Slik elsker du kroppen din

Coachen har tipsene før bikinisesongen.

Publisert Oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnblom sin metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Ukens tema handler om å godta kroppen sin som den er.

Solen er kommet og klærne du gjemte deg bak legges på loftet. Kanskje er det slik at de usikkerhetene du har om kroppen din var "glemt" og gjemt under vinterklærne? Det er mange som sliter med å godta kroppen sin og som er i større eller mindre grad opphengt i det de ikke liker ved seg selv. De fleste forsøker å glemme det og det er rett og slett fysisk enklere om vinteren.

Retusjerte idealer

Det forteller Kvinneguidens coach, Annika Richardsen.

- I tillegg blir vi blir alle eksponert for ekstreme skjønnhets- og kroppsidealer uansett hvor vi snur oss. Idealene vi måler oss opp mot retusjeres også forbi virkeligheten. Selv om det er urealistisk, umulig og skadelig, kommer det hos noen en liten tanke når vi ser slike bilder som minner oss på vårt eget dårlige forhold til vårt eget kroppsbilde. Disse idealene er en stor illusjon, og henger ikke sammen med virkeligheten, sier Annika.

Les også: Ulykkelig singel

Les også: Derfor trøstespiser du

Les også: Kutt ut sammenligningen

Om du går rundt og tenker "bare jeg var litt tynnere, hadde større pupper, mindre nese og blankere hår, ville jeg vært fornøyd og lykkelig", setter du en konkret betingelse på din lykke knyttet til en prestasjon som ligger foran deg;

- Du skyver altså fra deg sjansen til å være fornøyd og glad, og ser ikke det andre fine i livet ditt som kunne gitt deg glede. Som mennesker kommer vi i mange ulike versjoner både utvendig og innvendig, og det er nettopp det som gjør oss unike! Om du øver deg på å sette pris på kroppen din som bærer nettopp deg, er det mye lettere å eventuelt gjøre noe med du ønsker å endre på, mener coachen.

Lure-dietten

Mange driver på med jo-jo-slanking, gjerne med den "siste" dietten, eller krampetrener på helsestudioet like før bikinisesongen.

- Det å være av og på dietter hele tiden gjør at du kan få et straff- og belønningsforhold til deg selv og kroppen din. Du straffer når du er misfornøyd, og når du kommer til målet belønner du med å spise på en måte som gir deg samme problemer på nytt. Det er gjentatt til det kjedsommelige at dietter ikke fungerer. Det er helhetlige livsstilsendringer med fokus på helse med trening og kosthold som fungerer. Selv om vi vet dette, vil vi bedras med kvikke løsninger, mener Annika.

Les også: Aldri god nok?

Les også: Lyver du for deg selv?Tenk over


- Det er viktig å ha et bevisst forhold til sine egne holdninger og tanker om sin egen kropp. Om du ser at du kjenner deg igjen i varsellampene ovenfor, er det viktig å ta tak i det og jobbe med innsiden først. Å "mate" ditt eget, negative selvbilde ved å legge merke til de umulige idealene, bryter ned selvfølelsen, sier Annika, og legger til:

- Om du har en spiseforstyrrelse må du oppsøke hjelp! Kontakt en psykolog eller legen din. Et sted å starte kan være "Stiftelsen senter for spiseforstyrrelser" og "Interessegruppa for Kvinner med spiseforstyrrelser".
  • Om du er misfornøyd med hvordan du ser ut og ønsker å endre på det, vil det gjøres mye enklere om du også øver deg på å ha et bra forhold til deg selv i nuet, igjennom å styrke selvfølelsen og få et bevisst forhold til tankene dine og deg selv.
  • Om det er vanskelig, er det lurt å oppsøke hjelp hos psykolog eller en coach.
  • En livsstilsendring er nettopp det, og er det nytt for deg gjelder det å sørge for å få best mulig oppfølging. Spør legen din til råds, og unngå kjappe løsninger for enhver pris.
  • Det viktigste er at du tar tak i både innsiden og utsiden og planlegger sunt.
Annika220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning