Kosmetikk med solfaktor

Dette kan gi deg falsk trygghet

Det er ikke sikkert at du har så god solbeskyttelse som du tror.

USIKKER SPF: Kosmetikk med solfaktor bør alltid komme med bruksanvisning, mener eksperten.
USIKKER SPF: Kosmetikk med solfaktor bør alltid komme med bruksanvisning, mener eksperten. Foto: Synne Bakker
Sist oppdatert

Solen skinner og en deilig dag i solen ligger foran deg. Du gjør din daglige rutine før du kommer deg ut til de deilige solstrålene. Men etter en liten stund ute i solen kommer du på at du har glemt solkrem. Men pytt, du har jo solfaktor 15 i dagkremen din.

Det holder. Eller gjør det det?

Som med vanlig solkrem er det flere forhold som påvirker hvor god solbeskyttelse en krem eller en foundation gir.

Det kommer stadig nye kosmetikkprodukter merket med solfaktor. Spørsmålet er hvor god beskyttelse disse egentlig gir deg.

- Dersom man påfører riktig mengde, vil man oppnå den beskyttelsen produktene er merket med, sier nordisk fagsjef i Dermagruppen, Kjersti Johansen.

- Dessverre er det sånn at de fleste påfører altfor liten mengde både av solkremer og andre produkter med SPF. De risikerer da å få en solbeskyttelse som er under halvparten av det produktet er merket med, advarer hun.

- For å få god nok beskyttelse må du påføre nok produkt, sier nordisk fagsjef i Dermagruppen, Kjersti Johansen.
- For å få god nok beskyttelse må du påføre nok produkt, sier nordisk fagsjef i Dermagruppen, Kjersti Johansen. Foto: FOTO: Dermagruppen
- Det er ikke så lett for forbrukeren å vite hvor mye som trengs, mener Dr Med Dörte Koss-Harnes, spesialist i hudsykdommer ved Oslo Hudlegesenter og Volvat.
- Det er ikke så lett for forbrukeren å vite hvor mye som trengs, mener Dr Med Dörte Koss-Harnes, spesialist i hudsykdommer ved Oslo Hudlegesenter og Volvat. Foto: FOTO: Volvat

Redd for rynker?

Da bør du sjekke at solfaktoren du bruker beskytter både mot UVA- og UVB-stråler.

Begge typene utgjør en fare for kreft. UVB-strålene gjør deg i tillegg solbrent, mens UVA-strålene derimot, gir deg rynker. Det er UVB-strålene SPF-verdien viser til, så se etter symbolet som viser at kremen også beskytter mot UVA.

Symbolet over viser at UVA-beskyttelsen skal være minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen. Det vil si at et produkt med solfaktor 30 må ha en UVA-beskyttelse tilsvarende 10.

(Kilde: Kosmetikkleverandørenes forening)

Det er jo nemlig slik at mengden produkt du påfører har stor betydning for hvilken beskyttelse du oppnår. Og når det gjelder solkrem er dette en relativt kjent regel. Men for kosmetikk er det noe mer komplisert.

Mange synes det er vanskelig å vite hvilken beskyttelse de faktisk har basert på de produktene de bruker. Både utvalgte make up-produkter og dagkremer er merket med solfaktor. Men gir de god nok beskyttelse?

Også kvinneguidens forumbrukere diskuterer dette temaet. Sjekk ut deres erfaringer her.

For tynt lag

Det har blitt en kjent regel at det skal relativt mye krem til for å oppnå den solfaktoren en solkrem lover. De fleste smører for tynt på, men regelen om en håndfull krem til en hel kropp begynner allikevel å bli kjent. At påføringen må gjentas med jevne mellomrom er også en anbefaling som gjentar seg.

Men det blir noe annet når solfaktoren ikke kommer fra en solkrem.

- Mengden er veldig viktig når det gjelder solkrem, og det er vel sjelden man legger et tykt lag med foundation eller dagkrem. Det er ikke så lett for forbrukeren å vite hvor mye som trengs og om det er bra nok for å være ute i solen, mener Dr Med Dörte Koss-Harnes, spesialist i hudsykdommer ved Oslo Hudlegesenter og Volvat.

Det kan også være mer usikkerhet knyttet til kvaliteten på solfaktoren i enkelte produkter.

- De kosmetikkmerkene som også produserer solkremer kan man anta har god kvalitet. Kosmetikk fra andre merker kan man derimot stille spørsmål ved hvor godt produktene er testet, om de er stabile og holder lenge, og om de har både UVA- og UVB-beskyttelse, sier Koss-Harnes.

Viktig med bruksanvisning

Det begynner å komme strengere krav til merking av solkremer. Det har også kommet tydeligere anbefalinger fra EU de siste årene. Dessverre er dette kun anbefalinger, og er derfor ikke lovkraftige.

- Det er ingen faste regler her dessverre, men de fleste produsenter har heldigvis blitt bedre til å merke produktene sine etter EUs anbefalinger, forteller Julie Tesdal Håland, rådgiver i Mattilsynet.

En solkrem skal for eksempel ha kontaktinformasjon til den personen eller firmaet som er ansvarlig for produktet, og det bør være merket med den solfaktoren forbrukeren faktisk får ved bruk. Den skal med andre ord ikke være villedende.

Det er derfor veldig viktig at produkter med solfaktor kommer med en bruksanvisning, mener Håland. Det gjelder også de produktene som i utgangspunktet har en annen funksjon, som dagkremer og foundations.

- For å få den beskyttelsen produktet lover bør det derfor ligge ved en bruksanvisning for hvor mye produkt og hvor ofte du må gjenta påføring for å oppnå den beskyttelsen produktet lover. Når det gjelder solkremer har det blitt mer vanlig med anbefalinger når det gjelder mengde og hyppighet for smøring. I forbindelse med kosmetikkprodukter er det litt mer komplisert, sier hun.

Sunn fornuft

DEKKENDE FAKTOR: Mineralsminke har ofte solfaktor. Pass på at du vet hvor mye du må bruke for å oppnå den faktoren pudderet er merket med.
DEKKENDE FAKTOR: Mineralsminke har ofte solfaktor. Pass på at du vet hvor mye du må bruke for å oppnå den faktoren pudderet er merket med. Foto: Colourbox

Kjersti Johansen ved Dermagruppen, som representerer blant annet Bare Minerals mineralfoundation med solfaktor 15, mener at hverdagsproduktene ikke bør brukes på samme måte som en solkrem.

- Det bør ligge ved en bruksanvisning for hvor mye produkt og hvor ofte du må gjenta påføring, sier Julie Tesdal Håland, rådgiver i Mattilsynet.
- Det bør ligge ved en bruksanvisning for hvor mye produkt og hvor ofte du må gjenta påføring, sier Julie Tesdal Håland, rådgiver i Mattilsynet. Foto: FOTO: Mattilsynet

- For dagligdags bruk holder det med foundation eller dagkrem med SPF, men vi anbefaler solkrem ved aktiv soling. Stabiliteten til UV-beskyttelsen i solkrem er ofte høyere, og formuleringen er bedre tilpasset høyere bestråling enn den er i hverdagsproduktene, sier hun til Kvinneguiden.

Dermagruppens foundation fra Bare Minerals, lover SPF 15, men kommer ikke med en bruksanvisning. Johansen viser derimot til en instruksjonsvideo for riktig påføring av mineralfoundation på nett. Ut over dette mener hun man kommer langt med sunn fornuft.

- Det er stor variasjon i hvor mye dekkende effekt folk ønsker. Mengde beskyttelse fra mineralfoundation vil variere mye, men dersom man legger dette over et annet produkt som allerede gir SPF, vil man få en mye høyere beskyttelse, uansett hvor mye man tar på, forteller hun.

Hun mener altså at en foundation med solfaktor bør kombineres med et annet produkt med solfaktor for at man skal være sikker på å være godt nok beskyttet ved aktiv soling.

For dårlig merking

Håland mener uansett at bruksanvisning er veien å gå.

- Mattilsynet mener det er viktig at et produkt holder det det lover. Det skal ikke være villedende. Et produkt merket med solfaktor, uten noen form for bruksanvisning, vil fort kunne havne i denne kategorien, mener hun.

- Det er visse forventninger til solfaktor. Folk flest tenker at faktor er faktor. Derfor bør det være tydelig merking med en god bruksanvisning, Det er vanskelig for forbrukeren å forstå hvordan man skal bruke foundation og dagkrem for å oppnå den faktoren produktet lover, fortsetter Håland.

Et godt supplement

Allikevel er både Koss-Harnes og Håland enige med Johansen om at hverdagsproduktene er et godt supplement til solkrem. Og er du plaget med pigmentflekker er dagkrem og sminke med solfaktor en super tilleggsbeskyttelse.

- Vi tror at disse produktene i første omgang er et fint supplement til solkrem, men ikke som solprodukt alene. Skal man bare små turer ut, som for eksempel på sykkel til og fra jobb kan en dagkrem eller foundation med solfaktor være bra nok, sier Håland.

- Skal man oppholde seg over lengre tid ute i solen, er ikke dette nok alene. Men det er et godt supplement i hverdagen, sier Koss-Harnes.

Hvis din dagkrem eller foundation har solfaktor men ikke bruksanvisning anbefaler Håland deg å spørre om hjelp.

- Fordi det er så vanskelig å vurdere mengde når det gjelder kremer og sminke bør du spørre produsenten om hva som skal til for å oppnå den beskyttelsen produktet lover, sier hun.

Les også:

Triksene som redder dårlige hårdager

Styr unna disse skjønnhetsproduktene

Ta knekken på sommerkvisene

Denne saken ble første gang publisert 11/07 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også