INGER LISE RYPDAL om COMEBACKet I «HVER GANG VI MØTES»

– Et kjærkomment lyspunkt i et tøft år

Inger Lise Rypdal hadde planene klare for 2020, men så kom korona. Det var derfor med ekstra stor glede at hun flyttet inn igjen på «Hver gang vi møtes»-gården.

ANNER­LEDES ÅR: Koronapandemien førte til at alle konserter og forestillinger ble avlyst for Inger Lise Rypdal.
ANNER­LEDES ÅR: Koronapandemien førte til at alle konserter og forestillinger ble avlyst for Inger Lise Rypdal. Foto: Svein Brimi
Publisert

Helt siden hun var tenåring hjemme på Toten, har Inger Lise Rypdal (70) stått på scenen og underholdt publikum.

Mer enn 50 år etter at hun først havnet på toppen av hitlistene, har hun spilt for fulle hus over hele landet.

2020 skulle opprinnelig bli nok et travelt år for artisten, men så kom koronaen – og alle jobbene forsvant.

– Det er selvfølgelig et veldig stort savn å få synge for publikum. Det siste jeg gjorde alene, var jubileumsforestillingen min i desember. Vi hadde begynt å spille Beatles-forestillingen på Edderkoppen før Norge stengte ned i mars. Jeg skulle ut på turné i hele høst, og den har selvfølgelig også blitt avlyst. Det er dessverre mye som har gått skeis dette året, forteller Inger Lise.

Gleden ble derfor stor da TV 2 ringte før sommeren og inviterte artisten tilbake til Vestre Kjærnes gård utenfor Moss – for å delta i den stjernespekkede jubileumssesongen av «Hver gang vi møtes».

ERFAREN: I over 50 år har Inger Lise vært en av Norges største og mest folkekjære artister. I <span style="" sans-serif;="">«Hver gang vi møtes» inspireres hun selv av de yngre artistene.</span>
ERFAREN: I over 50 år har Inger Lise vært en av Norges største og mest folkekjære artister. I «Hver gang vi møtes» inspireres hun selv av de yngre artistene. Foto: Svein Brimi

– Det var et kjærkomment lyspunkt i et tøft år som artist. Alle elsket å få være inne på gården, få synge og rett og slett få lov til å gjøre jobben sin igjen, smiler hun.

Les også: Lilli Bendriss: – Jeg trives best alene. Ingen mann kommer inn over dørterskelen her annet enn på besøk

Har vært med før

NYE PLANER: Inger Lise var nær ved å kalle forestillingen sin for en avskjed, men ombestemte seg i siste liten. Nå håper hun at hun snart kan legge ut på veien med showene sine igjen.
NYE PLANER: Inger Lise var nær ved å kalle forestillingen sin for en avskjed, men ombestemte seg i siste liten. Nå håper hun at hun snart kan legge ut på veien med showene sine igjen. Foto: Svein Brimi

Inger Lise var med i «Hver gang vi møtes» i 2015, og hun ble glad da to artister fra hennes sesong – OnklP (36) og Jonas Fjeld (68) – skulle bo på gården samtidig som henne.

– Vi hadde vært der sammen før, og følte oss liksom som om vi var i familie. Det var fint å få oppleve dette igjen. Jeg merket at tiden har gått siden sist vi var der. Pål (OnklP, red.anm.) har jo fått barn i mellomtiden. En liten «sneip», som Terje sier (Jonas Fjeld, red.anm.). Det er veldig morsomt å være sammen med dem, smiler artisten.

– For meg som såpass voksen musiker, er det ekstra givende å bli inspirert av de yngre artistene. Det å se hvilken vei de tar musikken. Da kan jeg bli sånn: «Oi, skal du dit?». Det var mange fine og rørende øyeblikk i «Hver gang vi møtes».

Les også: 10 ting du ikke visste om «Maskorama»

Føler seg privilegert

Av de 60 folkekjære artistene som har tolket hverandres låter i TV 2-programmet, ble halvparten spurt om å være med i jubileumssesongen.

Konstellasjonen rundt langbordet varierer fra program til program.

Inger Lise møter artistene OnklP, Jonas Fjeld, Silya Nymoen (42), Eva Weel Skram (34), Admiral P (38), Odd Nordstoga (47) og Wenche Myhre (73) i løpet av sitt opphold på gården – som går over to episoder.

– Jeg trodde at alle som hadde vært med tidligere ble spurt. Senere skjønte jeg at det ikke var sånn, for jeg traff en av de tidligere artistene som sa: «Å, du er heldig som skal få lov til å være med». Jeg føler meg veldig privilegert som ble valgt ut, sier Inger Lise som ikke nølte med å takke ja til forespørselen.

Les også: Thor fra «Farmen» har aldri hatt kjæreste, men sjarmerer alle: – Jeg har fått noen frierbrev

LIKER KONSEPTET: Inger Lise elsker konseptet i «Hver gang vi møtes» fordi det handler om musikk, og gjør at publikum blir bedre kjent med artistene. F.v Inger Lise Rypdal, Odd Nordstoga, Eva Weel Skram, Admiral P, Tschawe Baqua, Silya, OnklP og Jonas Fjeld.
LIKER KONSEPTET: Inger Lise elsker konseptet i «Hver gang vi møtes» fordi det handler om musikk, og gjør at publikum blir bedre kjent med artistene. F.v Inger Lise Rypdal, Odd Nordstoga, Eva Weel Skram, Admiral P, Tschawe Baqua, Silya, OnklP og Jonas Fjeld. Foto: TV 2

Liker ikke konkurranse

– Konseptet i «Hver gang vi møtes» er helt utrolig bra. Det er en av de få konseptene der norske artister får lov til å synge uten å være i konkurranse. Du får selvfølgelig promotert dine egne sanger, for de blir fremført av andre artister – og samtidig får du vist nye sider av deg selv. Du får vist at du kan gjøre en låt til din egen, selv om den er i en helt annen genre. Det synes jeg er veldig gøy.

MØTES IGJEN: I jubileumssesongen av «Hver gang vi møtes» hyller tidligere gjester hverandre på nytt. For Inger Lise var det et kjært gjensyn med Admiral P.
MØTES IGJEN: I jubileumssesongen av «Hver gang vi møtes» hyller tidligere gjester hverandre på nytt. For Inger Lise var det et kjært gjensyn med Admiral P. Foto: TV 2

Inger Lise er en av Norges største kjendiser, og det er mange som har drømt om å se henne på parketten i «Skal vi danse» eller som hiphoper i «Stjernekamp», men slike programmer styrer artisten unna.

– Jeg har fått tilbud om å være med på utrolig mange TV-program, men jeg er ikke så glad i konkurranse-greiene. I hvert fall ikke der du blir stemt ut og blir rangert fra å være dårligst til best. Jeg liker ikke programmer som «Idol», for eksempel. Jeg synes de som deltar ofte er for unge til å bli utsatt for den påkjenningen, sier den erfarne artisten.

– Når det gjelder «Stjernekamp», har jeg tenkt at jeg ikke trenger å bevise at jeg har noe krav på tid som artist. Jeg har det allerede. Det kan jeg heller overlate til de unge – at de får sjansen til å komme ut og være artister. Det kan også være bra for etablerte artister som det står litt stille for. Selv liker jeg ikke den utstemmings-greia. Derfor synes jeg «Hver gang vi møtes» er topp, for der er det fokus på musikken uten at noen stemmes ut.

Les også: «Farmen»-parets hytteparadis: Møtte veggen under byggingen

EKSKLUSIV: Inger Lise Rypdal var en av landets mest populære artister på 70-tallet og hadde blant annet en eksklusiv fanklubb som het Society.
EKSKLUSIV: Inger Lise Rypdal var en av landets mest populære artister på 70-tallet og hadde blant annet en eksklusiv fanklubb som het Society. Foto: NTB

Hintet til at det ble siste forestilling

I desember i fjor markerte Inger Lise 70-årsdagen med flere store jubileumskonserter på Edderkoppen.

I et intervju med «God kveld Norges» Dorthe Skappel like før jul, fortalte hun at denne forestillingen kanskje ville bli hennes aller siste.

– Jeg tenkte den tanken, men dagen før jubileumsshowet mitt ble vi enige om ikke å kalle det for en avskjedsforestilling. Det var snakk om det i forkant, men så sa jeg at: «Vi kan ikke gjøre det, for jeg er ikke ferdig». Derfor ble det ingen avskjed. Nå får jeg ikke spilt disse konsertene i år, men vi får se hva vi kaller det til våren – dersom det går an å gjennomføre turneen da. Det er i alle fall mitt eget show, forteller hun.

Les også: (+) – Jeg trodde aldri at jeg skulle få oppleve kjærligheten igjen

Elsker kolonihagen

Månedene Inger Lise egentlig skulle ha brukt på forestillinger og turné, ble langt roligere enn hun hadde sett for seg, men 70-åringen er en aktiv type som ikke har problemer med å finne på ting for å få tida til å gå.

MYE FRITID: I koronatiden har Inger Lise tilbrakt mye tid på kolonihytta i Oslo, på sin nye elsykkel og på turer til Sørlandet. Her er hun avbildet i Her og Nå i 2007.
MYE FRITID: I koronatiden har Inger Lise tilbrakt mye tid på kolonihytta i Oslo, på sin nye elsykkel og på turer til Sørlandet. Her er hun avbildet i Her og Nå i 2007. Foto: Her og Nå

– Jeg har vært veldig mye i kolonihagen. Jeg elsker å være der og gå barbent rundt og rote i jorda. Jeg har fått meg elsykkel, og har vært på mange sykkelturer. Så har jeg vært litt på Sørlandet. Jeg har et sted i Spania som jeg dessverre ikke har fått besøkt, sier hun.

– Hvis det er noe bra med koronaen så må det være at folk kanskje bryr seg litt mer om det de egentlig har i livet, ikke bare det de streber etter. Vi ser hvor sårbare vi er. Det kan være sunt. Og så må man venne seg til å roe litt ned. Det er også blitt mindre flytrafikk, og det tror jeg fuglene er veldig glade for, smiler sang­fuglen.

Denne saken ble første gang publisert 27/11 2020.

Les også