Få mer lønn

Slik forhandler du deg til høyere lønn

Lyst på mer penger? Det kan være enklere enn du tror

IKKE FEIG UT: Kvinner er for lite flinke til å ta initiativet til diskusjoner om lønn og penger. FOTO: Colourbox
IKKE FEIG UT: Kvinner er for lite flinke til å ta initiativet til diskusjoner om lønn og penger. FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Det er få ting som er så frustrerende som å føle at man ikke verdsettes nok på arbeidsplassen.

Går du rundt og kjenner på at motivasjonen ikke er det den burde eller kunne være fordi du ikke får den lønnen du mener du har gjort deg fortjent til, ja så kan det være på høy tid å ta prat med sjefen.

Kvinner er generelt lite gode på å ta initiativet til samtaler om lønn og lønnsøkning, men her er ekspertene klare i sin tale: Ikke vær redd for å synliggjøre og legge frem for sjef og ledelse nøyaktig hva og hvordan du bidrar til arbeidsplassen - og at dette burde belønnes.

Sjekk ut disse smarte tipsene på hvordan du burde gå frem for å be sjefen om mer penger:

1. Ikke vær redd for å snakke om penger

Det er mange som synes det er vanskelig å snakke om penger, både med sjefen, men ikke minst også med kolleger. Men dersom ingen snakker om lønnsnivåer og penger, hvordan skal man da vite at man tjener det man burde?

Ifølge nettavisen Huffington Post vil det å være komfortabel med å snakke om lønn og penger gjøre at du stiller langt sterkere når du skal prøve å forhandle deg til høyere lønn.

- Man skal ikke være redd for å snakke om penger og lønn i en jobb- eller intervjusituasjon, forklarer direktør Guri Larsen i Adecco Search & Select til Kvinneguiden.

- Det er viktig for motivasjon og trivselen på arbeidsplassen at man er lønnet slik man faktisk fortjener.

Å snakke med kolleger og venner om lønnsnivåer gjør at det også blir lettere å ta initiativet til en samtale med sjefen.

Larsen forklarer at på de fleste arbeidsplasser er det faste datoer for årlige lønnssamtaler, og da vil det også være naturlig å forholde seg til disse.

- Hvis du vil snakke om lønn utenom disse samtalene, bør det ligge ekstraordinære resultater bak. Da kan du be sjefen din om en prat. Ta opp hvordan og hvor mye du har jobbet, hva du har fått til, og på hvilken måte det går utover rammene og forventningene til stillingen din.

VIS HVA DU BIDRAR MED: Gjør det tydelig hva det er du gjør og har ansvar for når du skal snakke med sjefen om penger. FOTO: Colourbox
VIS HVA DU BIDRAR MED: Gjør det tydelig hva det er du gjør og har ansvar for når du skal snakke med sjefen om penger. FOTO: Colourbox

Mange kvinner kvier seg for å ta tak i samtaler om penger og lønn.

- Dette kan nok dessverre skyldes at  kvinner ikke tør å stille krav i like stor grad som menn, tror Larsen.

-Dette viser seg, for det eksisterer den dag i dag tydelige forskjeller i snittlønnen mellom kvinner og menn.

2. Finn ut hva andre tjener

Kunnskap er makt, og å vite hva andre som jobber med det samme som deg tjener, gjør at du mye lettere kan forhandle om lønn både i en intervjusituasjon og også senere når du har vært ansatt en stund.

Dette forklarer HR direktør Hollie Delaney hos Zappos.com til Huffington Post:

- Om du kjenner verdien av det du gjør i det feltet eller yrket du jobber med, står du i en mye sterkere posisisjon når det gjelder å snakke med en arbeidsgiver om at lønnen du får utbetalt skal stå i forhold til den jobben du faktisk gjør og hva andre i samme posisjon får betalt.

Fagansvarlig, kursholder og gründer av MetaResource, Trine Åldstedt, er enig:

- Det er absolutt smart å sjekke med andre i samme type stilling og andre med samme bakgrunn når det gjelder hva slags lønnsnivå du burde ligge på, forklarer Åldstedt til Kvinneguiden.

- Bruk nettverkene du har for alt det er verdt, enten ditt eget eller gjennom noen du kjenner. Dette stiller deg i en mye sterkere posisjon for å forhandle om lønn med ledelsen eller sjefen.

Men Åldstedt, som er blant Norges første profesjonelle coacher, i tillegg til både forfatter, foredragsholder og blogger, minner om at man må trå litt varsomt.

- Lønn kan være et litt delikat tema for mange, forklarer eksperten.

- Mange er ukomfortable med å oppgi nøyaktig lønn, men det går an å be om et estimat.

Ledernett.no anbefaler også at man ser på lønnsstatistikken for sin bransje.

- Gjør undersøkelser i lønnsnivået i bransjen. Fagforeninger vil også kunne informere om lønnsstatistikker. Hos mange bedrifter plasseres du inn i et lønnstrinn hvor ansiennitet og formelle kvalifikasjoner bestemmer lønnsnivået, og dette kan gi lite rom for forhandlinger.

3. Vær forberedt på å forhandle

Når det gjelder å be sjefen om lønnsøkning, så lønner det seg å være forberedt på å måtte forhandle.

- Det er slett ikke sikkert at sjefen din bare godtar det du ber om umiddelbart, forklarer Larsen.

- Det kan absolutt hende at dere blir nødt til å forhandle om en lønn som dere begge kan leve med.

Her er tradisjonelt sett kvinner dårligere enn menn ifølge eksperter på området.

- Kvinner er dårligere på lønnsforhandlinger fordi de tror de er det, har forsker Una Gustafsson ved Lunds Universitet i Sverige tidligere uttalt til Ledernett.no.

Gustafsson tror grunnen til at kvinner er dårligere til å forhandle om lønn bunner i en frykt for å oppfattes på en måte som ifølge stereotyper ikke er så veldig kvinnelig.

- Ifølge stereotypene er en lønnsforhandler selvhevdende, frempå, bestemt og rasjonell. Kvinnestereotypen tillegges gjerne egenskaper som nærmer seg det motsatte av disse. Når kvinnens forhandlingsegenskap testes, vet de at det finnes en slik oppfatning og de forhandler deretter. Derfor presterer de gjerne dårligere enn menn.

LØNN SOM FORTJENT: Husk at du må ha gjort en jobb som tilsier at du fortjener en høyere lønn før du ber om dette av sjefen. FOTO: Colourbox
LØNN SOM FORTJENT: Husk at du må ha gjort en jobb som tilsier at du fortjener en høyere lønn før du ber om dette av sjefen. FOTO: Colourbox

Larsen mener det er smart å på forhånd ha undersøkt hva som er "riktig" når det gjelder lønn i hennes yrke og arbeid.

- Samle de gode argumentene og skriv dem ned. Du kan for eksempel se på timeregistreringssystemer og se hvordan din arbeidsinnsats er sammenlignet med andre i firmaet, eller hvordan dine salgstall er sammenlignet med dine kolleger. Du kan også lage oversikter over hva du jobber med, hvordan du jobber, og hvor mye du jobber.

Om det finnes lønnsstatistikk for din bransje eller fagområde er dette nyttig og relevant. Forhør deg hos fag- og bransjeorganisasjoner.

Det er også viktig mener Larsen, at du under konkrete forhandlinger ikke avslører dine konkrete forventninger først.

- Be sjefen fortelle om rammene for forhandlingene, lønnsjustering ellers i bedriften, og hvordan han/hun opplever din innsats, forklarer eksperten.

- Du trenger ikke akseptere et tilbud over bordet. Det går fint an å be om betenkningstid, det normale her er mellom 1–2 dager er normalt.

Hvis du ikke kan få forventningene dine innfridd kan du ta opp andre former for kompensasjon. Lengre ferie, pensjonsordninger og treningsstøtte kan være eksempler.

Hvis du ikke fikk lønnen du ønsket deg, be sjefen om konkrete krav og mål for å oppnå det du vil.

4. Gjør det synlig hva du er verdt

For å sikre deg høyere lønn bør du kunne synliggjøre eller beregne verdien av det du bidrar med på arbeidsplassen. Det vil gjøre det langt lettere for sjefen din å se at det faktisk absolutt er på sin plass med en forfremmelse og/eller lønnsøkning.

- Det mest viktige når det gjelder å bli belønnet med høyere lønn, er jo selvsagt å gjøre en skikkelig god jobb som blir lagt merke til, forklarer Larsen.

- Det betyr at du må overgå forventningene du møter, stille opp for kollegaene dine, være et positivt tilskudd til arbeidsmiljøet, og bevise at du er klar for mer ansvar.

For å få sjefen til å legge merke til deg, bør du forsøke å overgå sjefens forventninger ved å gjøre en skikkelig god jobb.

- Gjør du det, kan det være lurt å minne sjefen på hva slags arbeid som ligger bak det du leverer.

Du blir også lettere lagt merke til hvis du tar på deg ekstraansvar tror Larsen.

- Det kan være at du melder deg som deltager i prosjekter eller for eksempel for sosiale tilstelninger, bedriftsidrettslag og lignende. Gjør deg selv til et knutepunkt i bedriften.

Eksperten forklarer at det er viktig her å være konkret på hva det er din stilling per i dag innebærer og forklarer hva - om noe - har forandret seg her fra du ble ansatt eller fra forrige lønnsforhandling.

- Har du fått nye ansvarsområder eller tatt på deg flere oppgaver, er det viktig å få dette med her. Det er også viktig å få vist frem hva din kompetanse er, og hvor god du er til det du gjør.

Karriereveileder hos Manus Motivation Group, Mette Manus, er enig:

- Det første man må være sikker på, er jo at man fortjener den lønnen man faktisk ber om, forklarer Manus til Kvinneguiden.

- Her er det snakk om å ikke bare gjøre det man forventes å skulle gjøre, men også å kunne bevise at dette blir gjort, og at du gjerne strekker deg enda lengre.

Her mener eksperten man både kan og burde yte mer, vise gleder og iver med jobben og ha en god dose stå-på vilje.

- Vær også den som bidrar til miljøet på arbeidsplassen, forklarer Manus.

- Frem et god miljø, hjelp til å løse konflikter og ta på deg ansvar.

5. Vis ambisjoner

Å være flink til å gjøre de konkrete oppgavene du holder på med i dag er vel og bra, men om du også i tillegg kan vise til ambisjoner og ønske om å vokse og påta deg større oppgaver og ansvar innen firmaet, ja så har du gode kort på hånden for å forhandle om høyere lønn og bedre frynsegoder.

- Vis tydelig frem hvilke ambisjoner du har for utvikling av egne resultater og kompetanse, forklarer Åldstedt.

- Dette er verdifullt for firmaet, både på grunn av den økte kompetansen du dermed utvikler, men også fordi at det er både dyrt og ressurskrevende å trene opp nye ansatte, og dermed langt enklere å ansatte internt.

VÆR SAKLIG: Det kan så være at du er kontorets humørspreder og den som alltid husker på hvem som har fødselsdag, men det er det du konkret bidrar med i stillingen din som du skal legge frem når du forhandler om lønnen. FOTO: Colourbox
VÆR SAKLIG: Det kan så være at du er kontorets humørspreder og den som alltid husker på hvem som har fødselsdag, men det er det du konkret bidrar med i stillingen din som du skal legge frem når du forhandler om lønnen. FOTO: Colourbox

 

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også