kviser

Dette prøver kvisene dine å fortelle deg

Vet du egentlig hvorfor du får kviser?

KVISER: Kvisens plassering kan fortelle deg mer enn du tror.
KVISER: Kvisens plassering kan fortelle deg mer enn du tror. Foto: Getty Images

Du trodde kanskje at å bikke 20 skulle bety slutten på de irriterende kvisene som poppet opp i ulike områder av ansiktet gjennom tenårene. Men den gang ei.

Voksenakne er langt mer vanlig enn mange vet.

- Stress og hormonelle endringer er hovedårsaken til akne etter puberteten. Cirka 40 til 50 prosent av voksne mellom 20-40 år får diagnostisert en mild grad av akne, sier Mojgan Abdeh, kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Argus Vital i Oslo.

Kviser i seg selv har en relativt grei og generell forklaring.

- Døde hudceller som blokkerer talgkjertlenes åpninger fører til irritasjon og betennelse, som igjen kan gi deg kviser, forklarer Rolah O. Lønning, lege, hudekspert og forfatter av boken «Frisk Hud».

Dette kan kvisene dine bety

Men visste du at ansiktsområdet kvisene dukker opp i også kan gi en indikasjon på hvorfor de dukker opp akkurat der?

- Stresshormoner som adrenalin, noradrenalin, kortisol og testosteron i binyrene øker talgproduksjonen, forklarer Abdeh og fortsetter:

- Stresshormonene reduserer også hudens egen tilhelingsevne ved å svekke immunsystemet. For eksempel kommer stresskviser ofte på haken, mens hormonkviser gjerne kommer i overgangen kjeve og hals.

Tidvis vil også kviser oppstå av helt egenforskyldte grunner.

- Kviser langs hårfestet kan komme av noe så enkelt som at du ikke skyller smuss, sminke og renseprodukter godt nok av huden. Mange spruter bare litt vann i midten av ansiktet, og får dermed ikke med hårfestet, forklarer Ann Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef ved Skintific.

Under kan du lese mer om hvilke interne eller eksterne grunner som kan ligge bak kvisene dine.

Kviser i panne

Stress og søvnmangel.

- Kviser i pannen skyldes ofte stress, søvnmangel og svekket immunforsvar, sier Mojgan Abdeh, kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Argus Vital, og forklarer nærmere:

- Pannen deles inn i tre soner. Den øvre delen er knyttet til blæren, den midtre delen er knyttet til fordøyelsesregionen og den nedre delen til leveren.

Abdeh forteller også at kviser mellom øyenbryn kan indikere matintoleranse og allergier. Hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke er enig.

- Kviser i panne kan komme av fordøyelsesproblemer og urinveisplager.

Men kviser i pannen trenger ikke nødvendigvis bety at det foregår noe uregelmessig på innsiden av kroppen.

- Det kan også komme som en følge av manglende renseteknikk, særlig etter trening. Poretettende sminke, dårlig hygiene ved napping av bryn og sene kvelder med alkohol kan også føre til kviseutbrudd, legger Stokke til.

Lege og hudekspert Rolah O. Lønning mener også at eksterne grunner, hårstyling spesielt, kan føre til kviser i pannen.

- Kviser i pannen og i hårfestet kan være reaksjoner på hårprodukter som voks eller hårspray. Spesielt hos menn er dette et vanlig problem, sier Lønning og fortsetter:

- Voksen blokkerer porene som igjen fører til utbrudd. Har du en fet t-sone, er pannen et vanlig område å få kviser i, da talgproduksjonen hos enkelte er høyere her.

Les også: Slik behandler du tørr hud

Kviser i kinn

Du renser kanskje ikke sminkekostene dine godt nok?

- Rouge og annen sminke med kunstige fargestoffer kan gi utbrudd og milier (innkapslet talg), sier hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

Uren hud i kinn oppstår ofte fordi du ikke renser sminkekostene dine godt nok, eller bruker harsknet og bakterieinfisert sminke.

Men i disse dager er det særlig én duppedings vi konstant benytter oss av som kan være den store skurken.

- Kviser i kinn, spesielt på en gjentagende side, kan bety at telefonen din er skitten eller at putevaret trenger en vask, forklarer lege og hudekspert Rolah O. Lønning, og legger til:

- Noen kan reagere med utbrudd på kremer med komedogene (poretettende) ingredienser.

Kviser i kinn kan også være en indikasjon på at ting ikke er helt som de skal på kroppens innside.

- Kinn representerer luftveier og lunger, og har dermed en sammenheng med disse områdene, sier Mojgan Abdeh, kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Argus Vital.

Stokke, er enig i at kviser i kinnene kan ha en link med luftveisplager.

- Luftveisplager som allergier og forkjølelse kan også føre til kviser i dette området, sier Stokke.

I tillegg kan enkelte hudsykdommer slå ut som kviselignende utbrudd.

- En spesiell form for Acne Rosacea gir seg også til kjenne ved kviser over røde områder i spesielt kinn og på nese, forklarer Lønning.

Les også: Atopisk eksem hos voksne

Kviser rundt munn

En av de mest utbredte kviseformene.

Kviser rundt munnen er kanskje den mest vanlige kviseformen - uansett om du får hyppige utbrudd eller ikke.Og kanskje tenker du at kvisene kommer etter å ha spist mye usunn mat?

Vel, det stemmer ikke nødvendigvis; noe langt mer biologisk har nok skylden.

- Mange tror de får kviser av sjokolade, med ofte spiser man mer sjokolade i hormonelle perioder, hvor søtsuget øker. Da er det nok heller hormonene som utløser kvisene, for eksempel i tiden rundt eggløsning og menstruasjon, forklarer Mojgan Abdeh, kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Argus Vital.

Men dekker kvisene et relativt stort område, og henger litt fast i hverandre, er det en stor sjanse for at det er noe helt annet enn kviser.

- Små kviseliknende tilstander rundt munnen, neseborene og av og til rundt øynene kan skyldes perioral dermatitt. Disse kan være fylt med puss, forteller Abdeh.

Lege og hudekspert Rolah O. Lønning forklarer nærmere:

- Perioral dermatitt er en form for eksem som kan medføre et tørt og kviselignende utslett rundt munn og nesevinger. Dette er ikke akne, og trenger vurdering og behandling av lege, sier Lønning.

Utenom hormonelle svingninger og eksem, er det også eksterne grunner til hvorfor du kan få kviser rundt munnen.

- Komedogene (poretettende) liplinere, dårlig tekknikker ved utklemming og manglende hygiene når du klemmer vil forverre problemene betraktelig, særlig rundt munn og hake, råder hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

Kviser langs kjeve og hals

Sees ofte på kvinner.

Stress og hormonsvingninger er en relativt vanlig grunn til kviser langs kjeven og på halsen.

- Stresskviser kommer ofte på haken mens hormonkviser gjerne kommer i overgangen kjeve og hals, forklarer Mojgan Abdeh, kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Argus Vital.

Lege og hudekspert Rolah O. Lønning forklarer nærmere:

- Kviser på kjeve og hals sees oftest hos kvinner, og kan representere hormonelle svingninger som kan inntreffe før menstruasjon, etter seponering av p-piller eller som del av overgangsalderen, sier Lønning og fortsetter:

- Kviser i dette området kan av og til sees som et symptom på polycystisk ovarie syndrom.

Polycystisk ovariesyndrom er en tilstand der hormoner kan være i ubalanse. Det kan gjøre menstruasjonen mindre regelmessig, og du kan ha problemer med å bli gravid, opplyser Helse Norge

Hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke, nevner også andre mulige grunner til kviser langs kjeve og hals.

- Dette er kviser som kan være stress- eller hormon-relaterte, men manglende rensing (at du stopper ved kjeven) og tannproblemer kan bidra til kviseutbrudd, sier Stokke og fortsetter:

- Kviser på haken kan også komme av at du ofte støtter haken i hånden og snakker mye i mobiltelefonen.

Kviser langs hårfestet

Renser du huden din riktig?

Kviser og svarte eller hvite prikker har en lei tendens til å poppe frem langs hårfestet. Til og med i nakken og bak øret.

Men den mest sannsynlige grunnen til at du får uren hud langs hårfestet, er heldigvis enkel å gjøre noe med.

- Her er det ofte at en dårlig renseteknikk som har skylden. Husk at hele ansiktet både skal renses og skylles, og da helt ut i hårfestet, råder hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

Lege og hudekspert Rolah O. Lønning mener at hårstylingsprodukter må ta mye av skylden her.

- Dårlig hygiene og rens kan selvfølgelig medføre akne, men bruk av diverse hårprodukter er en vanlig årsak til akne i hårfestet og øvre panneregionen, sier Lønning og fortsetter:

- Svette, spesielt i kombinasjon med sminke kan også gi akne, men da ikke nødvendigvis bare i hårfestet.

Stokke er enig i at forskjellige hårprodukter og friksjon fra caps, luer, hjelmer og klær også kan føre til uren hud langs hårfestet. Men i tillegg burde du være ekstra nøye med sengetøyvasken.

- Plastikkstoffer og andre poretettende ingredienser i hår- og styling-produkter, som enten ikke er renset bort eller som overføres til ansiktet via puten gjennom natten, kan føre til uren hud langs hårfestet, sier Stokke.

Mojgan Abdeh, kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Argus Vital, sier at utbruddene også kan komme fra en hudlidelse.

- Kviser i nakken kan tyde på en tilstand som kalles akne keloidalis, som er mest vanlig på mørke hudtyper. Men det kan også skyldes hårrotbetennelser i hodebunnen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning