Inkontinens

Ikke løp på do med én gang du må tisse

Så mange ganger i døgnet er det normalt å gå på do.

USUNNE TOALETTVANER:Å tisse både for ofte og for sjelden er sunt for blæra.
USUNNE TOALETTVANER:Å tisse både for ofte og for sjelden er sunt for blæra. Foto: Colourbox.
Sist oppdatert
UROLOG: - Hvis vi tømmer blæra på første trang hver gang over lang tid, vil blæra aldri bli dilatert - altså blæra vil etter hvert skrumpe slik at kapasiteten på å holde på en viss mengde urin blir mindre, sier urolog Sissel Overn.
UROLOG: - Hvis vi tømmer blæra på første trang hver gang over lang tid, vil blæra aldri bli dilatert - altså blæra vil etter hvert skrumpe slik at kapasiteten på å holde på en viss mengde urin blir mindre, sier urolog Sissel Overn. Foto: Marit Tveito / Tidsskrift for Den norske legeforening.
FIRE DESILITER: - Inntil fylte fire desiliter jobber blæren godt ved tømming ved at muskulaturen i blæren evner å trekke seg godt sammen for å tømme tomt, sier Hilde Tollefsen, uroterapeut ved Nasjonal Kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnsykdom.
FIRE DESILITER: - Inntil fylte fire desiliter jobber blæren godt ved tømming ved at muskulaturen i blæren evner å trekke seg godt sammen for å tømme tomt, sier Hilde Tollefsen, uroterapeut ved Nasjonal Kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnsykdom. Foto: NKI

Overaktiv blære

- Hos enkelte er det vanskelig å holde på urinen til tross for at man forsøker å holde seg. Dette kan være tegn på "overaktiv blære." Denne tilstanden er ofte ledsaget av urinlekkasje før man rekker toalettet. Sammen med blæretrening er det også mulig å forsøke medisiner og bekkenbunnstrening som hjelper til med å "roe ned" blæren slik at en får større blærekapasitet og lengre "varslingstid", sier Hilde Tollefsen, kurs og informasjonsadministrator, og uroterapeut ved Nasjonal Kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnsykdom (KIB) ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Går du på do for å tisse hver eneste gang du kjenner antydning til trang?

Det er en dårlig idé, ifølge Sissel Overn, Norges første kvinnelige urolig.

- Hvis vi tømmer blæra på første trang hver gang over lang tid, vil blæra aldri bli dilatert - altså blæra vil etter hvert skrumpe slik at kapasiteten på å holde på en viss mengde urin blir mindre, sier Overn til Kvinneguiden.

- Kan gi blæreforstyrrelser

Samtidig er det slett ikke bra å holde seg opp mot smertepunktet hver gang over lang tid, mener urologen.

- Da vil blæra bli utvidet og etter hvert få dårligere evne til å trekke seg sammen og vil dermed tømme dårligere, sier Overn.

Urologen har jobbet med disse problemene i over 15 år og har god oversikt over alt fra hvordan folk takler problemene, omfanget, aldersgrupper og så videre. Blant annet er hun sterk motstander av ulike anbefalinger at man skal drikke mange liter vann hver dag selv om man ikke er tørst.

- Drikk når du spiser og når du er tørst. Det er ikke farlig å være tørst! For friske mennesker er det normalt at vi tisser ved varierende trang. Hvis man drikker unormalt mye, som mange gjør i dag, vil man selvfølgelig måtte tisse ofte, og i ekstreme tilfeller kan overbelastningen på blæra og resten av systemet gi blæreforstyrrelser som for eksempel lekkasje, sier Overn videre.

Også Yngvild Ytrehus, daglig leder ved Nofus, advarer mot å både holde seg for lenge, og tømme seg for ofte.

- Dersom man holder seg for lenge, fortrenger man signalene fra blæren som normalt skal være der for at vi skal kjenne når blæren bør tømmes. Hvis man holder seg for lenge ofte og over lengre tid, er det en risiko for at man ikke lenger vil kjenne trangen på riktig tidspunkt, sier Ytrehus til Kvinneguiden og forklarer videre;

- Mange synes det er praktisk å ha en såkalt «selskapsblære», men på sikt vil det å fylle blæren for mye opp kunne ødelegge elastisiteten i blæren, og den kan få redusert evne til å trekke seg sammen og tømme ut hele blæreinnholdet når den skal. Dette kan gi resturin og urinveisinfeksjoner på sikt.

Skader nyrene

Hilde Tollefsen, kurs og informasjonsadministrator og uroterapeut ved Nasjonal Kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnsykdom (KIB) ved Universitetssykehuset Nord-Norge, jobber med pasienter som har vannlatningsplager av ulik grad.

Hun kan også fortelle at dersom man holder seg for lenge fra å gå på toalettet kan dette føre til at man ikke lengre kjenner så godt trang til å tisse når blæren er normalfylt.

- Man anbefaler ikke å ha blærevolum over fire desiliter urin i det daglige. Inntil fylte fire desiliter jobber blæren godt ved tømming ved at muskulaturen i blæren evner å trekke seg godt sammen for å tømme tomt. Dersom blæren fylles over fem desiliter er det fare for overstrekk. Ved overstrekk av blæren kan blæren bli midlertidig eller permanent svekket, forklarer Tollefsen til Kvinneguiden.

Dersom man holder seg for lenge og mengden urin i blæren blir for stor, kan trykket i blæren bli for høyt. Dette kan føre til at urin blir presset opp gjennom urinlederne og opp til nyrene slik at nyrene skades.

- På grunn av kort urinrør har kvinner lettere for å få bakterier i urinen. Ved at urin og bakterier får ligge lenge i blæren før den tømmes, kan dette føre til at det dannes urinveisinfeksjon, sier hun videre.

Det er derfor også viktig at man sørger for å tømme blæren fullstendig ved vannlating slik at all urinen kommer ut og det ikke blir igjen noe resturin i blæren. På denne måte kommer også alle eventuelle bakterier ut.

- Første tegn til resturin viser seg ofte i form av gjentatte urinveisinfeksjoner, sier Tollefsen.

For ofte

Ytrehus mener at normal vannlatingsfrekvens er fire-syv ganger daglig med volum på to til fire desiliter hver gang.

- Noen føler at de må gå ofte på toalettet fordi de kjenner vannlatingstrang nesten hele tiden. Det kan være flere grunner til dette, sier Ytrehus og lister opp:

  • Noen drikker veldig mye og da er det naturlig at man går oftere.
  • Noen kan ha urinveisinfeksjon som kan gjøre blæren mer følsom.
  • Det finnes også noe som heter overaktiv blære, da gir blæren signal om at den er full uten at den er det og tissetrangen kan komme veldig plutselig. Da er det vanligvis lite urin som kommer hver gang.
  • Blæren kan påvirkes hvis vi blir urolige eller nervøse for eksempel ved eksamen. Det er mange som opplever at de må hyppig på do i slike situasjoner.

Normal tømming

Ytrehus forteller at det er vanlig å gå på do hver andre-fjerde time avhengig av hvor mye som er i blæren.

Pass på

Stressinkontinens er forekomsten av ufrivillig urinlekkasje ved anstrengelser, som når du løfter, trener, nyser, hoster eller ler. Det kan dreie seg om både dråper og små lekkasjer.

Gjør derfor en vurdering av diett og væskeinntak, vektreduksjon og røyking. Overvektige løper større risiko grunnet økt trykk og belastning på magen. Røykere hoster mer, som kan føre til flere lekkasjer.

  • Ikke drikk for mye eller for lite. Reduksjon i væskeinntaket kan irritere blæren ytterligere, og føre til infeksjoner.
  • Unngå koffein, kullsyreholdige drikker og alkohol, som kan irritere blæren.
  • Vurder medisinering ut i fra interaksjon og iatrogenisk effekt.

(Kilde: Tena.no)

- Det bør ikke være mer enn 400 ml i blæren før den tømmes til vanlig, sier hun videre.

Tollefsen mener at hvor ofte en person må tisse, varierer fra person til person,

- I tillegg varierer det også fra dag til dag. Variasjonen er blant annet avhengig av væskeinntak, fysisk aktivitet og blærekapasitet. Det normale mønstret er at vi later vannet mellom 5-7 ganger i døgnet. Én nattlig vannlating regnes som normalt, sier Tollefsen til Kvinneguiden.

Hun forteller samtidig at væskeinntaket påvirker vannlatingen i stor grad;

- Normalt væskeinntak ligger på 1,5 liter væske i løpet av døgnet. For mye drikke vil føre til for hyppig vannlating. I enkelte tilfeller bør personer drikke mer. Ofte har en da fått anbefaling av helsepersonell om å øke drikkemengden og det må da sees i sammenheng med andre tilstander, for eksempel gjentatte urinveisinfeksjoner, sier Tollefsen videre.

Om du ikke føler behov for å tisse så ofte, skal du likevel være obs på at du faktisk må passe på å gå på do ofte nok;

- Det er mengden urin i blæra som bør avgjøre når en later vannet. Normale mengder å late vannet på er mellom 250-350 ml, og på morgenen er ofte volumet størst. Den beste måten å sjekke dette på selv, er ved å tisse i et målebeger. Dersom man ikke kjenner så stor tissetrang bør man gå regelmessig hver tredje-fjerde time og late vannet, uavhengig av trang, sier Tollefsen.

OK å undertrykke trangen

- For friske mennesker gjelder det at man ikke behøver å tenke så mye på dette, for kroppen gir beskjed. Kroppen produserer urin hele tiden, og for at vi skal slippe å oppholde oss på do, har vi blæra som en beholder. Når den begynner å fylles, kjenner vi første tissetrang. Hvis det ikke passer å tømme da, vil trangen bli borte for så å melde seg igjen når blæra er litt fullere, forteller Overn.

Hvor lang tid dette tar varierer med hvor mye vi drikker, hva vi har spist og hvor opptatte vi er av andre ting.

- Det er normalt at vi skal kunne undertrykke trangen både én og flere ganger. Etter hvert blir blæra så full at trangen ikke vil gå over, og da er det absolutt på tide å tømme. Hvis vi ikke får tømt blæra da, blir det, i tillegg til vanlig trang, også et ubehag og etter hvert smerte, sier hun.

Urologen mener at det altså er normalt at vi tømmer ved varierende fylling, noen ganger ved første trang og noen ganger ved sterk trang.

- Det er mange tilstander og sykdommer som påvirker vannlatingen. Hvis man opplever at vannlatingen, eller følelsen av den, blir annerledes enn før, bør man oppsøke lege slik at man får beskjed om det er bra eller dårlig å holde seg, og hva man eventuelt ellers skal gjøre.

Derfor går du oftere på do enn venninna di

Man kan undres over hvorfor du må tisse dobbelt så mange ganger som kjæresten eller venninna i løpet av en dag, men dette kan du være skyld i selv;

- Blæren påvirkes veldig av vanen man tilegner seg, for eksempel dersom man går hyppig på toalettet - at man later vannet så snart man kjenner vannlatingstrang eller for sikkerhets skyld, sier Tollefsen mens hun likevel understreker:

- Ved at man må på toalettet 15-20 ganger i døgnet og tisser bare små mengder, blir man veldig avhengig av å ha toalett tilgjengelig til enhver tid. Samtidig er det viktig å påpeke at enkelte lider av tilstanden overaktiv blære som gir større utfordring i forhold til å holde seg.

Det er nyrene som regulerer utskillelsen av urin. Dette er avhengig av mange faktorer som for eksempel blodtrykket, inntak av saltholdig mat eller dersom man har trent og svettet slik at man har mistet mye væske via huden.

- Dette gjør at urinmengden også varierer. Ut i fra at alle har litt ulik blærekapasitet og utskillelsen av væske varierer, vil man kunne oppleve at man ikke later vannet samtidig som andre, selv om man drikker akkurat like mye, forklarer Tollefsen videre.

Drikke som kan føre til inkontinens

Én ting er altså uvanen du har lagt deg at du får veldig ofte på do, men du bør også være obs på hva du drikker, ikke bare mengden;

- Kaffe eller annen koffeinholdig væske påvirker stabiliteten i blæren, og de som har en sterk tissetrang som er vanskelig å kontrollere bør unngå dette, spesielt hvis de skal ut av huset. En del typer te inneholder også koffein, i tillegg drikkes gjerne te i store krus, så mengden blir større. Mange har også merket at større mengder øl kan være et problem. Alkohol kan også påvirke egenkontroll over lukkemuskulaturen til blæren slik at det kan bli vanskeligere å «knipe igjen», forteller Ytrehus.

Tollefsen nevner også kullsyreholdige drikker, sitrusfrukter, juice og sterkt krydret mat.

- Enkelte hevder at også tomatprodukter og kunstig søtet drikke gir økte plager. Her er det viktig at man forsøker seg frem og ser hva som påvirker vannlatingen slik at man kan bidra med å holde symptomene i sjakk, sier hun og understreker;

- Andre faktorer som kan påvirke vannlatingen er stress, forstoppelse med treg avføring, nikotin og overvekt. Overvekt kan øke trykket på urinblæren som kan forverre symptomene.

Les også:

Testen viser om du er inkontinent

Sporty jenter lekker mest

Tisser du for ofte?

Denne saken ble første gang publisert 17/09 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også