Neglebiting

Derfor biter du negler

Selv om det virker umulig å slutte med neglebiting, finnes det heldigvis noe du kan gjøre.

BITE NEGLER: Neglebiting kan i verste fall føre til infeksjoner. Slik kutter du uvanen.
BITE NEGLER: Neglebiting kan i verste fall føre til infeksjoner. Slik kutter du uvanen. Foto: FOTO: Wikimedia Commons
Sist oppdatert

Å bite negler er en uvane som mange sliter med, og de aller fleste av oss merker det ikke når vi gjør det engang.

- Undersøkelser viser at cirka 40 prosent av alle barn mellom 5 og 18 år har hatt denne uvanen noen år, opplyser farmasøy Troy Hammer hos Vitusapotek. Etter 18-årsalderen ses neglebiting hos 10 prosent.

Farmasøyten mener at mange kan klare å slutte å bite negler med god motivasjon og sterk vilje.

- Hvis du blir bevisst på i hvilke situasjoner du biter negler, kan du prøve å finne andre alternativ til adferd i situasjonen.

- For eksempel ved å knytte nevene eller å ta et fast grep om noe.

NEGLEBTITING: Akrylnegler er mye hardere og mindre fleksible enn naturlige negler, nettopp derfor vil dette forhindre enkelte fra å bite negler.
NEGLEBTITING: Akrylnegler er mye hardere og mindre fleksible enn naturlige negler, nettopp derfor vil dette forhindre enkelte fra å bite negler. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Neglebiting kan gi infeksjoner

- Du risikerer varige skader på neglene og fingertuppene samt infeksjoner (smitte) ved stadig å putte fingrene i munnen og bite på neglene, sier Cand. Scient. og fagsjef Kjersti Johansen i Dermanor.

Videre betrygger fagsjefen at etter at du har slutte å bite negler vil neglene vokse ut igjen og normalisere seg, så sant du ikke ender opp med inngrodde negler eller andre problemer.

- Generell styrking av neglene ved å bruke pleiende oljer kan være med på å bidra til denne prosessen går raskere. Kosttilskudd som styrker negler kan også brukes.

- For å få neglene til å vokse lengre ut mot fingertuppene er det viktig å ikke bruke skarpe gjenstander til å rense under neglene. Vask med såpe og bruk børste, men ikke bruk kniv eller spiss neglefil under neglene.

Vond smak forhindre neglebiting

Farmasøyt Hammer forklarer videre at på apoteket selges et produkt som heter Mentholatum Go Negl.

- Dette er en klar og hurtigtørkende væske som påføres neglen og neglebåndet, og som gir en strek og bitter smak i munnen. Når du biter i neglen vil det smake vondt og forhåpentligvis føre til at du mister lysten og slutter med neglebitingen.

- Produktet bør brukes regelmessig for en periode for å oppnå best resultat, gjerne flere ganger til dagen for eksempel etter hver håndvask. Den kan også smøres oppå vanlig neglelakk.

Falske negler mot neglebiting

LITE LEKKERT: Neglebiting er ikke vakkert å se på, men alikevel så vanskelig å slutte med.
LITE LEKKERT: Neglebiting er ikke vakkert å se på, men alikevel så vanskelig å slutte med. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Ifølge farmasøyten i Vitusapotek vil noen voksne synes at det vil hjelpe å få satt på falske negler(akrylnegler).

- Disse er mye hardere og mindre fleksible enn naturlige negler, noe som gjør de vanskeligere å bite i. Ved å ha på slike negler får den naturlige neglen anledning til å vokse under.

Det er uheldig å bite negler fordi det kan gi sår og betennelse.

Ifølge Store norske leksikon(snl.no) er neglebiting en hyppig forekommende uvane, som kan oppfattes som en indirekte måte å avreagere følelsesmessige spenninger på. Videre opplyses det på nettsidene til snl.no:

"Avledning av oppmerksomheten knyttet til neglebiting, stimulering av andre aktiviteter og eventuelt noe annet å tygge på kan være gunstig som erstatning. Hvis neglebiting oppfattes som svært plagsom, har ulike atferdsmodifiserende teknikker, blant annet bruk av selvhypnose, vist seg egnet til å fjerne uvanen.

Selv om neglebiting kan oppstå på grunn av psykiske spenninger, vil bitingen ofte fortsette som en uvane etter at spenningen er borte."

Les også:

Derfor sover foten din

Du starter alltid med samme fot i trappen

Derfor får du frysninger

Denne saken ble første gang publisert 26/03 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også