COVID-19 oG VERDEN

Fem uante konsekvenser av koronaviruset

Karantenetiden kan virke fortvilende og lite produktiv for mange, men den har gitt planeten vår noen positive bivirkninger som kanskje ikke alle er klar over mens du har sittet i sofaen.

<b>YRENDE DYRELIV:</b> Én konsekvens av at vi mennesker må holde oss inne er dyrene får muligheten til å utforske våre gater.
YRENDE DYRELIV: Én konsekvens av at vi mennesker må holde oss inne er dyrene får muligheten til å utforske våre gater. Foto: Ilustrasjonsfoto / Wikicommons
Publisert

COVID-19 har brakt med seg mange grusomheter inn i samfunnet for oss mennesker, men naturen virker å blomstre oppi alt dette, nå som karantenetiden har gjort at mennesker har måttet trekke tilbake inn i sine hjem.

Selv om det kan føles ut som om vi ikke bidrar med så mye bare ved å holde oss hjemme og se på Netflix, så er dette blant annet til stor fordel for miljøet på flere områder.

1. Jorda rister mindre

Vitenskapsnettsiden Nature rapporterer at det har vært en nedgang i såkalt seismisk støy, som er en murring i overflaten av jordskorpen. Slik seismisk støy kan komme av transportmidler og andre menneskelig aktivitet.

Den reduserte seismiske støyen gjør det nå lettere for eksperter i land som Belgia å oppdage mindre jordskjelv, og det kan i tillegg gjøre det enklere å avdekke vibrasjoner fra vulkaner.

Forskere sier at det som regel bare er ved juletider at de merker en slik nedgang i seismisk støy.

2. Kraftig nedgang i klimautslipp

Spesielt Kina og Italia har opplevd kraftige utslippsfall av nitrogendioksid, ifølge NASA observatory.

Det er som følge av at færre folk har brukt transportmidler som fly og dieselbiler, som er blant klimaverstingene.

<b>MINDRE FORURENSNING:</b> Karantenetiden i Kina har ført til langt mindre klimautslipp, blant annet som følge av at folk reiser mindre
MINDRE FORURENSNING: Karantenetiden i Kina har ført til langt mindre klimautslipp, blant annet som følge av at folk reiser mindre Foto: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens

Som en konsekvens kan man nå finne blå himmel i vanligvis forurensede steder som Los Angeles, Beijing, Venezia og Bangalore. COVID-19 har hatt en dramatisk effekt på luftkvaliteten spesielt i India, hvor mange fabrikker har blitt skrudd av og transport har nesten stoppet helt opp.

Vannet i Venezia har blitt klarere og fiskene er tilbake merker flere av de som er i området.

3. Mindre folk i gatene gir rom til dyra

Nå som folk må holde seg inne er det de ville dyrene sin tid til å utforske vårt domene.

Det har blitt tatt bilder av en prærieulv som går fritt rundt i hovedgatene i Chicago.

Mangelen på folk som er ute og mater ville dyr, gjør nå også at de trekker innover til byene i søken etter mat.

I USA begynner nå ville kalkuner å komme frem på skoleområder som vanligvis er fylt med mennesker.

Det har også vært flere tilfeller hvor folk har sett vaskebjørner og villsvin gå rundt i gatene uten bekymring, ifølge The Guardian.

4. Penger til veldedige formål

Sondre Lerche holder digital konsert via Facebook.
Sondre Lerche holder digital konsert via Facebook.

Nå som musikere er nødt til å strømme konsertene sine gratis digitalt, har de også muligheten til å nå ut til et publikum de ellers ikke ville hatt.

Facebook-siden Brakkesyke ble raskt opprettet av en musiker etter karantenetiden startet. For at artister fortsatt skal ha muligheten til å tjene penger, men siden konsertene er gratis kan de ikke gjøre annet enn å håpe at de som ser på legger igjen en donasjon.

Artister som Sondre Lerche hadde en digital konsert via Facebook-siden hvor han ville at alle penger han fikk skulle gå til Leger uten grenser, som han sier har «en helsikes jobb akkurat nå». Totalt fikk artisten inn nærmere 150 000 kroner, ifølge NRK.

5. Medmenneskelighet

Evelyn Føreland avbildet i forbindelse med en kveldsvakt.
Evelyn Føreland avbildet i forbindelse med en kveldsvakt. Foto: Privat

Flere sykepleiere står i kø og er klare for å hjelpe de som trenger det. Selv om tidligere sykepleier Evelyn Føreland pensjonerte seg for tre år siden, er nå er hun tilbake på jobb, og sier hun

– Når behovet er så stort, og man selv uansett ikke har noe annet å gjøre, så kan man ikke la være å jobbe, sier hun. Og forteller at hun vet hun utsetter seg for en risiko, men tenker samtidig at man ikke kan la være nå når man trengs som mest.

Koronaviruset har ifølge statsminister Erna Solberg fått frem det beste i folk rundt omkring, og hvordan folk stiller opp for hverandre som for eksempel er i karantene, fortalte hun under pressekonferansen om viruset den 24. Mars.

– Selv om vi har fysisk avstand, så trenger vi ikke å ha sosial avstand, sa Solberg.

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2020.

Les også