- Vi utførte nylig en spørreundersøkelse rundt sparing, hvor ett av spørsmålene var hvorvidt vedkommende noen gang har angret på at de har spart, forteller forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 til Kvinneguiden.

- Det var det nær sagt ingen som hadde gjort. Penger brukt, derimot, er det langt lettere å angre på.

De aller fleste av oss har på ett eller annet tidspunkt lært litt om sparing. Sparegris, bankbok, BSU; prinsippene er som regel de samme: Pengene må legges vekk sted der vi ikke kan få tak i dem og bli fristet til å bruke dem på noe godt, upraktisk eller rett og tullete.

Og hva man sparer til kan jo være så mangt. For noen er det innskudd til sitt første hjem. For andre igjen drømmeturen til Australia.

Vi er flinke sparere

Noen sparer uten mål og mening, og tenker som så at det kan jo være fint å ha en buffer i banken ved behov. Uansett er sparing en god ting å venne seg til, og i større eller mindre grad er den jevne nordmann ganske flink til å legge penger til side.

Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser det seg at nordmenn faktisk ikke er så verst til å spare, til tross et stadig økende forbruk og mer luksuriøs livsstil.

- Vi sparer på ulike måter alt etter livssituasjon og alder, forklarer forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Kvinneguiden.

- Unge sparer i BSU, folk i 30- og 40-årene betaler ned på gjeld og de eldre igjen er flinkest til å spre sparingen mellom bank og andre spare- og investeringsmåter.

Mange måter å spare på

Når det gjelder hvordan og hvor mye vi sparer, er det derimot større sprik blant folk. For å spare kan bety mange ting - og ha høyst varierende resultat.

- Det er mange som er usikker på hva som er den beste måten å spare på, forklarer Gundersen.

Det eksisterer mange myter rundt dette med sparing, og det kan være forvirrende å vite hva som lønner seg i en jungel av lave renter, høye boligpriser og aksjepriser som stiger og faller utenfor din kontroll.

- For de aller fleste nordmenn er det bank som gjelder, men det kan være fint å ha flere bein å stå på.

Her er noen av de hyppigste sparemytene ekspertene kommer over - og deres svar på dem:

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!