"Hvor i alle dager ble pengene av!?".

"Hva gjør jeg med studielånet?".

"Burde jeg spare eller bruke barnetrygden?".

"Hvor mye trenger jeg å spare til pensjon?".

Alle ønsker seg en ordnet og sikker personlig økonomi, hvor man både har tatt høyde for faste og uforutsette utgifter, klarer å spare litt, ikke ender i gjeldsklemma og til og med har litt penger til overs til både nye sko og en sydentur.

Penger og økonomi er viktige tema for de aller fleste av oss - enten du er student, nyutdannet, småbarnsmor eller karrierekvinne med toppjobb.

Lever som foreldrene sine

Men visste du at det faktisk ikke er likegyldig når du fokuserer på ulike ting når det gjelder økonomi?

Ifølge det amerikanske nyhetsnettstedet Today.com er det nemlig lett å gå i fella på ulike måter når det gjelder penger, forbruk og sparing - alt etter hvilken aldergruppe du befinner deg i.

- For eksempel; feilen mange gjør i 20-årene er at de forsøker å ha samme levestandard som noen som er eldre, som sine foreldre, som er i en helt annen økonomisk situasjon, forklarer finans- og økonomiekspert Rachel Cruise til nettstdet.

Mange fallgruver

- For å ikke havne i en pengekrise må du faktisk innse at du nok ikke har råd til å spise ute hver kveld eller å reise på de dyreste og mest fancy utenlandsturene akkurat når du befinner seg i denne fasen av livet.

Men det stopper ikke der, og penge-fallgruvene er mange.

Her er nemlig det du bommer på med økonomien din når du er i 20, 30 og 40-årene:

ØKONOMER: Silje Sandmæl og Magne Gundersen. FOTO: DNB/Sparebank1

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!