Skadelig med høye hæler

Bruker du dem over tid vil musklene svekkes

- Det er også mulig at dette kan spre seg til andre kroppsdeler.

SKADER MED HØYE HÆLER: Det kan være smertefullt for føttene å bruke høye hæler lenge. Ny forskning viser at selv om bein og føtter blir sterkere i starten svekkes de etter hvert.

SKADER MED HØYE HÆLER: Det kan være smertefullt for føttene å bruke høye hæler lenge. Ny forskning viser at selv om bein og føtter blir sterkere i starten svekkes de etter hvert. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Publisert Oppdatert

I Sex og Singelliv løp Carrie og venninnene Manhattan rundt på skyhøle hæler. Men hva gjør egentlig bruk av høye hæler med foten din? Det ville forskere i Sør Korea finne ut av. Konklusjonen deres ble klar: Høye hæler svekker musklene, gir deg svakere ankler og dårligere balanse.

- Det er også mulig at dette kan spre seg til andre kroppsdeler. Mange kvinner sliter for eksempel med kroniske smerter i korsryggen og knærne, sier biologiprofessor Neil Cronin, ved Universitetet i Jyvaskyla i Finland til Kvinneguiden.

Forskere på Hanseo-universitetet i Sør-Korea kom frem til resultatene om hvor skadelig det er å bruke høye hæler ved å studere noen som er nødt til å bruke dem, nemlig koreanske flyvertinner.

Forskerne rekrutterte ti kvinner fra hvert årstrinn på  flyvertinne-studiet, og startet med å se på føttene til kvinner som var helt ferske studenter. Studiet hadde et krav om høye hæler fordi kvinnene ville være nødt til å bruke dem dersom de ble ansatt av et koreansk flyselskap.

Skader med høye hæler

Biologiprofessor Neil Cronin har selv studert bruk av høye hæler.

- Disse skadene er permanente på et vis, men ordet permanent kan være litt misvisende. Menneskekroppen har en utrolig evne til å justere seg etter forholdene, og det er mulig at de negative effektene av høye hæler kan reverseres hvis en kvinne gradvis trapper ned bruken.

Kvinnene som deltok i den koreanske undersøkelsen ble valgt ut fordi de økte bruken av høye hæler med et år, noe som gjorde det enkelt å måle fysiske forandringer. Forskerne testet balansen deres med et balansebrett, og styrken de hadde i leggmuskelen ved hjelp av digitale treningsmaskiner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UNATURLIG STILLING: Det å bruke høye hæler lenge plasserer føttene i en svært unaturlig stilling, som kan være skadelig over tid.

UNATURLIG STILLING: Det å bruke høye hæler lenge plasserer føttene i en svært unaturlig stilling, som kan være skadelig over tid. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Balansen betydelig svekket

Sammenlignet med de nye studentene, som generelt ikke hadde brukt høye hæler i særlig grad, hadde kvinnene som hadde gått på studiet et år blitt sterkere i noen av musklene rundt anklene, spesielt de på innsiden og utsiden av leddet.

- Dette fikk oss til å tenke at bruken av høye hæler fører til at foten tilpasser seg og at beina blir sterkere. Ankelen svarer på stresset den utsettes for, sier Jee Yong-Seok, professor i treningsfysiologi ved Hanseo University, som ledet forskningen, til NY Times.

Men kvinnene som hadde gått med høye hæler lengst hadde svakere muskler. De hadde også betydelige svakere muskler på forsiden og baksiden av ankelen og veldig mye dårligere balanse. Det gjaldt alle kvinnene som var på slutten av studiet. Musklene var faktisk svakere enn de hos kvinnene som nettopp hadde begynt.

- Forholdet mellom muskelstyrken på sidene av anklene og de foran og bak ble betydelig svekket etter flere år med høye hæler. Det førte til ustabile ankler og balanseproblemer, og til og med svekkelse i de musklene som i utgangspunktet var styrket, forteller han til avisens nettsted.

Store forskjeller

Ser man på studiet kan man slå fast at høye hæler over mange år kan skade deg.

- Vi vet ikke så mye om de fleste muskelgruppene som utsettes for press under bruk av høye hæler, men i leggmuskelen er resultatene tydelige. Akilles blir kortere og stivere, og belastningen på musklene er mye større enn om man går med flate sko, sier Neil Cronin til Kvinneguiden.

Overlege i ortopedi, Grethe E. Borchgrevink ved St. Olavs Hospital har selv forsket på hvilke skadevirkninger man kan få av å bruke høyhælte sko. Hennes forskingsresultater er imidlertid ikke offentlige ennå.

Hun er imidlertid ikke i tvil om at høye hæler skader deg over tid.

- Forskerne i Japan har altså målt kraften for bevegelse rundt ankelleddet, og finner at kraften øker de første årene for så å reduseres det siste året.

- Ved å finlese er riktignok ikke variasjonen statistisk signifikant for ankel-bevegelsen der fotbladet vendes oppover og nedover, men de fant at forholdet mellom disse to bevegelsene var betydelig endret for ikke-dominant fot, sier hun.

Dristig konklusjon

- For sidebevegelse i ankelen er det derimot tilsvarende utvikling av kraft både innover og utover med signifikante forskjeller for både dominant og ikke-dominant fot. Endringen skal vitne om ubalanse rundt ankelen og være ugunstig, forklarer hun.

LURT Å TA PAUSE: Forskning viser at det er lurt å ta pauser når du bruker høye hæler. Det har føttene dine godt av.

LURT Å TA PAUSE: Forskning viser at det er lurt å ta pauser når du bruker høye hæler. Det har føttene dine godt av. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Borchgrevink mener at de koreanske forskerne er dristige i konklusjonen om alle bevegelsene, fordi det er statistisk usignifikante forskjeller for noen av dem.

- Men det er interessant at kraften øker etter få år etter bruk av høyhælte sko, for deretter å synke etter langvarig bruk, sier hun.

Hun mener dette skjer fordi økt belastning fører til endringer og økt kraft. Når belastningen blir for stor kan det i seg selv endre kraftpresentasjonen.

- Dette var bare statistisk signifikant for sidebevegelse og kan jo kanskje også være resultat av gjentatte ankelvridninger .

 Hun viser til forskning fra USA og Australia der man har talt opp hvor går seg til seneskader på grunn av overtråkk i høyhælte sko.

- Antallet er stort og det er også gjort et overslag om kostnadene dette medfører samfunnet.

Begrens belastningen

Så enten du, som de koreanske flyvertinnene er nødt til å bruke høye hæler i jobben, eller du rett og slett bare liker de ekstra centimeterne, finnes det ting du kan gjøre for å unngå skader.

- Den beste løsningen er sannsynligvis å rotere på hvilke sko du bruker hver dag, og å ikke ha på deg høye hæler på vei til og fra jobb i tillegg. Prøv å bruke høye hæler den ene dagen, flate sko den neste og kanskje joggesko innimellom, sier Neil Cronin.

Tanken er å unngå flere sammenhengende dager der foten er i en unormal posisjon med tåa ned.

-  Dette er fordi vi vet at endringer og skader i en muskel forekommer når de blir holdt i en spesiell strekk i en lengre tidsperiode.

For leggmusklene er det lurt å strekke ofte, og å ta av deg skoene når du sitter stille. Selv om du ikke står på føttene er nemlig posisjonen den samme og musklene får ikke hvile. Høye hæler gjør at leggmusklene blir holdt i en kortere lengde, så hvis du strekker mye kan du motvirke dette.

Det er likevel få sko som påvirker foten like sterkt som langvarig bruk av høye hæler, så forskerne oppfordrer til forsiktighet.

For flere saker om kvinners hverdag: Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning