Privatpraktiserende psykolog og doktorgradsstipendiat Per-Magnus Thompson

Det ligger dypt forankret i menneskets natur å være i nære relasjoner.

- Vi mennesker er flokkdyr, og i det moderne samfunnet er det som regel partneren som utgjør flokken. Partneren er den som i størst grad påvirker om du føler deg elsket, akseptert og trygg, sier privatpraktiserende psykolog og doktorgradstipendiat ved BI, Per-Magnus Moe Thompson til Kvinneguiden.

Thompson er også kjent fra TVNorge-serien "Gift ved første blikk".

Lykkeligst alene

Når noen sier at de passer best til å leve alene, tror han derfor ikke at dette dreier seg om at de «er skapt sånn» eller at det alltid trenger å være sånn.

Thompson tror heller det gir mening å tenke seg at det i perioder eller i gitte situasjoner er best å ha en pause fra parforhold.

- Kjærlighet er jo en ekstremsport. Når du leter etter en kjæreste, går du inn i en prosess der du risikerer å bli avvist, såret eller ikke føle deg god nok. Det er klart at mange kvier seg for dette, sier Thompson.

Det betyr likevel ikke at vi må gi opp å finne kjærligheten i et livsperspektiv.

Parterapeut Nina Sletteland © FOTO: Privat

Hva ønsker du?

Dersom du innerst inne vet at du ønsker deg et varig forhold, men opplever at forholdene stadig ender med brudd, anbefaler parterapeut Nina Sletteland at du starter med å bli bedre kjent med deg selv.

Hun er også spesialist i helsepsykologi, sykepleier og eier og driver Samlivshelse i Bergen.

- Det kan være lurt å tenke over hvilke kvaliteter i et forhold er viktig for deg og hva ønsker du selv å bidra med, råder hun.

Best alene

Mange undersøkelser viser at vi mennesker har det best når vi lever sammen med noen. Vi har bedre helse, både fysisk og psykisk, og vi rapporterer at vi er mer fornøyd med tilværelsen. Men det gjelder generelt. Det finnes helt klart mange unntak. For mange vil det være perioder av livet og spesielle situasjoner da det kan være bedre for deg å styre unna parforhold.

Her er noen livssituasjoner og tegn på at det kanskje er tilfellet for deg.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!