Dette gjør søvn med huden din

For lite søvn påvirker hudhelsen

Får du ikke tilstrekkelig med søvn eldes huden din fortere, ifølge ny forskning.

SØVN PÅVIRKER HUDHELSEN: Ny forskning konkluderer med at utilstrekkelig søvn reduserer hudens helse og akselererer aldring av huden.
SØVN PÅVIRKER HUDHELSEN: Ny forskning konkluderer med at utilstrekkelig søvn reduserer hudens helse og akselererer aldring av huden. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Sist oppdatert

Vi sover nesten en tredjedel av livet vårt, og de fleste tar søvnen som en selvfølge. Men vet du egentlig hva for lite søvn gjør med huden din?

Ifølge en studie utført av University Hospitals Case Medical Center, på oppdrag fra Estée Lauder, viser blant annet at kvinner som ikke får tilstrekkelig med søvn er mer utsatt for rynker. I tillegg vil for lite søvn føre til at huden tar lenger tid til å leges, fra for eksempel solbrenthet.

Lite søvn gir mer rynker

Studien involverte 60 kvinner i alderen 30-49 år, hvorav halvparten av deltakerne slet med utilstrekkelig søvn.

Forskerne kunne til slutt konkludere med at den gruppen som sov dårlig opplevde i snitt dobbelt så mye indre aldring av huden(som fine linjer, ujevn pigmentering og redusert elastisitet)som deltakerne med tilstrekkelig søvn.

"Vår studie er den første i sitt slag som gir en endelig konklusjon at utilstrekkelig søvn reduserer hudens helse og akselererer aldring av huden. Kvinner som sover for lite viser tegn på for tidlig aldring av huden og en nedgang i hudens evne til å komme seg etter soleksponering," sier Dr. Elma Baron, leder for studien og direktør for Skin Study Center ved UH Case Medical Center.

Søvn påvirker hudhelsen

- Generelt vet man at nok søvn er viktig både for vår fysiske og mentale yteevne, i tillegg til vår generelle oppfattelse av livskvalitet, immunsystemet, hjertekar-risiko og BMI/overvektsrisiko, forklarer plastisk- og kosmetisk ansiktskirurg ved Klinikk Bunæs/Volvat, Robby Roarsen.

- Tradisjonelt regner man UV-stråler og tobakk for de to største synderne i forhold til aldrende hud. Studien fra "University Hospitals" viser i likhet med tidligere forskning at også søvn påvirker vår hudhelse.

Viktig med nok søvn

Roarsen, som også er spesialist i øre-nese-halssykdommer forklarer videre til Kvinneguiden at det er et kjent faktum at nok søvn av god kvalitet (uavbrutt søvn i 6-8 timer) er viktig for at den hormonelle balansen i kroppen skal fungere optimalt, også i forhold til å ta vare på huden.

- Når du sover sørger blant annet naturlige svingninger i stresshormon og veksthormon/insulin for at viktige reparasjonsprosesser går sin gang, i tillegg til at kollagenproduksjonen opprettholdes. Noe som er med på å ivareta hudens barrierefunksjon og dermed også dens evne til holde på fuktighet.

- Dårlig eller mangel på søvn påvirker også immunsystemet, som i forhold til huden kan påvirke reparasjonsprosesser og respons på forskjellige påvirkninger, som for eksempel UV-stråling/solforbrenning og sårtilheling.

Årsaker til dårlig søvn

SOV GODT: Søvn av god kvalitet (uavbrutt søvn i 6-8 timer) er viktig for at den hormonelle balansen i kroppen skal fungere optimalt, også i forhold til å ta vare på huden.
SOV GODT: Søvn av god kvalitet (uavbrutt søvn i 6-8 timer) er viktig for at den hormonelle balansen i kroppen skal fungere optimalt, også i forhold til å ta vare på huden. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Hva er de vanligste årsakene til forstyrret søvn?

Ifølge Apotek1 sine nettsider er den vanligste årsaken til langvarige søvnproblemer depresjon. Andre hyppige årsaker er angst, søvnapné og urolige ben.

"Vi ser også ofte at søvnen naturlig nok forstyrres hos personer som har sykdommer som gir smerter, pusteproblemer og lignende. Men mange sover dårlig uten at det kan påvises noen spesifikk grunn til det."

Tips til bedre søvn

Eldbjørg Fiske (PhD), konsulent ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Søvnsykdommer (SOVno) har følgende tips til deg som har problemer med å få tilstrekkelig med søvn:

  • Stå opp og legg deg til faste tider.
  • Pass på å få rikelig med lys (gjerne utendørs eller ved hjelp av lyskasse) i løpet av de to første timene etter oppvåkning.
  • Ikke sov i løpet av dagen.
  • Ikke tren de siste timene før sengetid.
  • Ikke spis tunge måltider for sent.
  • Ikke se for mye TV eller bruk PC rett før sengetid.
  • Ikke ta med problemer/grublerier i sengen, sett gjerne av tid til å sortere tankene på tidlig kveld.
  • Sengen skal bare brukes til søvn og sex. Annen aktivitet skal ikke foregå på soverommet.

Forsøker du alt det overstående og likevel ikke får sove, anbefaler Fiske å stå opp av sengen;

- Dersom du ikke får sove innen 20 minutter, skal du stå opp og vente til du blir søvnig før du legger deg igjen. Dette skal du gjøre hver gang du våkner. Gjør noe kjedelig, men ikke skru på mye lys. Lys vil påvirke døgnrytmen. Ikke kikk på klokken om natten. Lær deg noen avslapningsteknikker.

- Har du hatt disse problemene over lang tid, bør du oppsøke fastlegen for å snakke om dette, har Fiske tidligere uttalt til Kvinneguiden.

På SOVno sine hjemmesider kan du teste deg selv hvorvidt du har søvnproblemer eller ikke.

Les også:

Dette hjelper deg å sove bedre

Søvnproblemer kan gi samlivsproblemer

Hva er det som skjer når foten sovner?

Slik våkner du raskt om morgenen

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også