=

BRUKER IKKE KRYDDERHYLLA: Kokk og TV-personlighet Charlotte Mohn. © FOTO: Mona Nordøy

Til tross for at det er lettvint å ha krydderet i nærheten når du lager mat, er det er par steder det absolutt ikke bør oppbevares.

- Det er dumt å oppbevare krydder i hyllen rett over komfyren. Krydder skal oppbevares tørt, mørkt og litt svalt. Står det i nærheten av komfyren blir krydderet utsatt for varme og damp, forklarer kokk og TV-personlighet Charlotte Mohn.

Synder du?

Har du syndet og oppbevarer krydderet i nærheten av komfyren, er du trolig ikke alene om det.

I tillegg til at det kan være hendig å ha krydderet i nærheten, blir en rekke kjøkkeninnredninger levert med en «krydderhylle» over komfyren.

- Så lenge kjøkkenprodusenten leverer slike «krydderskap», tror mange naturlig nok at det er en egnet plass. Derfor er det nok mange som synder og oppbevarer krydderet over komfyren, sier Mohn.

Slik bør du oppbevare krydderet

I tillegg til å sky varme, setter krydder heller ikke spesielt pris på lys.

- Oppbevar krydderet på rene, tette glass i en skuff eller skap med stabil sval temperatur uten lystilgang, sier Mohn til Kvinneguiden.

Er det trangt om plassen i kjøkkenskapene dine, er det noe krydder som kan være lurt å prioritere.

- Alt som er ferdig pulverisert eller malt er mer ømfintlig enn hel, tørket krydder. En hel muskatnøtt holder seg for eksempel lengre enn revet muskat, slår Mohn fast.

På gastronomisk Institutt er de nøye med å oppbevare krydder ordentlig, og bruker enten vakuumbeholdere eller lufttette bokser.

Sliter du med å finne vakuumglass som egner seg, bør du gå for mørke glass slik at krydderet blir utsatt for minst mulig lys.

- Krydderet kan godt oppbevares i romtemperatur, så lenge det er skjermet for luft og lys. Ved direkte kontakt med disse elementene, mister det smaken fortere, forklarer kokk og commis ved instituttet, Alex Bjørseth.

=

ANBEFALER LUFTTETTE BOKSER: Kokk og commis ved Gastronomisk Institutt Alex Bjørseth. © FOTO: Tom Haga

Dette krydderet skal oppbevares i kjøleskapet

Selv om krydder normalt sett ikke skal oppbevares i kjøleskapet, finnes det ett unntak.

- Fersk vaniljestang bør oppbevares i kjølig. Da holder den ferskheten mye lenger, sier Bjørseth.

Med et par vaniljestenger kan du lage verdens beste vaniljesukker. For å undersøke om en vaniljestang er fersk eller ikke, må du kjenne på den. Jo eldre den blir, jo sprøere blir den. En helt fersk vaniljestang er altså relativt myk.

Bruk eller kast!

Hvor lenge du kan oppbevare krydder uten at det mister egenskapene sine, varierer fra de ulike kryddertypene.

Malt krydder som har stått åpent i skapet i et års tid, vil ikke være like intenst på smak og aroma som tilsvarende nymalt krydder.

- En teskje nymalt pepper vil altså være sterkere enn en teskje malt pepper som har stått i skapet i to år. Det kan være en utfordring hvis du skal følge en oppskrift eller lignende, sier Mohn.

- Moralen er derfor; rydd i krydderskapet med jevne mellomrom og begynn å bruk mer krydder i maten!

Selv er kokken selvforsynt med tørkede urter.

- Jeg tørker urtene som jeg har i hagen slik at jeg har oregano, timian, løpstikke, salvie, estragon og rosmarin gjennom hele vinteren. Resten kjøper jeg på innvandrerbutikker hvor det ofte er krydder med bedre kvalitet og mer smak.

=

LUFTTETT: Krydder bør oppbevares mørkt og tørt, i lufttette bokser. © FOTO: Thinkstockphoto

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!