Hvor tidlig kan man ta graviditetstest

Tester du for tidlig kan resultatet være feil

Vent til tidligst den dagen du forventer menstruasjon, anbefaler ekspertene.

SPENNING: Det er mye spenning og bekymring knyttet til prøvertiden.

SPENNING: Det er mye spenning og bekymring knyttet til prøvertiden. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

Publisert Oppdatert

Tror du at du kan være gravid? Da er det kanskje greit å ta en graviditetstest.

For selv om man kan føle symptomer på kroppen er det først når du har en positiv test i hånden du kan være sikker på at du faktisk er gravid. Men hvordan fungerer egentlig en slik test - og kanskje det viktigste; når du kan du ta testen?

Graviditetstester måler nivået av et hormon, hCG. Dette hormonet er naturlig, produseres i morkaken, og blir skilt ut i urinen til gravide kvinner. Det er altså derfor vi tester urinen, og ikke for eksempel spytt. Mengden hCG skal doble seg cirka annenhver dag i begynnelsen av svangerskapet.

Det betyr at nivået endrer seg markant i løpet av bare noen få dager, og derfor kan en graviditetstest være helt negativ den ene dagen, og klart positiv den neste.

Hvor tidlig slår en graviditetstest ut?

Ventetiden er slitsom, i alle fall hvis man begge to er så inderlig klare for å få barn. Derfor tester mange tidlig i syklusen, i håp om at man skal få en bekreftelse på et nytt lite liv. Men tester du for tidlig må du dessverre belage deg på at du kanskje blir skuffet.

- Hvor tidlig en test viser et positivt resultat er avhengig av hvor følsom testen er, samt hvor mye hCG som finnes i urinen. Clearblue er følsom for 25mIU/ml hCG i urin mens RFSU sin graviditetstest er følsom for 20mIU/ml hCG i urin, forteller Ane Jönsson fra nettsiden billige-tester.no.

Hvis du har et hCGnivå i urinen som er likt eller høyere med grenseverdien, så vil resultatet altså bli positivt. Noen av testene reklamerer med at man kan få positivt svar opptil 4 dager før forventet menstruasjon.

Ikke test så tidlig, anbefaler jordmor Siri von Krogh ved jordmorsiri.no.

- Det er som regel ingen vits å i teste seg før dagen du forventer mens. Selv om noen få kan slå ut uken før er det like vanlig at man ikke får positiv test før ganske lang tid etter forventet menstruasjon. Noen produserer rett og slett ikke så mye hCG, sier hun.

Dette er hCG

Humant chorion-gonadotropin, hCG (Også choriongonadotropin eller koriongonadotropin) er et naturlig glykoproteinhormon som blir produsert i morkaken, og blir skilt ut i urinen hos gravide kvinner. Av den grunn blir hormonet også kalt «graviditetshormonet». De vanlige svangerskapstestene baserer seg på påvisning av øket nivå av hCG i urin.

HCG virker på gonadene (eggstokker og testikler) ved å gi økt produksjon av østrogen i eggstokkene. Under et normalt svangerskap produserer morkaken mye hCG som dermed gir et stabilt og høyt østrogennivå i hele svangerskapet.

Kilde: Wikipedia

Og det hjelper dessverre ikke å gå til legen heller, hvis testen hjemme er negativ.

- Hjemmetestene er like bra som de hos legen. Får du negativt resultat og du ikke får menstruasjon i mellomtiden bør du teste igjen om noen dager, sier von Krogh.

I denne perioden kan det lønne seg å leve som om man er gravid - hvis man vil være på den helt sikre siden. Det betyr å holde seg unna myke oster, samt kjøtt som ikke er varmebehandlet.

Mette Moen er spesialist i gynekologi og overlege ved Regionsykehuset i Trondheim. Hun mener du bør vente en hel uke før du tester igjen, for å være sikker på at morkaken har fått tid til å begynne hCG-produksjonen.

- Hvis man får en ny negativ test og ikke har noen andre symptomer, så ser man det an. Har man stopp i menstruasjon kan man se det an i cirka tre måneder før man kontakter lege, sier hun.

Morgenurin anbefales

De fleste tester anbefales brukt i morgenurin, og spesielt hvis du tester tidlig. Dette er fordi urinen er mer konsentrert på morgenen, og man vil derfor ha et høyere hCG-nivå i morgenurin enn i kveldsurin. Hvis du tester en stund etter forventet menstruasjon er sannsynligvis hGC-nivået såpass høyt at det ikke spiller noen rolle når på døgnet du tester.

Både gynekologen og jordmoren understreker at det er store individuelle forskjeller på hvor mye hCG man produserer, og slår man ut sent på graviditetstester trenger ikke bety at noe er galt.

- Det er stor variasjon i nivået av HCG, det viktigste er at titer stiger etter et spesielt mønster, forteller Moen.

Normalt dobles nivået annenhver dag inntil uke 9-10 i svangerskapet, deretter faller nivået. Ved abort halveres mengden for hver dag.

For å få vite om nivået stiger kan man til en viss grad støtte seg på graviditetstester, ved å se på om strekene blir sterkere. Men den sikreste måten er å få tatt blodprøver hos legen.

- Gjentatte blodprøver for måling av hCG kan si noe om graviditetens utvikling. Hvis hCG ikke øker, kan det være tegn på at graviditeten har stoppet opp. Det skjer kanskje i halvparten av graviditeter. Hvis hCG stiger langsommere enn normalt, kan det være graviditet utenfor livmoren.

Ikke alle vet når de ble gravide

Ane Jönsson minner også om at langt fra alle kvinner har 100% kontroll på syklusen sin.

MANGE VARIANTER: De enkleste og billigste graviditetstestene er såkalte strimmeltester. For å bruke disse må man samle opp urin i en beholder som man putter strimmelen ned i. Disse testene kan fås får under en tier. De mest avanserte testene viser med ord om du er "Gravid" eller "Ikke Gravid", og viser deg også hvor mange uker det sannsynligvis er siden befrukning. Varianten nederst til høyre har en veiledende pris på cirka 170,-.

MANGE VARIANTER: De enkleste og billigste graviditetstestene er såkalte strimmeltester. For å bruke disse må man samle opp urin i en beholder som man putter strimmelen ned i. Disse testene kan fås får under en tier. De mest avanserte testene viser med ord om du er "Gravid" eller "Ikke Gravid", og viser deg også hvor mange uker det sannsynligvis er siden befrukning. Varianten nederst til høyre har en veiledende pris på cirka 170,-. Foto: FOTO: Produsentene

- Hvis kvinnen ikke riktig vet når menstruasjonen ventes, eller hun har regnet feil på sykluslengden, vil man måtte kunne vente på positivt resultat.

Graviditetstestene tar utgangspunkt i at du har en 28-dagers syklus, altså 28 dager mellom hver menstruasjon, med eggløsning på dag 14. Mange har en annerledes syklus i dette. I tillegg kan man aldri vite helt når egget har festet seg, og det er først når dette skjer at kroppen begynner å produsere hCG.

Les også:

Dette visste du ikke om fødsler

Du kan trene frem til du ligger på fødestua

Onani er et godt alternativ etter fødsel

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag