Karianne Kopperstad fikk tung beskjed

Bestemor døde mens jeg var på «Farmen»

Karianne Kopperstad dro inn på «Farmen» for å forstå mer om hvordan hennes besteforeldre hadde levd på sin gård. I løpet av oppholdet døde bestemoren, men 28-åringen hadde bedt
familien om ikke å si noe før TV-innspillingen var over.

<b>I SORG:</b> Da Karianne Kopperstad var inne på «Farmen»-gården, døde bestemoren hennes hjemme på Herøy. – Det var en tøff beskjed å få da jeg kom ut, forteller hun.
I SORG: Da Karianne Kopperstad var inne på «Farmen»-gården, døde bestemoren hennes hjemme på Herøy. – Det var en tøff beskjed å få da jeg kom ut, forteller hun. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Sunnmøringen Karianne Kopperstad (28) har vist seg som et skikkelig arbeidsjern inne på årets «Farmen»-gård. Det hun ikke fortalte de andre deltagerne, var at hun selv stammer fra en ekte bondeslekt.

– Jeg vokste opp på en familiegård som var drevet av mine besteforeldre. Jeg flyttet hjemmefra da jeg var 15 år for å gå på videregående, så jeg har ikke tatt så stor del i gårdsdriften hjemme. Men jeg valgte å ikke snakke høyt om det likevel, forteller hun.

Pappa brøt sammen

Karianne ønsket å forstå mer om hvordan hennes besteforeldre har levd på gården på Kopperstad og var spent på å ringe hjem til familien etter det lærerike «Farmen»-oppholdet.

– Etter innspillingen hadde jeg selvfølgelig masse følelser i kroppen, og så ringte jeg hjem til familien på FaceTime. Da snakket jeg med pappa som sa: «Det sitter en mann her som er så stolt over deg». Ja, det var jo bestefar. Så sa jeg: «Hva med bestemor, da?». Da brøt pappa sammen, og jeg forsto hva som hadde skjedd. Det var veldig tøft, og vi gråt begge to. Det var en tøff beskjed å få da jeg kom ut, forteller Karianne.

Les også: Per Gunvald vil beholde vinnerhytta, men det er ett problem

<b>TØFF OVERGANG:</b> Karianne er tilbake i nåtiden hjemme i leiligheten på Torshov i Oslo. – Jeg var så dårlig den første uka etter «Farmen». Det skjer utrolig mye «på utsiden» som du har gått glipp av, og det er masse å fordøye, forklarer hun.
TØFF OVERGANG: Karianne er tilbake i nåtiden hjemme i leiligheten på Torshov i Oslo. – Jeg var så dårlig den første uka etter «Farmen». Det skjer utrolig mye «på utsiden» som du har gått glipp av, og det er masse å fordøye, forklarer hun. Foto: Svein Brimi

Vanskelig valg

Bestemoren hadde sovnet stille inn flere uker tidligere, men Karianne hadde bedt familien om ikke å gi beskjed dersom noe skulle skje med besteforeldrene under TV-innspillingen.

– Det var et veldig vanskelig valg å ta. Jeg snakket med familien min om det og landet på at jeg ikke ville få beskjed dersom en av dem døde mens jeg var på «Farmen». Jeg reiste inn på gården for å prøve å leve det livet som bestemor har levd. Jeg gjorde det i hennes ånd. Jeg er veldig glad for at de ikke tok kontakt da det skjedde. Familien min ga ikke beskjed til produksjonen, så de holdt det hemmelig, sier hun.

Kariannes bestemor ble 90 år gammel. For to år siden flyttet besteforeldrene fra familiegården og inn på sykehjem. Bestemoren hadde begynt å glemme, men kjente igjen Karianne helt til det siste. Like før hun flyttet inn på «Farmen»-gården, var 28-åringen på besøk på sykehjemmet.

– Jeg er veldig takknemlig over det siste møtet vårt. Bestemor var i så godt humør. Jeg spurte henne masse om gårdslivet og gamle dager. Da svarte hun for første gang på lenge på alt jeg spurte om. Det var et veldig fint møte. Jeg visste ikke da jeg sa «ha det» at det kom til å være den siste gangen jeg så henne, sier hun tydelig beveget.

– På «Farmen» skrev jeg et fint brev om bestemor – at jeg følte meg nærmere henne inne på gården. Det jeg ikke visste da, var at jeg skrev det den samme dagen som hun døde. Jeg skrev at jeg ikke visste hvor mange sekunder hun hadde igjen, men endret det til «måneder». Når jeg leser det nå i ettertid, får jeg helt frysninger, forteller Karianne.

Les også: Han rører alle hver jul, men bruddet med kona ble bittert

Dagen etter at Kariannes «Farmen»-opphold var over, reiste hun rett hjem til familien i Herøy.

– Begravelsen hadde alt vært, så det var veldig tøft å forstå at hun ikke var her lenger. Jeg har vært på graven og grått, og jeg har grått sammen med bestefar. Det var tøft, for han hadde vært så sterk frem til jeg kom hjem igjen. Bestefar sitter stolt og ser på «Farmen» på sykehjemmet. Han forteller at alle som går forbi sier at: «Han her er bestefaren til hun som er med på Farmen». Jeg håpet at dette ville gi dem en siste livsgnist. Jeg tror at det hjelper bestefar, for nå smiler han og er glad, forteller hun.

<b>GODE MINNER:</b> Karianne har hatt et nært forhold til besteforeldrene hele livet, og er glad for at hun fikk et fint møte med bestemoren den siste gangen hun så henne <br>– like før hun flyttet inn på «Farmen»-gården.
GODE MINNER: Karianne har hatt et nært forhold til besteforeldrene hele livet, og er glad for at hun fikk et fint møte med bestemoren den siste gangen hun så henne
– like før hun flyttet inn på «Farmen»-gården.

Det verste var da folk stakk av

I dag ser Karianne tilbake på «Farmen»-opplevelsen som et minne for livet. Hun lærte masse om gårdsdrift og fikk nære vennskap, men hadde lite til overs for at flere av deltagerne oppsøkte hytter i nærområdet – og fikk snodd til seg mat og alkohol.

– Det verste for meg var da folk drev og stakk av, for da var jeg utenfor min komfortsone. Men med én gang det var ferdig, synes ikke jeg at det var noe ille å være der. Jeg bare koste meg og var like glad for hver eneste dag jeg fikk inne på gården. Jeg synes det var godt å være uten teknologi og følte at jeg fikk koblet skikkelig av. Selv om du var sliten om kvelden, sovnet du med en gang du la hodet på puta. Det er ikke jeg vant til i 2020, smiler hun.

Nå er 28-åringen tilbake i leiligheten sin på Torshov i Oslo. Etter å ha levd mange uker som i 1920 inne på gården, har det vært en omstilling å komme tilbake til hverdagen. Fra 1. november gikk hun også en ny tid i møte, som arbeidsledig.

– Jeg har jobbet med å lage norgesferier for japanere og kunder som vil ha spesialturer. Jeg ble permittert i starten av mai, så da passet det perfekt at jeg kunne reise inn på «Farmen». Da jeg kom ut, hadde koronaen utviklet seg i negativ retning, og firmaet har måttet begynne å si opp folk. Jeg tok derfor sluttpakke fra 1. november og krysser fingrene og håper at det skal ordne seg. Det er spesielt å plutselig ikke ha jobb, medgir hun.

Les også: Sykepleieren stålsetter seg og gir henne den brutale beskjeden, men Mari bare ler: – Det var det jeg visste!

<b>VILLE LÆRE: </b>Karianne er oppvokst med besteforeldrenes familiegård på Fosnavåg og ønsket å lære mer om det livet de har levd. Her bærer hun vann med «Farmen»-venninnen Karianne Vilde på Samsjø gård.
VILLE LÆRE: Karianne er oppvokst med besteforeldrenes familiegård på Fosnavåg og ønsket å lære mer om det livet de har levd. Her bærer hun vann med «Farmen»-venninnen Karianne Vilde på Samsjø gård. Foto: TV 2

Flyttet hjemmefra som 15-åring

Herøy-jenta har en bachelor i reiselivsledelse og har tatt flere økonomifag. Hun er spent på hva livet vil bringe i fremtiden, for helt siden hun var liten, har hun tatt sjanser og søkt spennende utfordringer.

– Jeg er en uredd type. Jeg har klart meg selv siden jeg «stakk av» hjemmefra som 15-åring. At jeg flyttet tidlig, har gjorde at jeg fort ble voksen – og selvstendig. Jeg flyttet til Mexico for å gå idrettslinja like før jeg fylte 19, og har reist på backpacking alene både til Bali og Sri Lanka.

<b>MINNE FOR LIVET:</b> For fem år siden fikk Karianne bestemoren til å skrive denne hilsenen på armen, som hun fikk tatovert som et minne for livet.
MINNE FOR LIVET: For fem år siden fikk Karianne bestemoren til å skrive denne hilsenen på armen, som hun fikk tatovert som et minne for livet.

Karianne er glad for at hun tidlig ble gitt tilliten til å dra ut i verden på egen hånd.

– Det er mange foreldre som setter strenge grenser, men mine har sett hvilken gnist jeg har fått av å leve, reise og gjøre akkurat det jeg har lyst til. De har gitt opp å prøve å holde kontrollen, og sier i stedet: «Kjør på! Dette blir bra for deg». Da blomstrer jeg som alle mest, så det er jeg veldig takknemlig for, smiler hun.

Selv om koronapandemien har ført til arbeidsledighet og roligere dager, opplever Karianne en ny spenning i hverdagen. All oppmerksomheten hun får etter at folk har sett henne på TV, fører til morsomme opplevelser.

– Det er stor forskjell på oppmerksomheten jeg får i Oslo og hjemme på Sunnmøre. Her i Oslo ser jeg at folk kjenner meg igjen, men de bryr seg ikke mer. Hjemme på Herøy kommer alle bort. Jeg var sliten etter at jeg kom ut fra «Farmen» og jattet bare med først, men det var ikke råd. Alle kom bort og ville prate med meg. I Ålesund ble det fullt kaos i gatene. Folk var helt på tuppa. Det er veldig koselig, ler Karianne.

<b>SØKER NYE UTFORDRINGER:</b> På grunn av koronapandemien har Karianne mistet jobben sin innenfor reiselivsbransjen. Nå håper hun at fremtiden vil bringe nye muligheter.
SØKER NYE UTFORDRINGER: På grunn av koronapandemien har Karianne mistet jobben sin innenfor reiselivsbransjen. Nå håper hun at fremtiden vil bringe nye muligheter. Foto: Svein Brimi
<b>RØRENDE BREV:</b> – På «Farmen» skrev jeg et fint brev om bestemor – at jeg følte meg nærmere henne inne på gården. Det jeg ikke visste da, var at jeg skrev det den samme dagen som hun døde, forteller Karianne.
RØRENDE BREV: – På «Farmen» skrev jeg et fint brev om bestemor – at jeg følte meg nærmere henne inne på gården. Det jeg ikke visste da, var at jeg skrev det den samme dagen som hun døde, forteller Karianne. Foto: Svein Brimi
<b>UREDD:</b> Allerede som 15-åring flyttet Karianne hjemmefra. Som 19-åring flyttet hun til Mexico, og hun har reist verden rundt helt på egen hånd.
UREDD: Allerede som 15-åring flyttet Karianne hjemmefra. Som 19-åring flyttet hun til Mexico, og hun har reist verden rundt helt på egen hånd. Foto: Svein Brimi

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2020, og sist oppdatert 09/12 2020.

Les også