetningen på flyet har sikkerheten i ryggmargen, og ser nøye an hver enkelt idet de ønsker deg velkommen i flyet.

Heldigvis understreker Johansen at det er sjeldent de er nødt til å nekte passasjerer adgang.

- Vi flyr 30 millioner mennesker i løpet av ett år, og det er sjelden vi får store problemer som følge av alkohol. Likevel skjer det fra tid til annen. Det skjer også at folk prøver å røyke om bord, noe som blir slått hardt ned på.

Med hjemmel i transportvilkårene, har de rett til å stanse enhver person som kan være til sjenanse for omgivelsene.

- Romerrike Politikammer samarbeider med Oslo Lufthavn, og tar seg av de vanskeligste passasjerene. Fengsel og bøteleggelse er vanlig for de som har vært for beruset om bord, sier Johansen.

Medbragt er problemet

MED MÅTE: Ikke la flyturen gå over styr. Drikk med måte for å unngå ubehagelige situasjoner. Foto: Thinkstock
MED MÅTE: Ikke la flyturen gå over styr. Drikk med måte for å unngå ubehagelige situasjoner. Foto: Thinkstock

PR-ansvarlig for reisebyrået Ving, Sophie Frisholm, sier det største problemet ofte er den medbragte alkoholen fra taxfree.

PR-ansvarlig for Ving, Sophie Frisholm. Foto: Ving
PR-ansvarlig for Ving, Sophie Frisholm. Foto: Ving

- Vi har gjester som heller alkohol over på brusflasker for å unngå oppmerksomhet fra vårt kabinpersonale, noe som ofte er den største utfordringen, sier hun til Kvinneguiden.

Frisholm understreker at de ikke tillater berusede gjester å komme om bord på flyene deres. I tillegg nektes synlig berusede passasjerer alkoholservering om bord. Dette er først og fremst av sikkerhetsmessige hensyn, men også for at alle på flyet skal føle seg komfortable.

- Ofte blir vi gjort oppmerksom av andre gjester på de som har drukket medbragt drikke på flyet. Da vurderer vi situasjonen og griper eventuelt inn. Det er ikke alltid like populært, men vi gjør det om situasjonen tilsier at vi må.

Kabinpersonalet og pilotene har et advarselsystem som i ytterste konsekvens kan føre til at passasjeren blir nektet hjemreise fra deres reisemål. Det skjer et par ganger i året på Thomas Cook sine flyvninger fra og til Skandinavia.

- Gjestene som sitter om bord på et fly er et speilbilde av vårt samfunn. Vi underviser vårt personale i å oppdage dette slik at vi tidlig kan gripe inn og begrense drikkingen ved å beslaglegge flasker. Vi kan kontrollere hvor mye alkohol som blir servert om bord, men den medbragte alkoholen er ofte den som får begeret til å flyte over, sier Frisholm.

Les også:

Slik kommer du deg raskest fra flyplassene

Styr unna de bakerste setene på flyet

Ikke gjør dette på hotell

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også