Sliter du med livsgleden?

Se lysere på livet med coachens tips.

Sliter du med livsgleden?
Sliter du med livsgleden?
Sist oppdatert
Synes du ofte at livet er tungt og vanskelig? Opplever du hverdagens problemer som uoverkommelige eller så energikrevende at du ofte bekymrer deg?

Les også: Slik elsker du kroppen din

Les også: Ulykkelig singel

Les også: Den store energityven


Denne negative tankegangen er gjerne det som fører til motgang i hverdagen, og er en av de typiske «dreperne» av livsglede.

- Dette kan igjen føre til motløshet, og til slutt kan det ende i en depresjon. Som da kan utvikle seg til å bli en sykdom over lang tid hvis man ikke får hjelp ut av depresjonen, forteller coach Aina Bernhoff ved Aktiv motivasjon.

Eksempler på negativ tankegang er når man sier til seg selv; "dette kommer jeg ikke til å klare", "jeg fikk det ikke til sist, så hvorfor nå", "jeg er ikke bra nok" , "det er ikke vits i" og lignende.

- Eller at noen en gang har sagt noe negativt til en og det er det man henger seg opp i, istedenfor å tenke på alt det positive som har blitt sagt, eksemplifiserer coachen.

Får konsekvenser
Om man ikke blir bevisst det selv, kan en slik tankegang kan få store konsekvenser på sikt.

- Til slutt ønsker man kanskje ikke å prøve nye ting eller se nye løsninger, fordi man har blitt motløs. Da kommer man ingen vei. Og når livet står stille, og man ikke engang tør forsøke noe nytt, så ender det lett i en depresjon. Da må man få hjelp til å komme seg ut av den, poengterer Bernhoff.

Sliter du med negativ tankegang, bør du teste ut coachens tips:
  • Legg deg og sov innen klokka 23.30 hver dag, og stå opp til noenlunde samme tid på morgenen. Og morgenen er før kl 09.00! Om du har jobb eller ei er det veldig viktig med slike dagsrutiner. Kropp og sinn jobber og fornyer celler så du generer ny energi i løpet av nattesøvnen.
  • Spis så regelmessig som mulig, minst fire måltider i løpet av en dag. Og tilfør kroppen nærende mat, inkludert grønnsaker og frukt. Sliter man med litt hissighet eller trøtthet, så ta et eple, grove kjeks, en liten boks med havrefras eller mandler.
  • Gå en tur i naturen, uten trafikkstøy. Det kan være 10 eller 40 minutter, du bestemmer selv. Det gir en ro innvendig som alle trenger i dagens stressende samfunn. Trær utskiller en viktig energi i form av ren oksygen som tilfører ny energi til oss levende vesener. Å gå ved vann, elv eller foss renser faktisk negativ energi vekk fra kroppen, tro det eller ei. Stopp og lytt til naturen ett øyeblikk, stillheten, rennende vann, fuglesang og ikke tenk på noe annet du skal eller må.
  • Tenk på det du syntes var morsomst å gjøre når du var barn, og gjør det nå! Dette kan for eksempel være å tegne, hoppe på trampoline, stupe/svømme, lese Donald, spille badminton/bordtennis med mer. Det er ofte mye avspenning og glede i de samme tingene i voksen alder som når du var barn.
  • Si til deg selv hver kveld tre ting du har opplevd i løpet av dagen som har gitt deg glede.
  • Kjenn på kjærlighetsfølelsene for de rundt deg, familie, barn, mann, venner. Dyrk den, det gir mye energi!
  • Du har mye å vinne på å endre tankemønster og måten du ser verden på:

    - Hvis man ser positivt på tilværelsen blir man glad, noe som utskiller endorfiner i kroppen. Endorfiner er kroppens naturlige lykkepille! Når man er fornøyd føles all motgang lettere, og kamper i hverdagen blir lettere å hanskes med. Man ser nemlig løsninger. Og jo flere ting man har løst og lykkes med, jo mer selvtillit får man, noe som gjør en selv fornøyd. Jo mer fornøyd man er med seg selv, jo mer ting har man lyst å få til, og har man lyst i livet, lever man, konkluderer Bernhoff.
livsglede_hoyde.280x420

Denne saken ble første gang publisert 22/06 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også