TEst av graviditetstester 2018

De beste graviditetstestene

Vi har testet ni.

HVILKEN TEST? Tre varianter å velge mellom. Vil du ha resultatet raskt, er de digitale testene både dyrere og tregere enn alternativene.
HVILKEN TEST? Tre varianter å velge mellom. Vil du ha resultatet raskt, er de digitale testene både dyrere og tregere enn alternativene. Foto: Anne Elisabeth Næss
Sist oppdatert

Om testen

Foreldre & barn og Klikk.no har satt sammen et panel bestående av fire gravide kvinner: Lena Mäntynen (32), Wenche Nielsen (32), Christine Seljelid (36) og Marie Lilland Eide (33) har testet ni ulike graviditetstester hver.

De er vurdert ut ifra følgende kriterier:

Brukervennlighet. Er testen enkel å bruke og enkel å lese av?

Tid til resultat. Hvor lang tid tar det fra du bruker testen til du har et tydelig resultat?

Hva utpekte seg ellers som spesielt bra eller dårlig med testen? Hvor mye koster testen og hva får du for pengene? Alle kvinnene har fått tilsendt de samme testene.

De har testet graviditetstestene i morgenurin og som anvist på forpakningen. Hver enkelt har tatt tiden fra testen kom i kontakt med urin og fram til resultatet vises tydelig, og vi har regnet ut gjennomsnittlig tid basert på alle svarene.

En graviditetstest skal gi deg et pålitelig svar på et veldig stort spørsmål. Og det skal helst skje fort. Men usikkerheten vil fort bre seg: sekundene snegler seg av gårde og du aner konturene av en strek, eller var det to? Den er svak, men er den sterk nok?

Hvor svak kan egentlig streken være før den har betydning? Er du sikker på at du har utført testen riktig? Hvor lang tid skal det egentlig ta før du kan forvente et riktig svar? Bør du ta en til?

Jordmor Siri von Krogh forklarer alt du trenger å vite om graviditetstester (egen artikkel) - og vi kan fortelle deg hvilke tester som er de beste.

Stav og strimmel

For å gi deg best mulige svar, har vi samlet sammen et representativt utvalg og fått fire oppegående, gravide kvinner til å prøve ut graviditetstestene en periode.

Om du vil bruke stav eller strimmel er litt smakssak. Vi har derfor kommet fram til en testvinner i hver kateogri: Clearblue Test Tidlig omtales som rask, med stor oppsugingsdek og svært tydelig avlesing. RFSU Test Ofte er rask, har testens tydeligste avlesning og svært god bruksinstruks. 

- Glem digitaltest!

Marie Lilland Eide (33) jobber som fødselslege ved Drammen sykehus og er gravid i 14. uke under testingen. Hun har vært med på tusenvis av fødsler som lege og blir aldri lei. Og hun har hjulpet mange med graviditetstester.

Marie forteller at det var er stor variasjon i graviditetstestene til hjemmebruk som hun fikk tilsendt fra Foreldre & barn.

- Jeg har mye erfaring med strimmeltester, men her er det store variasjoner. Generelt sett så synes jeg stavene oppleves som mest hygienisk og estetisk penere, flere av dem er også raske. Men jeg hadde ikke giddet å betale for den digitale testen. Den er både dyr og treg, så den vil jeg ikke anbefale noen. 

Foretrekker strimmel

Anette Heggemsnes er fertilitetsterapeut, homeopat og akupunktør ved Frøyaklinikken, en naturmedisinsk fertilitets- og svangerskapsklinikk. Klinikken behandler rundt 250 kvinner og menn i løpet av et år. Etter mange år og mye erfaring, har de sine test-favoritter.

– Vi foretrekker strimmeltester med streker, fordi selv en svak strek er et tegn på HCG-økning som igjen er et tegn på en graviditet. I tillegg til testene, liker vi at pasientene våre tar blodprøve slik at vi får målt HCG-nivået så nøyaktig som mulig. 

For tidlig testing?

– Noen tester reklamerer med at de kan testes tidlig. Kan det være en ekstra belastning å teste tidlig eller gir det verdifull informasjon?

– For oss som jobber med å hjelpe par til å bli gravide, kan det være verdifullt og nyttig å teste tidlig, men det kan også være en ekstra belastning for dem som prøver å bli gravide. Noen opplever nemlig å få tidlig positiv test, altså beskjed at de er gravide, men så kommer menstruasjonen like etter, forteller Heggemsnes.

Fenomenet kalles gjerne en kjemisk graviditet, men oppleves sår og alvorlig nok for den som er gjennom det, understreker Heggemsnes.

Denne saken ble første gang publisert 16/01 2018, og sist oppdatert 04/06 2018.

Les også