Gravid første gang

Bli babyklar på 1-2-3

Hva blir slitsomt, og hva trenger du egentlig? Her er svarene.

NÅR ER DU KLAR? Som førstegangsfødende har man mange tanker om hvordan tiden etter fødselen blir, både i forhold til babyen og til partneren. I hovedsak er det tre ting du bør fokusere på å ha klart til babyen kommer.

NÅR ER DU KLAR? Som førstegangsfødende har man mange tanker om hvordan tiden etter fødselen blir, både i forhold til babyen og til partneren. I hovedsak er det tre ting du bør fokusere på å ha klart til babyen kommer. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

Publisert Oppdatert

Når du venter ditt første barn, er spørsmålene mange. Og det er lett å gå seg vill i alle rådene som gis. Derfor har vi tatt kontakt med BAMs egen helsesøster, kanskje hun kan rydde litt for oss?

- Det er i utgangspunktet tre ting man kan fokusere spesielt på som førstegangsgravide, sier helsesøster Veslemøy Ruud, som også arbeider ved Nordstrand helsestasjon for ungdom, og som i 2010 ble utnevnt til årets sykepleier.

1. Ingen søvn den første tiden?

Lytter man til mediene (og venninner som har barn) kan det virke som dere må vinke farvel til natteroen i ukene og månedene etter fødselen. Men stemmer det egentlig?

- Nei, i utgangspunktet ikke. Det vi ofte ser, er at det blir nok søvn den første måneden, sier Ruud.

- Senere kan det blir et problem. Men her er det individforskjeller, noen våkner lett, andre sover tungt - det gjelder både foreldre og barn. Når barnet begynner å våkne om natten og foreldrene er tilbake i jobb, snakker mange om å sove på hvert sitt rom. Jeg synes man heller skal skaffe barnet eget rom.

Det er imidlertid én situasjon der separate soverom kan redde forholdet.

- Det finnes også mye god litteratur på dette med barn og søvn. Ønsker man å forberede seg, kan jeg anbefale å skaffe seg bøker i gaten "Forstå toåringen", sier Ruud.

Hun vil også minne førstegangsforeldre på verdien av å snakke sammen.

- Bli enige i forkant hvordan dere vil ha det. Her er det greit å sette opp en liste, som for eksempel kan inneholde en plan over hva slags rytme dere ønsker i hverdagen, når skal barnet sove og spise, og bli enige i forkant om en timeplan for hvem som lager mat, tar klesvask, oppvask og så videre.

- Dere kan også snakke med foreldre og venner, og plukke de tipsene dere tror vil passe for dere.

Noe du lurer på? Her kan du sende inn spørsmål til helsesøster Veslemøy Ruud.

LETT Å KJØPE FOR MYE: Når man venter sitt første barn, er det oftere at det vordende paret kjøper for mye til babyen, enn for lite.

LETT Å KJØPE FOR MYE: Når man venter sitt første barn, er det oftere at det vordende paret kjøper for mye til babyen, enn for lite. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

2. Hva trenger vi?

Et sveip på nettet avslører at førstegangsgravide er lette offer. Selvsagt vil alle gjøre mer eller mindre fornuftige valg i forhold til hva de investerer i til babyen, men hva dere trenger og hva dere har lyst på, er gjerne to forskjellige ting.

Dette bør dere ha klart til babyens ankomst :

  1. Babyseng m/dyne og -trekk, samt laken, str 65 x 80 cm
  2. Lekegrind
  3. Bilsete
  4. Dypvogn m regntrekk og varmepose hvis det er vinterbarn
  5. Stellebord/badebalje og hygieneartikler for barn
  6. Bleier
  7. Et par sett med klær (dette kan dere også ønske dere i forkant/som babygave)
  8. Et par smekker i tekstil
  9. Amme-BH
  10. En tåteflaske eller to

Kilde: Utdrag fra babyshop.no sin handleliste

- I grunn kan jeg si at de fleste foreldre forbereder seg godt til babyens ankomst. Men det er mye man kan investere i etter hvert, man behøver ikke å kjøpe alt på en gang, sier Ruud.

- Det viktigste er å møte babyens basisbehov.

3. Det kommer til å bli stress!

Ble du stressa nå? Bra. For det vil bli stress i hverdagen.

gravid, baby, utstyr, forberedelse, forhold, søvn

gravid, baby, utstyr, forberedelse, forhold, søvn Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Stresset kommer til å involvere barnet ditt, og forholdet ditt, og du kommer mest sannsynlig til å bekymre deg masse, og oppleve det som at andre ikke gjør ting riktig, og tidsplaner går i vasken og ungen blir syk når du skal ha ditt viktigste møte.

Ruuds beste tips til å takle stress, er å fikse alt som kan fikses i samlivet deres før dere får barn.

- Et godt samliv er viktig for at dere ikke skal bli for slitne. Blir man utslitt, er det ikke ok. Da orker man ikke sex når man har lagt seg, og kroppen er i konstant stressmodus.

For å takle stresset som kommer best mulig, kan det være gunstig å lese om stressmestring.

- Stress er noe man påfører hverandre og seg selv, og som kan komme utfra en skulle- og burdementalitet.

Les også:

Dette skulle mødre ønske noen hadde fortalt dem

Så stor er faren for at du skiller deg

Dette gjør du om du blør etter sex

Den egentlige grunnen til at vi har sex

7 ting mannen bør unngå for at hun skal bli gravid

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning