POLITIETs saker under covid-19

Dette er det politiet bekymrer seg for nå

Kriminaliteten har forflyttet se fra det offentlige rom og inn bak de fire vegger og til internett, hvor det er mindre risiko for å bli oppdaget.

<b>I DET SKJULTE:</b> Koronakrisen har gjort at kriminalitet i det offentlige rom har sunket drastisk, men politiet sier at statistikken ikke nødvendigvis betyr færre lovbrudd..
I DET SKJULTE: Koronakrisen har gjort at kriminalitet i det offentlige rom har sunket drastisk, men politiet sier at statistikken ikke nødvendigvis betyr færre lovbrudd.. Foto: Politiet.no
Publisert

– Det som skjer i det skjulte, er vår første prioritet, sier politiet.

– Blant kriminell aktivitet er utelivsvolden nærmest ikke-eksisterende, opplyser Politiinspektør Kari Marie Kjellstad i Vest Politidistrikt.

Hun er leder av Felles Enhet for Forebygging, og politiets nettpatrulje Vest.

Politiet frykter heller at folk er mer utsatt for overgrep i sitt eget hjem, nå som det er vanskeligere å oppdage.

– Det vi er bekymret for, er det som skjer bak de fire vegger. Når faren for oppdagelse er mindre, får vi større bekymring for at overgrep vil skje. Det er mindre oppdagelsesrisiko i disse tider, men jeg tror nok noe av det vil komme frem i lyset når karantenetiden over, og vi er tilbake til normale tilstander, sier Kjellstad.

Viktig å melde ifra

<b>VIKTIG Å HOLDE KONTAKT:</b> – Hvis det er noen man vet sliter, så er det desto viktigere at man holder kontakten, sier politiinspektør Kari Marie Kjellstad
VIKTIG Å HOLDE KONTAKT: – Hvis det er noen man vet sliter, så er det desto viktigere at man holder kontakten, sier politiinspektør Kari Marie Kjellstad Foto: politiet.no

Hun forteller at nå som færre personer kan oppdage at noe skjer i hjemmet, så er det viktig å melde fra til politiet.

De som er utsatte for overgrep eller vold i hjemmet, må være klar over at det går an å sende en melding til nettpatruljen, slik at politiet kan ta kontakt.

– Også andre som er bekymret, må ta kontakt om de har noen mistanke.

– Det er veldig viktig at de som har bange anelser melder ifra til politi eller barnevern. Det er avgjørende at man bryr seg. Hvis det er noen man vet sliter, så er det desto viktigere at man holder kontakten. Det er ofte andre utenom de som er involvert som melder ifra, og det gjelder uavhengig av koronakrisen, sier Kjellstad.

Les også: Fem uante konsekvenser av koronaviruset

Spesiell situasjon

– Vi gjør det vi kan for å prøve å forebygge. Og vi har gått ut i media med informasjon, og både Riksadvokaten og Politidirektoratet har satt disse saken som høyeste prioritet, sier Kjellstad.

Politiinspektøren sier har hun aldri hadde trodd at samfunnet skulle endre seg så fort som det har gjort nå, i akkurat denne spesielle virussituasjonen.

Det viser hvor vanskelig det er å forutse hva som kan skje.

– Vi prøver så godt vi kan å tilpasse oss, og er forberedt på mye. Men at det vil komme opp nye saker som vi ikke har tenkt på tidligere, det vil nok skje, sier Kjellstad.

Les også: Tror måten vi jobber på endres for alltid

Dramatisk økning av vold i hjemmet

<b>VOLD I HJEMMET</b>: FNs generalsekretær advarte nylig om at det har kommet en dramatisk økning av vold i hjemmet som følge av koronakrisen.
VOLD I HJEMMET: FNs generalsekretær advarte nylig om at det har kommet en dramatisk økning av vold i hjemmet som følge av koronakrisen. Foto: Wikicommons

FNs generalsekretær advarte nylig om at det har kommet en dramatisk økning av vold i hjemmet som følge av koronakrisen. Kjellstad sier det har å gjøre med at man er tvunget til å være mer hjemme, og de vanlige kontrollmekanismene som andre voksenpersoner utgjør, mangler.

– Det gjør at de familiene som er utsatt har det enda vanskeligere, og det er nå større fare for at vold og overgrep kan skje i de hjemmene, sier Kjellstad.

Hva kan utsatte grupper gjøre for å forhindre at ting vil eskalere i hjemmet?

– Send en melding til nettpatruljen, eller ring til de forskjellige hjelpetelefonene for å få rådgivning og veiledning for å komme gjennom denne vanskelige perioden. Det er spesielt viktig i disse tider at andre bryr seg og melder fra til politiet hvis de er bekymret. Selv om man ikke kan ha fysisk kontakt, så kan man kontaktes på telefon og i sosiale medier. Og det er det viktigste som kan gjøres akkurat nå for å forhindre at volden i hjemmet vil øke, sier Kjellstad.

Les også: Dette tar knekken på viruset

Tilstede i sosiale medier

Kontaktnummere

Politiet:

  • Facebook: Politiets nettpatrulje – Vest
  • Instagram: @politivest
  • Tiktok: @politivest
  • Telefon 02800, ved nød 112

Andre etater:

  • Alarmtelefon for barn og unge: 116 111
  • Vold og overgrepslinje: 116 006
  • Hjelpetelefon (mental helse) 116 123

Kilde: politiet

Politiets nettpatrulje er tilstede i forskjellige sosiale medier som Instagram, Facebook og Tik tok, slik at utsatte grupper har et lavterskel tilbud for å nå frem til politiet.

Nettpatruljen gjør det spesielt bra med å nå ut til unge og andre sårbare grupper med video-appen Tik tok.

– Der har vi stort potensial og vi får mye god respons. Selv om det er en relativt ny plattform så har vi allerede over 135 000 følgere der, og videoene har flere millioner visninger. Her når vi i hovedsak personer mellom 9 og 19 år. De voksne tar helst kontakt på Facebook, sier Kjellstad.

Opplever dere at folk misbruker henvendelsene via sosiale medier, som for eksempel nettroll?

– Nei, vi opplever lite misbruk, sier Kjellstad.

Les også: Korona stoppet dåpen til Johanne (4 mnd). Da fikk mamma og pappa en idé

Mange henvendelser om smittevernloven

Politiet får mange henvendelser som ikke bare handler om kriminalitet, forteller Kjellstad.

Mye av tiden går med på veiledning og rådgivning om hva som gjelder av lover og regler i denne unntakstilstanden.

– En del av de henvendelsene vi får nå handler mye om smittevernloven, og så det er mange spørsmål om å dra på hytta. Politiet følger forskriftene og de føringene vi har fått fra riksadvokaten i denne krisesituasjonen, sier Kjellstad.

Har dere mer eller mindre å gjøre nå som det er mindre kriminalitet?

– Vi har andre typer oppgaver i denne krisesituasjonen, men politiet har nå god kapasitet til å ta i mot det som skulle skje. Folk må ikke være redde for å melde i fra, sier Kjellstad.

Denne saken ble første gang publisert 08/04 2020.

Les også