Trine Haltvik har blitt bestemor

Håndballbabyen satt bom fast

Trine og Katinka Haltvik kjemper for familiens ære i NRKs nye TV-satsing. Men på hjemmebane er det lille Leah som er familiens største ære.

LYKKELIG TRIO: Leah er familiens øyensten, og nyter tiden med mamma og bestemor. – Det er «bestemor» jeg ønsker å bli kalt, sier Trine.
LYKKELIG TRIO: Leah er familiens øyensten, og nyter tiden med mamma og bestemor. – Det er «bestemor» jeg ønsker å bli kalt, sier Trine. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

– Det blir en følelse av helhet. Når du ser barnet du selv ha født, bli mor selv. Jeg er stolt over å se hvor rolig og flink Katinka er med Leah, det gjør meg så glad, sier Trine Haltvik (55).

Hjemme i rekkehusleiligheten på Bestum sitter lille Leah – trygg og pludrende på bestemors fang.

Den tidligere håndballstjernen er bosatt i Porsgrunn, men er i Oslo i forbindelse med jobb.

Da er det ingenting som er bedre enn å overnatte hos datteren Katinka Haltvik (29) og svigersønnen Joakim Tvilde (31).

– Super bestemor

En travel jobb som lærer på toppidrettsgymnaset i Skien, to håndballtrenerroller i Bamble og på Herøya, i tillegg til en avstand på 157 kilometer mellom Oslo og Porsgrunn, forhindrer Trine fra å stikke innom barnebarnet når savnet blir for stort.

Dermed setter hun stor pris på hvert sekund hun kan nyte med det lille nurket.

GODT TRENT: Katinka har fått mye trim med sine daglige trilleturer. I løpet av mai gikk hun hele 40 mil. Mamma Trine slår gjerne følge når hun er i Oslo.
GODT TRENT: Katinka har fått mye trim med sine daglige trilleturer. I løpet av mai gikk hun hele 40 mil. Mamma Trine slår gjerne følge når hun er i Oslo. Foto: Morten Bendiksen

– Det er da jeg merker hvor fort tiden går. For hver gang jeg ser Leah er hun blitt enda større. Når du ikke ser barn hver dag, så ser du hvor fort de vokser, smiler medaljevinneren.

For datteren Katinka er det like stor stas å se moren med datteren.

– Mamma er en super bestemor! Siden Leah fortsatt er veldig liten, får hun ikke gjort så mye annet enn å kose med henne foreløpig. Men jeg er ganske sikker på at hun vil bli en aktiv og omsorgsfull bestemor som kommer til å finne på masse gøy, og følge opp Leah veldig tett, forteller den nybakte mammaen.

Trines tette oppfølging startet allerede ved den lange og nervepirrende fødselen den 30. mars i år. Leah satt nemlig bom fast, og måtte til slutt tas med keisersnitt. 55-åringen satt klistret til telefonen hele tiden, og sendte «sikkert tusen meldinger til Joakim», som hun selv sier.

– På grunn av koronapandemien fikk vi ikke besøkt dem på sykehuset heller. Jeg fikk sett Leah den tredje dagen da de kom hjem fra fødeavdelingen, og hun var selvfølgelig helt nydelig, erindrer det tidligere håndballesset.

Les også: Merete Lingjærde fant kjæresten på Tinder: – Ungene våre sier vi er som fjortiser

INGEN HØNEMOR: – Mamma har ikke gitt så mange råd, men heller gode ønsker for at vi skal ha det bra. Vi snakker sammen hver dag, og hun spør alltid hvordan det går med oss, sier Katinka.
INGEN HØNEMOR: – Mamma har ikke gitt så mange råd, men heller gode ønsker for at vi skal ha det bra. Vi snakker sammen hver dag, og hun spør alltid hvordan det går med oss, sier Katinka. Foto: Morten Bendiksen

Spilte inn TV-program sammen

Det skulle heldigvis ikke gå lang tid før Trine fikk tilbringe masse tid med sitt kjære barnebarn igjen.

Bare 10 uker etter fødselen var mor og datter Haltvik under full innspilling av NRKs nye reality-program «Familiens ære».

Her konkurrerte de mot andre familieduoer innen toppidrett, med lille Leah og pappaen hennes rett i nærheten hele tiden. Team Haltvik kom inn som deltagere i siste liten, og dermed ble det lite trening i forkant på den nybakte moren.

PÅ TV: Sammen med andre tidligere topp­idrettsutøvere og deres barn, kjemper Trine og Katinka om seieren i NRKs nye reality-program.
PÅ TV: Sammen med andre tidligere topp­idrettsutøvere og deres barn, kjemper Trine og Katinka om seieren i NRKs nye reality-program. Foto: NRK

– Det var selvfølgelig tungt, jeg hadde jo ikke trent så mye før programmet. Siden jeg måtte ta keisersnitt kunne jeg ikke trene før det hadde gått åtte uker. Jeg var redd for arret med tanke på tunge løft og vridninger, så på de fysiske øvelsene var jeg nok en «underdog». Men jeg tok alle øvelsene med et smil, og prøvde å gjøre mitt beste, forteller Katinka, som løp i skytteltrafikk mellom konkurransene og Leah for å amme underveis.

– Jeg ble veldig imponert over Katinka! Det var 10 uker etter fødselen, og da vi spilte inn programmet var det i tillegg utrolig varmt. Jeg synes hun klarte seg kjempebra, og produksjonen var flinke til å tilrettelegge for ammingen, skyter en stolt mamma inn.

Les også: Tidligere NRK-«hallodame» Ragnhild Sælthun Fjørtoft og ektemannen bor på hver sin side av jorden

PÅ BESØK: Trine koser seg på overnatting hos datter og datterdatter på Bestum i Oslo. <span style="font-family: Times;" new="" roman',="" serif;font-size:12pt;="">– </span>Leah er utrolig snill og blid, sier en stolt bestemor.
PÅ BESØK: Trine koser seg på overnatting hos datter og datterdatter på Bestum i Oslo. Leah er utrolig snill og blid, sier en stolt bestemor. Foto: Morten Bendiksen
DEN GANG DA: Trine fikk tvillingene Katinka og Kristian i den travle tiden som toppidrettsutøver. Her med Katinka i 1991.
DEN GANG DA: Trine fikk tvillingene Katinka og Kristian i den travle tiden som toppidrettsutøver. Her med Katinka i 1991. Foto: Annemor Larsen / VG

Folkekjær idrettshelt

Det er imidlertid ikke første gang Team Haltvik har samarbeidet godt på konkurransenivå. Trine er en av landets mest folkekjære idrettshelter, som var med å hente VM-gullet hjem i 1999.

Da Norge vant EM-gull året før, ble hun kåret til verdens beste håndballspiller.

EVENTYRLIG KARRIERE: Trine Haltvik ble kåret til verden beste håndballspiller og var blant annet med å vinne VM i 1999.
EVENTYRLIG KARRIERE: Trine Haltvik ble kåret til verden beste håndballspiller og var blant annet med å vinne VM i 1999. Foto: NTB scanpix

Å ha mamma som håndballtrener i oppveksten har gitt uttelling for Katinka. 29-åringen spiller for Aker topphåndball, og er på landslaget i beachhåndball.

Med sistnevnte har hun vunnet både EM-gull og VM-sølv. Mor og datter har i tillegg spilt på samme håndballag på Selbu.

Les også: Stormforelsket Cecilie Leganger: – Jeg har aldri hatt det bedre!

ARVELIG BALLASTET: Katinka har nærmest vokst opp på håndballbanen. Her er hun fem år gammel med mamma på trening <br>i 1996.
ARVELIG BALLASTET: Katinka har nærmest vokst opp på håndballbanen. Her er hun fem år gammel med mamma på trening
i 1996.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Dermed var det ikke så veldig mye nytt å lære om hverandre under innspillingen av «Familiens ære». Vi kjenner hverandre utrolig godt, smiler Katinka.

– Vi er like, og har det gøy sammen. Det var utrolig artig å konkurrere med Katinka, og vi støttet hverandre på en bra måte. Dessuten er vi begge konkurranseinnstilte, utbroderer Trine.

Les også: Trine Rein var i USA da Norge ble koronastengt: – Godt å komme hjem til Lars

Fikk attpåklatt

55-åringen fører tradisjonen videre som håndballtrener for yngstedatteren Celine (11) på Herøya. At det «kun» er 11 år siden hun selv fikk en attpåklatt, gjør at bestemor har sin egen barseltid friskt i minne. Det har satt sterke følelser i sving.

GULLJENTA: Trine Haltvik har hevet mange edle pokaler gjennom sin lange idrettskarriere. Men det gjeveste gullet er barnebarnet Leah.
GULLJENTA: Trine Haltvik har hevet mange edle pokaler gjennom sin lange idrettskarriere. Men det gjeveste gullet er barnebarnet Leah. Foto: Morten Bendiksen

– Det er jo ikke så lenge siden Celine ble født og jeg skiftet bleier, og heller ikke så lenge siden hun elsket å sitte på fanget og få kos. Da tror jeg det blir litt annerledes å få et barnebarn. Å bli bestemor er utrolig fint, og jeg koser meg veldig når jeg er sammen med Leah, sier Trine, og forteller at hun begrenser kontakten med andre under koronakrisen for å kunne kose med barnebarnet.

ATTPÅKLATT: Trine Haltvik ble mamma til Celine for 11 år siden og har fremdeles barseltiden friskt i minne.
ATTPÅKLATT: Trine Haltvik ble mamma til Celine for 11 år siden og har fremdeles barseltiden friskt i minne.

Katinka selv beskriver morsrollen som «helt fantastisk».

– Men det er også uvant, og krever litt mer planlegging og annerledes dager enn man er vant til. Samtidig har vi vært utrolig heldige siden Leah stort sett bare er blid, og spiser og sover godt om nettene.

Det er en fantastisk følelse å forelske seg i noen så fort som man gjør i sitt eget barn, forteller Katinka, som skal tilbake i jobben som advokatsekretær etter mammapermen i januar.

Leah er førsteprioritet, og dermed tar hun satsingen på topphåndballen med knusende ro.

– Jeg har begynt å trene håndball forsiktig, så får vi se hvordan det blir. Leahs pappa er håndballtrener, og er dermed på jobb fire kvelder i uken. Da er det ikke så lett å få mye barnevakt.

– Du får flytte til Porsgrunn da, repliserer en håpefull bestemor med et stort smil.

Les også: Thomas Seltzer elsker pappalivet: – Jeg føler jeg har vunnet i livets lotto

KOS: Barseltiden ble annerledes for Katinka grunnet koronakrisen. Med det meste stengt og begrenset kontakt med andre, er det blitt lange trilleturer med Leah.
KOS: Barseltiden ble annerledes for Katinka grunnet koronakrisen. Med det meste stengt og begrenset kontakt med andre, er det blitt lange trilleturer med Leah. Foto: Morten Bendiksen
Foto: Morten Bendiksen

Denne saken ble første gang publisert 06/11 2020.

Les også