førjulstid

Slik er kjendisenes familiejul

Vi har spurt noen av våre favorittforeldre om julen.

FAMILIEN BLIPP: Forteller oss om planene for jul.
FAMILIEN BLIPP: Forteller oss om planene for jul. Foto: Privat
Sist oppdatert

Navn: Jamina Blipp

Gift med Stian, har datteren Noelle (2)

Instagram: @jamiiina

– Da jeg var liten hadde vi ikke pakkekalender, men den gode, gamle kalenderen med en liten sjokoladebit bak hver luke, forteller Jamina.

– Den smaken minner meg så om jul! Så Noelle får det samme som vi er oppvokst med. Vi går for tradisjon, og når vi dropper pakkekalenderen, slipper vi også presset med hva som skal inn i alle de 24 pakkene. Julesokk på soveromsdøra natt til julaften skal vi innføre, det er vi begge vokst opp med, og det er jo så koselig! Noen egne juletradisjoner lager vi også. Juletreet kom opp 1. desember. Det er tidlig, men ettersom vi som regel pleier å være hos familiene våre i jula, er det fint å lage julestemning hjemme tidlig, sier hun.

LIKE: Barna i familien Nyhus synes det er stas med like pyjamaser til jul. Bildet er tatt før lille Emily ble født.
LIKE: Barna i familien Nyhus synes det er stas med like pyjamaser til jul. Bildet er tatt før lille Emily ble født. Foto: Privat

Firebarnsmoren Monica

Navn: Monica Nyhus (@monica_nyhus)

Sammen med sin kjære Chris (@chris_nyhus) og barna Leonel (7), Matheo (6), Emilio (4) og Emily (3 md.), har hun planene klare.

Monica skal feire in første jul som firebarnsmor.

– Desember er en avslappende måned hvor vi koser oss inne. Vi gjør oss ferdige med julegavene før desember, så vi slipper det i advent, sier hun.

Familien har mange koselige tradisjoner som de gleder seg til år etter år.

– Filmen Hjemme Alene er blitt en tradisjon hos oss, så vi slapper ofte av med å se julefilmer sammen. En tradisjon som ungene liker veldig godt, er at alle har lik julepyjamas.

Normalt trenger man ikke holde seg alene i sitt eget hjem for å finne førjulskos.

– Juleverksted sammen med andre familier er kjempekoselig. Og i fjor tok vi turen til Oslo før jul, og det er noe ungene snakker om fremdeles. Vi bodde på Grand Hotel og besøkte Jul i Vinterland i Spikersuppa, med pariserhjul og duft av brente mandler i gatene. Helt magisk! sier Monica.

Familien er også begeistret for rampenissen i desember. Familien Nyhus' beste rampenisse-triks er Nugatti på dosetet. Det er ikke mange barn som ikke vil synes det er morsomt at rampenissen har bommet på do …

Les også: Da barnehagelæreren begynte å møte jenta utenfor porten, skjønte hun hva som lå bak oppførselen

– Ikke vent med kosen

Navn: Nina Maaø-Ruden

Gift med Jan-Anders. Har barna Amalie (13), Markus (10), Matilde (8), Jonatan (5), Oda (3), Daniel (1,5) og Tobias (6 mnd.)

Blogg: smabarnsforeldre.blogg.no

Instagram: @smabarnsforeldre og @julemagi

HELE FAMILIEN: Mamma, pappa og sju barn.
HELE FAMILIEN: Mamma, pappa og sju barn. Foto: Privat

Influencer og sjubarnsmor Nina Maaø-Ruden er kjent for å være kreativ. Her er hennes beste tips til førjulstida:

• Julekalender: «I år får ungene en gave hver søndag i advent. Det er det flere fordeler med. For det første kan vi starte før første desember, og jeg kan kjøpe fire ordentlige ting til hvert barn, istedenfor 24 småting. Jeg sparer ikke så mye penger på det, men det blir mindre «ræl». Denne kalenderen kan også kombineres med en liten sjokoladekalender. En kalender som ikke koster penger, og som er fin til de litt større barna, er en kalender med fine ord på en lapp hver dag om hvorfor du er glad i dem, stolt av dem og så videre.»

• Juleverksted: «Lag helt enkle til- og fra-lapper med kartong og tusjer, fargeblyanter, klistremerker og glitterlim. Det å sende julekort er blitt en glemt aktivitet, men det er så koselig å få kort i posten! Dersom barna ikke kan skrive selv, så er det hyggelig og gøy å la dem diktere hva som skal stå. Tennbriketter dere lager selv, er en fin julegave. Dypp små furukongler i stearin (her er det lurt å samle rester fra gamle lys gjennom høsten), og legg dem i en dekorert eske, for eksempel et Pringles-rør.»

• Julekos: «Ikke vent! Dagene flyr, og det kan være sykdom som gjør at ting ikke blir som planlagt. Kos dere med julefilmer, julebakst, julemusikk og juleverksted akkurat når dere har lyst. Det er da det blir koselig!

Les også: Stjernene som har samme stjernetegn som deg

Morsomme gavekurver

Navn: Sara Emilie Tandberg

Samboer med Robin, har barna Liam (5) og Emma (2)

Instagram: @Saraaemiliee

– Her i huset er vi veldig glad i rampenissen. Det er en fin måte å lage kalender på, uten at vi må bruke så mye penger. Vi begynte i fjor, og jeg var først med i en rampenisse-gruppe på Facebook for å få tips, men jeg kjente på at det ble en konkurranse i å gjøre det mest omfattende. Favoritten til ungene var da alle bamsene hadde hatt fest og lagt seg til å sove på rare steder, da det var dorull rundt juletreet, sjokolademelk i melkekartongen og da rampenissen hadde flyttet rundt på lekene deres. Det er ting som er morsomt, uten at det er nødvendig å kjøpe masse rekvisitter, sier hun.

Sara Emilie liker også å lage gave­kurver til venner og familie, med produkter tilpasset den enkelte, og med en humoristisk beskjed til hver ting i kurven.

JULEPYNTET: Sara Emilie Tandberg.
JULEPYNTET: Sara Emilie Tandberg. Foto: Privat

Til en mamma:

• Kaffe (når nettene blir lange …)

• Ansiktsmaske (for å skremme bort barna litt)

• «Magiske» svamper (når veggen blir tegnet på)

• Ørepropper (når du trenger en time-out)

• Sjokolade (spises på do)

• Neglelakk (for egentid)

• Neglelakkfjerner (når neglelakken fortsatt sitter på etter tre uker)

• Vin i en cup (fordi det er nødvendig)

Til en pappa:

• Energidrikk (når det er din tur til å stå opp)

• Verktøy (så du har en unnskyldning for å gå i garasjen)

• Surt godteri (når livet er surt …)

• Magasin/bok/dopapir med skrift (for å drøye dobesøket)

• Paracet (når bråket blir for høyt)

• Øl (når kvelden endelig kommer)

Les også: Skal vi danse-stjernen Helene Spilling: – Jeg fortalte aldri at jeg trengte hjelp

Alt er lov

Navn: Siri Nilminie Avlesen-Østli

Gift med Erik, har barna Victor (5) og Thea (2,5)

Instagram: @tv2siri

Sportsanker Siri er mye borte på jobb både før og rett etter jul. Da er det ekstra viktig å kose seg maksimalt i førjulsdagene.

– Vi er en familie som går mye på skøyter, så det å være ute når det er kaldt, gå på skøyter og ha varm drikke i koppen, det er blitt en julegreie for meg. Istedenfor pakkekalender så prøver vi å gjøre en ting sammen hver dag i adventstida. Rampenissen fungerer som verktøy, og «bestemmer» at vi skal spise kveldsmaten i skogen eller drikke kakao til frokost. Helt enkle ting som ikke krever så mye penger eller tid. Men jeg er såpass barnslig at jeg ønsker meg kalender selv, så i år har jeg kjøpt meg en lakriskalender, og en enkel sjokoladekalender til barna, sier hun.

KLAR FOR JULEFEIRING: Siri Nilminie Avlesen-Østli
KLAR FOR JULEFEIRING: Siri Nilminie Avlesen-Østli Foto: Privat

– Alt er lov når det er advent, da kan vi ta oss en julebrus på en onsdag hvis vi har lyst til det. Vi pynter juletreet andre helga i desember, så vi kan nyte synet lenge. Juleverksted, hvor vi baker og lager godteri, må til for at det skal bli jul for meg. Ungene er selvfølgelig med, selv om det ender opp med å se helt bombet ut med sjokolade overalt, og at jeg står alene for å fullføre prosjektet. På julaften prøver jeg å tvinge barna til å se Donald Duck, for det MÅ jeg se. Da må noen andre røre i julegrøten. Julen fikk en ny dimensjon da vi fikk barn.

Tips: Siri elsker julemusikk, og har en egen liste hun må spille for at det skal bli jul. Auld Lang Syne og O helga natt er blant favorittene.

Årets beste dag

Navn: Carina Olset

Samboer med Tor Øyvind, har datteren Pernille (1,5 år) og ei lillesøster i magen.

Instagram: @olset

JULETE: Hele familien har juleklær.
JULETE: Hele familien har juleklær. Foto: Privat

Programleder Carina Olset har tatt med seg mange tradisjoner hjemmefra, men hopper gladelig bukk over rundvask og pussing av sølvtøyet.

– Denne jula blir veldig spesiell for oss, siden vi skal gå fra å være en familie på tre til å bli en familie på fire. Vi har invitert mine foreldre nordfra på juleferie i to uker, og det skal bli godt med hjelp fra dem – uavhengig av om den lille har kommet når ribba serveres, eller ikke. Det er samværet med familie og venner jeg setter høyest gjennom jul og adventstid, så mitt beste adventstips er å invitere venner til en sammenkomst før jul. Spis noe godt, få god julestemning, og vær sammen med de folkene du setter høyest. Dette er en fin «erstatning» for at man ikke lenger kjøper gaver til hverandre. Julaften er min favorittdag hele året, og dagen er full av tradisjoner. Laaaaaang julefrokost, kvalitetstid med Tre Nøtter til Askepott, en tur i kirka og litt avslapning før julemiddagen. Nå er datteren vår blitt såpass stor at det blir ekstra gøy å dele tradisjonene med henne. Og så håper jeg vi får opp juletreet i god tid før julaften. Siden jula er så kort, vil jeg kose meg med treet så lenge som mulig.

Les også: Camilla ble merket for livet av den forferdelige ulykken, men Henrik har stått ved hennes side i tykt og tynt

Utetid

Navn: Marna Haugen

Gift med Ørjan, har barna Theodor (12) og Dexter (5).

Instagram: @komikerfrue

NISSEN:Har fått bilder av hele familien.
NISSEN:Har fått bilder av hele familien. Foto: Privat

– Om vi er for mye inne vinterstid, blir det fort mye skjermbruk og spilling. Vi er derfor mye ute også i desember. Vi er ikke utpregete villmarksfolk, men trikset er å ikke dra for langt hjemmefra slik at når vi har glemt noe viktig eller noen fryser, så er det mulig å dra hjem. Når vi er på tur, har vi med oss noe å grille, eller pølser på termos. Nå har vi også fått oss stormkjøkken som vi gleder oss til å teste. Kjempekoselig!, sier hun.

Marnas tips til uteaktiviteter i desember:

• Lage snømann

• Utekino i hagen på skinnfell og kakao

• Fryse lyslykter

• Skitur

• Akebrett

• Fryse såpebobler

• Tur til skøytehallen

• Lag en snøborg og server is, go crazy!

• Studere stjernene

• Ta med stormkjøkken og hengekøye i skogen og stek pannekaker.

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2020, og sist oppdatert 18/12 2020.

Les også