Slim i halsen etter mat og drikke

Høy slimproduksjon bør tas på alvor

Kan skyldes tilstanden postnasal sekresjon.

KAN SKYLDES MAT OG DRIKKE: At det blir slim i hals-og svelgsystemet kan skyldes den direkte kontakten med visse mattyper, mener noen eksperter.

KAN SKYLDES MAT OG DRIKKE: At det blir slim i hals-og svelgsystemet kan skyldes den direkte kontakten med visse mattyper, mener noen eksperter. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Publisert Oppdatert

Mange opplever å få mye slim i halsen etter å ha spist eller drukket mat, men det er ikke nødvendigvis all mat og drikke man reagerer på.

En høy slimproduksjon fører ofte til sjenerende hosting og harking, noe som igjen vil slite på hals-og svelgsystemet.

For enkelte varer dette problemet hele livet, dermed er det viktig å finne ut hva som kan være årsaken til slimproduksjonen.

- Dette er viktig å informere om selv om det kan være et litt diffust tema, sier Inge Lindseth, klinisk ernæringsfysiolog ved Balderklinikken, til Kvinneguiden.

- Trenger ikke skyldes melk

Lindseth mener at høy slimproduksjon kan tyde på flere ting:

- Økt slim er nok tegn på en immunreaksjon, slik man kan reagere på mange andre stoffer vi omgir oss med. At det blir slim i halsen og kanskje ikke så mye andre steder, har nok med den direkte kontakten med maten å gjøre, sier han og fortsetter;

- Men det kan være aktuelt med en elminasjonsdiett, der man kutter ut mange av de vanligste matvarene å reagere på for en periode, for å vurdere om det gir bedring, sier Lindseth videre.

Mange mistenker likevel at for eksempel melk og andre meieriprodukter kan øke slimproduksjonen.

HOSTING OG HARKING: Høy slimproduksjon er svært plagsomt og fører ofte til sjenerende og vond harking.

HOSTING OG HARKING: Høy slimproduksjon er svært plagsomt og fører ofte til sjenerende og vond harking. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Dette er ernæringsfysiologen uenig i:

Bli kvitt slimet

Høy slimproduksjon kommer ofte i forbindelse med allergi. Noen får også slim i halsen etter et måltid eller ved trening.

Årsakene og utløsende faktor kan være mange. Selv om man har slim i luftveiene og prøver å hoste det opp, er det ikke sikkert at man får opp noe.

Du kan prøve noen av disse tipsene:

  • Skjær en løk i biter og legg det på et fat. Sett så det hele på nattbordet og la det ligge der hele natten.
  • Spis en hel teskje med honning.
  • Kok opp en halv liter vann og ha i en spiseskje med brunt sukker. Drikk det når det har fått kroppstemperatur.
  • Press ut safta av en sitron og drikk det.

(Kilde: Blikvitt.com)

- Min oppfatning når det gjelder melk, er at det er ingen egenskaper som gjør at det skulle gi økt slimproduksjon "av seg selv", sier han.

Også forskere ved Allergy Unit, Department of Dermatology ved Zürich Universitetssykehus i Sveits, mener at melkeprodukter ikke trenger å være årsaken til høy slimproduksjon i halsen.

- Ifølge flere forskningsresultater virker det ikke som om melk forverrer slimproduksjonen eller for eksempel astmasymtomer. Likevel har man dokumentert noen tilfeller hvor personer med melkeallergi som laktoseintolleranse kan utvikle astmalignende symtomer, uttaler sykehuset på sine sider.

Røyking kjent årsak

Hoste, kløe i halsen, økt slimproduksjon, tung pust og piping i brystet er samtidig vanlige reaksjoner på røyking som de fleste får etter en tid med røyking.

- Hvor fort disse symptomene inntreffer varierer fra person til person, men generelt kan vi si at de færreste får så sterke symptomer som du beskriver allerede etter to år med røyking. Da vil det gjerne skyldes noe mer, for eksempel at man tåler røyk ekstra dårlig, at man har en underliggende luftveisinfeksjon som forverres av røykingen eller for eksempel astma, informerer nettsiden Ung.no .

- Hosting er positivt

Helle Grøttum, fagsjef ved Norges Astma-og allergiforbund, forteller til Kvinneguiden at høy slimproduksjon som regel ikke er noe å bekymre seg for.

- Noen kan selvsagt oppleve at for eksempel melk virker mer slimfremmende enn annen mat og drikke, men da kan man helt enkelt redusere forbruket av det, sier Grøttum.

Hun mener også at så lenge slimproduksjonen ikke har noen betydning for lungene, er ikke dette farlig.

- Hosting og harking er mer enn uvane enn noe annet. Å hoste opp fremmedlegeme fra halsen er bare positivt, slik unngår man at plagene setter seg i lungene. Men om man ikke har noen type matallergi som nøtteallergi, er det ikke noen grunn til å bekymre seg for slimet, sier Grøttum videre.

Postnasal sekresjon

Det er svært frustrerende dersom man i lang tid har vært plaget av økt slimproduksjon, har fått et negativt utslag på ulike allergitester, aldri har røykt og samtidig har vært hos øre-nese-hals-spesialist som har konkludert med at alt ser greit ut.

Kjerringråd

  • Sukkervann kan være et godt råd hvis du plages med slim i halsen.
  • Plages du med mye sliming i halsen, kan det hjelpe å koke opp en spiseskje brunt sukker i en halv liter vann.
  • Drikk sukkervannet lunkent eller varmt.
  • Det skal hjelpe godt mot sliming, spesielt på barn.

(Kilde: Kjerringrad.com.)

Da kan det hende at man er rammet av det som kalles postnasal sekresjon skriver Lommelegen.no.

Hos noen personer debuterer dette problemet etter en tid, gjerne i voksen alder.

Det kan virke som om slimet produseres i en slags "streng" bakerst i halsen, som man stadig må harke og spytte ut, slimet kan være blankt eller farget.

Bihuler og øvre luftveier er konstruert slik at det finnes mikroskopiske små flimmerhår som vifter slimet i en spesiell retning hele tiden.

Slimet fraktes i en stadig strøm bakover til bakre nesehule og til tungeroten, der svelgrefleksen utløses, og vi svelger rett og slett slimet ned i magetarmsystemet vårt.

Men hvorfor plages noen av økt sliming i svelget?

- Det første man utelukker er alvorlige lidelser i området, slik som svulster og systemiske lidelser som kan gi slimhinneforstyrrelser. Det er mer vanlig å se at innsnevringer i bløtvevet i gane og bakre nesehule kan gi følelse av slimdannelse, men heller skyldes at slimet hopes opp og blir seigt og vanskelig å svelge eller harke vekk, skriver Mads H. Moxness, øre-nese-halslege, på nettsiden.

Dersom man jevnt og trutt har hatt en vektøkning, og gjerne også økt nattlig snorking, sees slike symptomer hyppig.

- Derfor ser man også at lettgradig vektreduksjon kan bedre symptomene. Kronisk bihulebetennelse gir også forstyrrelser i slimtransporten bakover i nesesvelget og kan gi opphav til postnasal sekresjon, forteller legen videre.

Han anbefaler at man bør be om å få undersøkt bihulene grundig, gjerne med CT-undersøkelse.

- En endoskopisk undersøkelse av nese og nesesvelgrommet hører gjerne med, skriver Moxness videre.

Uvane

Tine Mejlbo Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, anbefaler at man oppsøker lege eller ernæringsfysiolog dersom slimproblemet vedvarer:

- Men det finnes mange myter når det gjelder mat, for eksempel dette med at melk skal gi mer lucus, som det kalles. Noen kan selvsagt føle at dersom man drikker sukkerholdig drikke som brus og får et slags belegg i munnen, kan dette øke slimproduksjonen. Dette er derimot ikke klinisk bevist av forskere, sier Mejøbo Sundfør til Kvinneguiden.

UBEHAGELIG: Det kan hende at man er rammet av det som kalles postnasal sekresjon.

UBEHAGELIG: Det kan hende at man er rammet av det som kalles postnasal sekresjon. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Hun mener likevel at årsaken til økt slimproduksjon sjelden skyldes ulike typer matvarer, det handler som oftest om dårlige uvaner som røyking.

- Men røyker du ikke, er det stort sett et ufarlig problem dersom man ikke opplever at pusten svekkes, sier ernæringsfysiologen videre.

Les også:

Hva vet du om kroppen din?

Sittestillingen gir høyt blodtrykk

- Som å spise seg feit

- Ingenting som heter tung benbygning

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning