KORONAVIRUSET:

Nakstad om korona-høsten: – Ja, du kan feire Halloween

Vi står ved et veiskille før høsten. Slik kan vi hindre en ny smittebølge.

KORONA-TILTAK I HØST: Eksperter og helsemyndighetene oppfordrer folk til å være nøye med å overholde smittevernsreglene i høst og vinter for å hindre en ytterligere oppblussing av covid-19-viruset i Norge. Dette bildet er tatt i Torggata i Oslo tidlig i august i år.
KORONA-TILTAK I HØST: Eksperter og helsemyndighetene oppfordrer folk til å være nøye med å overholde smittevernsreglene i høst og vinter for å hindre en ytterligere oppblussing av covid-19-viruset i Norge. Dette bildet er tatt i Torggata i Oslo tidlig i august i år. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB
Sist oppdatert

Korona-smitten har kommet tilbake med stor kraft verden over de siste ukene, og internasjonale eksperter advarer om at det kan bli en tøff høst og vinter.

Les også: – Vi må krumme nakken. Det blir ikke lett

Også i Norge opplever man en økt smittetrend. Natt til tirsdag ble det rapportert om en økning på 122 tilfeller siste døgn. Særlig Bergen er hardt rammet.

– Vi står ved et veiskille for å hindre en ny smittebølge i høst, sa fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på en pressekonferanse tirsdag.

Der kom det også frem at karantenereglene strammes inn.

Må teste mange flere

Førsteamanuensis ved sykepleierutdanningen ved Oslo Met, Borghild Løyland, forteller at det er naturlig at smitte vil kunne spre seg mer i vinterhalvåret.

EKSPERT PÅ SMITTEVERN: Borghild Løyland ved OsloMet.
EKSPERT PÅ SMITTEVERN: Borghild Løyland ved OsloMet. Foto: OsloMet

– Vi er mer innendørs, og der er det flere kontaktpunkter som mange berører. Smitten kan for eksempel overføres ved indirekte kontakt dersom du tar på et dørhåndtak etter at en syk person har hostet seg i hånden og tatt på samme dørhåndtak. Videre får du denne smitten i deg om du ikke vasker hendene før du spiser for eksempel et eple. Inne er det ofte også vanskeligere å holde minst 1 meters avstand. Covid-19 smitter både gjennom dråpesmitte og kontaktsmitte.

«Risikoen for spredning i Norge vurderes derfor nå som høy på lokalt nivå, moderat på regionalt nivå og lav på nasjonalt nivå», heter det i Folkehelseinstituttets risikovurdering for uke 37.

FHI tar også høyde for at man kan få en nasjonal bølge i høst og i vinter:

«Hvis regionale oppblussinger eller en nasjonal bølge skulle komme, er det mer sannsynlig at det vil skje til høsten og vinteren når folk i større grad samles innendørs. Siden viruset fremdeles finnes i Norge, og befolkningen ikke er immun, er epidemien ikke over i Norge», heter det.

Se mer

Løyland sier at forskning fra sykehus viser at vi blir slappere med håndhygiene om det ikke er stadige og forskjellige påminnelser om at det er viktig. Ny oppblussing kan tyde på folk har blitt for avslappet med tanke på å overholde smittevernreglene, noe hun understreker at er ekstra viktig å ha fokus på nå som smitten har blusset opp igjen, mener hun.

– De viktigste smitteverntiltakene nå er fortsatt: At man holder seg hjemme når man er syk, at man er nøye med håndhygiene og holder minst én meter avstand til andre, sier hun.

Fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, forteller til Klikk.no at man forventer at arbeidet med testing og smittesporing vil bli mer krevende fremover.

– Koronaviruset vil nok oppføre seg omtrent som før, men det kan bli vanskeligere å finne dem med covid-19-infeksjon hvis veldig mange er forkjølet samtidig. Vi må da rett og slett teste mange flere for å finne dem, sier Nakstad.

Les også: Slik syr du ditt eget munnbind

Spøker ikke for Halloween

Nakstad beroliger imidlertid de som er bekymret for at viktige dager i høst og vinter vil bli spolert av korona-tiltak.

SVARER OM KORONA-HØSTEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ber folk overholde smittevernreglene i høst og vinter.
SVARER OM KORONA-HØSTEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ber folk overholde smittevernreglene i høst og vinter. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Så lenge man overholder smittevern-rådene, kan man for eksempel feire Halloween også i høst.

– For Halloween gjelder de samme smitterådene som ellers under pandemien. Man bør være frisk både for å ringe på hos naboer og for å lukke opp. Bortsett fra det kommer man veldig langt med vanlige hygienetiltak og god tilrettelegging fra foreldre, sier Nakstad.

Løyland mener at Halloween-feiring bør være fullt gjennomførbart så lenge man er nøye med håndhygiene, og at man ikke slipper fremmede inn i gangen.

– Alle må vaske hendene før de spiser godteri. Så lenge man ikke slipper halloween-utkledde barn inn i huset, tror jeg det vil gå greit.

Les også: Forskning: Koronaviruset kan spre seg fem meter gjennom luften

Fritt frem for høstferie på hytta

Det er heller ikke noen grunn til å revurdere hytteturen i høstferien, ifølge Nakstad.

– Det er ikke innført noe forbud mot å dra på hytta i høstferieukene, men de samme forsiktighetsreglene gjelder i høstferien som ellers når man er på reise.

  • Husk god hånd- og hostehygiene.
  • Du og dine nærmeste kan omgås normalt.
    • Hvem som er «dine nærmeste» bestemmer du selv, men det bør ikke være for mange og det bør være de samme over tid!
  • Hold økt avstand til andre enn dine nærmeste.
    • Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming.
    • Det bør minst være en meter mellom dere. (Avstanden fra ansikt til ansikt er aller viktigst. Hvis man står rygg til rygg, eller etter hverandre som i kø, er det mindre risiko for smitte. Der man sitter ved siden av hverandre bør det være en meter fra skulder til skulder.)
  • Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme til du er symptomfri.
  • Har du symptomer på covid-19 bør du testes.

Kilde: FHI

Se mer

– Risikerer man et nytt hytteforbud i vinter dersom smitten øker kraftig?

– Hytteforbudet som ble innført før påsketider var ikke begrunnet av smittevernhensyn, men av kapasitetshensyn i den lokale helsetjenesten i mange kommuner. Hvilke nasjonale tiltak som eventuelt vil bli innført av regjeringen om vi skulle få en ny kraftig smitteøkning i hele landet, vet jeg ikke.

Les også: Korona-rådene foreldre bør lese

Hold avstand på Black Friday

Handledagen Black Friday er blitt en viktig begivenhet for handleglade nordmenn om høsten.

Shopping-dagen har de senere år ført til kaotiske tilstander på kjøpesentere, der det enkelte ganger har oppstått trengsel og kamp om de mest populære varene.

Nakstad og Løyland understreker at reglene om å være hjemme om man har symptomer på covid-19, holde avstand, utføre håndhygiene og ha god hostehygiene, også gjelder på Black Friday og ved førjulshandel.

– Folk bør passe på å holde avstand når man er på kjøpesenter, uansett hvilke dager det er, og særlig hvis mange er til stede. Smittevernmessig er det selvsagt lurt å handle på tidspunkter som ikke alle andre handler, sier Nakstad.

BLACK FRIDAY-KAOS: Kunder kjemper om sko på timesalg under Black Friday-salget til Norwegian Outlet i Vestby i 2016. Nakstad minner om at reglene om én meters avstand også vil gjelde i butikkene på Black Friday.
BLACK FRIDAY-KAOS: Kunder kjemper om sko på timesalg under Black Friday-salget til Norwegian Outlet i Vestby i 2016. Nakstad minner om at reglene om én meters avstand også vil gjelde i butikkene på Black Friday. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Løyland mener folk må vise ansvar på Black Friday og når julehandelen starter.

– Jeg har vært en gang på IKEA under pandemien, og synes det var litt ubehagelig. Det var ikke alle som var like opptatt av å holde avstand, noe som er svært viktig i disse dager, sier hun.

Julebord på Teams?

– Hva med julekonserter, juleavslutninger, julebord og lignende sammenkomster. Blir det julebord på Teams?

– Her er det igjen de vanlige rådene og begrensningene for arrangementsstørrelse som gjelder. Så lenge man holder seg til dem, og passer på at alle deltagere er friske, bør det være mulig å gjennomføre juleaktiviteter på en trygg måte.

Her kan du lese om FHIs oppdaterte regler og råd for arrangementer, samlinger og aktiviteter.

Løyland ved OsloMet tror de fleste vil klare å overholde smittevernrådene på tilstelninger før jul, men understreker at alle må gjøre det.

– Så lenge folk er friske, holder minst en meters avstand, utfører håndhygiene hyppig og ikke hoster på andre, er ikke julebord og alkoholinntak problematisk, sier smittevernseksperten.

Hun mener det må være lov å minne folk som kommer for nærme, at regelen om 1 meter avstand til andre skal følges.

– Jeg synes også det er unødvendig å stenge ned alt av skjenkesteder ved midnatt, dersom det ikke er mye smitte i den aktuelle byen eller kommunen. Når det skjer større lokale utbrudd som i Bergen nå, er det fornuftig å iverksette slike tiltak. Når mange er smittet øker også sannsynligheten for at enda flere blir smittet.

– Hva med selve julefeiringen – kan man feire sammen med mennesker i risikogruppen dersom man får et større smitteutbrudd i Norge?

– Å feire med nær familie innebærer ingen stor risiko hvis alle er friske og hvis man tar vanlige smittevernhensyn. Ut over dette vil det fortsatt bli gitt råd til personer i risikogruppene avhengig av den aktuelle smittesituasjonen, sier Nakstad.

– Vi må ha smittevernstiltak til jul også, det er helt sikkert. Ellers får vi mer smitte, fordi vi ennå ikke en vaksine eller en kur som hindrer Covid-19. Det er viktig at de som er i risikogruppen blir beskyttet. Det er vårt felles ansvar, sier Løyland.

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2020, og sist oppdatert 15/09 2020.

Les også