DE BLÅ SIDENE

Jeg trodde aldri at jeg skulle få oppleve kjærligheten igjen

Jeg hadde vært enke i 12 år, og livet mitt kretset rundt venner og familie. Men etter at jeg ble pensjonist, ventet en overraskelse rundt neste sving.

Pluss ikon
Foto: gettyimages.no
Sist oppdatert

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Et­ter vi­de­re­gå­en­de fikk  jeg min før­s­te jobb i en sko­le­kan­ti­ne. Der traff jeg Si­men, som var læ­rer. Vi gif­tet oss og fikk tre barn. Jeg job­bet noen år på uli­ke re­stau­ran­ter, før jeg kom til­ba­ke som kan­ti­ne­sjef på min før­s­te ar­beids­plass.

Vi lev­de et nok­så van­lig og lyk­ke­lig liv sam­men. Vi kjøp­te oss rek­ke­hus som vi se­ne­re solg­te til for­del for en ene­bo­lig med stor hage.

En brå ven­ding

Si­men var nær­me­re 60 da han brått fikk så vondt i skuld­re­ne. Han fikk pro­ble­mer med nat­te­søv­nen, og smer­te­ne spred­te seg ned i ene ar­men og ned­over ryg­gen. Hver­ken mas­sa­sje el­ler ki­ro­prak­tor­be­hand­ling had­de noen ef­fekt, og det ble man­ge le­ge­be­søk før han en­de­lig fikk klar­het i hva som var galt.

Han had­de lun­ge­kreft med spred­ning til skje­let­tet.

Jeg har all­tid trodd at det er en me­ning med alt som skjer, men skal ær­lig inn­røm­me at jeg had­de van­ske­lig for å hol­de fast ved mitt livs­syn et­ter at Si­men for­lot oss, bare noen må­ne­der et­ter at han fikk dia­gno­sen.

Det var et sjokk å mis­te ham, og sor­gen ut­løs­te en lang­va­rig de­pre­sjon. Jeg var bare 55 år, og alle pla­ner vi had­de lagt for vår frem­ti­di­ge pen­sjo­nist­til­væ­rel­se, gikk brått opp i røyk. Ikke bare mis­tet jeg mitt livs kjær­lig­het, men sam­ti­dig føl­tes det som om hele frem­ti­den min også ble re­vet fra meg.

Det var tungt å måt­te gå vi­de­re i li­vet ale­ne, men åre­ne gikk, og med ti­den klar­te jeg å av­fin­ne meg med si­tua­sjo­nen. Til slutt had­de jeg skapt meg en ny til­væ­rel­se som ens­lig, som jeg føl­te meg til­freds med. Jeg ble væ­ren­de i sko­le­kan­ti­nen hele res­ten av yr­kes­li­vet, og den da­gen jeg som 67-år­ing skul­le gå ut dø­ren for sis­te gang, var det med en so­lid dose ve­mod.

Snart be­gyn­te jeg imid­ler­tid å set­te pris på den nye fri­he­ten som pen­sjo­nist­til­væ­rel­sen bød på. Og jeg had­de ald­ri drømt om hva som brått ven­tet meg rundt nes­te hjør­ne.

Les også (+) Hvis jeg får en kjæreste, så må han klare seg uten sex

En uven­tet date

Un­der et mid­dags­sel­skap hos gode ven­ner noen uker tid­li­ge­re, had­de jeg truf­fet Pet­ter, en gam­mel klas­se­ka­me­rat fra bar­ne­sko­len. Det var vel­dig tri­ve­lig å se ham igjen. Jeg har i grun­nen all­tid likt ham, på bar­ne­sko­len var vi ven­ner, og vi var i sam­me om­gangs­krets også på vi­de­re­gå­en­de.

Men så fikk han seg fa­mi­lie og flyt­tet til Vestlandet, og vi mis­tet kon­tak­ten.

Vi traff hver­and­re helt til­fel­dig en som­mer for man­ge år si­den, mens han var hjem­me på be­søk hos for­eld­re­ne, og da fikk jeg hil­se på kona og de to bar­na de­res. De var en vel­dig tri­ve­lig fa­mi­lie, og vi in­vi­ter­te dem hjem en kveld på gril­ling.

Da jeg traff ham igjen i det nevn­te mid­dags­sel­ska­pet, fikk jeg vite at Pet­ter mis­tet sin kone i bryst­kreft for mer enn ti år si­den. Nå som han var blitt pen­sjo­nist had­de han flyt­tet hjem igjen og over­tatt sine for­eld­res gam­le hus.

Jeg for­tal­te at jeg selv også snart skul­le bli pen­sjo­nist. Han mer­ket seg ty­de­lig­vis da­to­en, for bare noen da­ger et­ter min sis­te ar­beids­dag, ring­te han og in­vi­ter­te meg på mid­dag.

Det ble en tri­ve­lig kveld. Som mitt ni år gam­le bar­ne­barn ut­tryk­te det: «Men mor­mor, har du hatt en date?»

Ja, slik kan man jo også se på det. Og det var nok et stev­ne­mø­te det i realiteten var, selv om jeg ikke rik­tig for­sto det der og da. I åre­ne et­ter at jeg ble enke var jeg over­be­vist om at jeg ald­ri kom til å tref­fe noen ny, men med Pet­ter skjed­de det helt na­tur­lig. Vårt venn­skap voks­te gan­ske en­kelt til noe mer. Året et­ter flyt­tet vi sam­men i barn­doms­hjem­met hans.

Både hans og mine barn gle­der seg på våre veg­ne, og i dag er vi blitt en rik­tig så sam­men­svei­set stor­fa­mi­lie, som gjer­ne fei­rer jul og and­re høy­ti­der sam­men.

Denne saken ble første gang publisert 21/07 2020, og sist oppdatert 21/07 2020.

Les også