Henrik visste ikke om kjæresten ville overleve

Camilla ble merket for livet av den forferdelige ulykken, men Henrik har stått ved hennes side i tykt og tynt

Etter den alvorlige brannskaden, var ikke Camilla (30) sikker på om Henrik (37) ville bli hos henne. Den tanken slo ham aldri.

KJÆRLIGHET: At Camilla har arr etter brannskaden, går ikke ut over den sterke kjærligheten hun deler med Henrik. Her med hunden Zalto.
KJÆRLIGHET: At Camilla har arr etter brannskaden, går ikke ut over den sterke kjærligheten hun deler med Henrik. Her med hunden Zalto. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
Sist oppdatert

Lørdag 15. oktober 2011: Camilla Scheflo er utdannet kokk og jobber i en restaurant i Oslo. Hun bor sammen med mamma, pappa og lillesøster i Lillestrøm.

Nå har hun sommerfugler i magen, for hun og kjæresten Henrik Dahl Tyskerud har vunnet budrunden på et hus på Jessheim.

Det er bare tre dager siden, og Camilla gleder seg enormt til å innrede sitt første hjem.

Henrik bor alene i en leilighet og er minst like glad som Camilla. De to ble kjærester to uker etter at de møtte hverandre, og etter ett år kjennes det helt riktig å flytte sammen.

Klokken 16.00 denne lørdagen gjør Camilla seg klar til å gå fra jobben. Hun er speiderleder og skal overnatte i kirken sammen med speiderne. Det gleder hun seg til, og hun har klær og alt hun trenger i bilen.

Før hun går fra jobben, skal hun rutinemessig fylle bioetanol i en peis. Idet hun fyrer opp lighteren, går alt galt. Det føles som en eksplosjon rundt henne, og alle klærne til Camilla tar fyr.

«Ring pappa!», sier hun til førstemann som kommer for å hjelpe.

Så blir alt svart.

På vei til Australia

Henrik er mekaniker og reiser mye i jobben. Han er i Angola, på vei til jobb i Australia, da han leser om ulykken på nettet.

Han tenker fort, legger to og to sammen og håper han tar feil. Men han er redd det er Camilla som er skadet og ringer sin svigerfar.

«Jeg er i bilen på vei til Ullevål», sier svigerfar. «Camilla er kjørt dit».

Henrik har bare en eneste tanke i hodet, han må hjem så fort som mulig. Han snakker med sjefen og kolleger, og båten legger om ruten slik at Henrik kan gå i land og ikke blir med helt til Australia.

Han blir fulgt fra havnen og til flyplassen i Cape Town, og arbeidsgiver legger alt til rette så godt de kan. De skjønner at dette kan ta lang tid.

De fire døgnene det tar å komme hjem, er tunge for Henrik. Katastrofetankene farer gjennom hodet hans, og han er livredd for å miste Camilla. Og hvis hun overlever, er hun kanskje så hardt fysisk skadet at hun ikke kan få et godt liv senere? Henrik kjenner på følelsen av maktesløshet. Han vil gjøre alt han kan for kjæresten sin.

Les også: Sykepleieren stålsetter seg og gir henne dødsdommen, men Mari bare ler: – Det var det jeg visste!

Sterke inntrykk

Mens Henrik er på vei hjem, blir Camilla fløyet til brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus. Hun er sterkt skadet med annen- og tredjegradsforbrenninger. Hun ligger først en uke i kunstig koma, så får hun så mye morfin legene tør å gi henne.

Senere må morfinmengden gradvis trappes ned. Men selv om hun blir sløv av medisinen, kjenner Camilla de intense smertene. Hun gjennomgår blant annet fem hudtransplantasjoner. Væske som lekker ut gjennom huden, må også kompenseres ved at vann pumpes inn i systemet.

SYKEHUS: Camilla bodde mange måneder på sykehus, og hun var gjennom mange operasjoner.
SYKEHUS: Camilla bodde mange måneder på sykehus, og hun var gjennom mange operasjoner. Foto: Privat

Etter et døgn hjemme på Jessheim, flyr Henrik til Bergen der han møter sine svigerforeldre. Han har god kontakt med dem hele veien, og de oppdaterer hverandre, deler bekymringer og håp. Camillas mamma er der hele tiden, mens pappa og lillesøster flyr frem og tilbake.

Det er ikke synet i sengen som gjør mest inntrykk på Henrik da han går inn på Camillas rom, det er lukten.

Henrik synes lukten minner om fettet som renner ned i grillen og tar fyr når man griller koteletter. Det er ikke så mye han får gjort for kjæresten sin der og da, men det er likevel godt å være der hun er, og få informasjon fra legene.

«Ta den tiden du trenger», sier Henriks arbeidsgiver.

Han skjønner at Henrik ikke ønsker seg langturer nå og ordner det slik at han kan jobbe i Bergen. Dermed kan han besøke Camilla ofte.

Da det blir klart at de fysiske skadene ikke har gått ut over indre organer, tør Camilla og Henrik å tenke på fremtiden. De har jo ikke vært sammen så lenge, og Camilla er ikke er sikker på om Henrik vil bli hos henne. Tanken på å forlate kjæresten streifer aldri Henrik. Det er Camilla han elsker og som han vil dele resten av livet med. Etter flere måneder med rehabilitering får Camilla endelig flytte inn i sitt nye hjem, der Henrik allerede bor.

Les også: (+) – Jeg trodde alt var fint med datteren vår. Helt til helsesøster ringte

Svigermor trår til

Henrik har bevisst ikke gjort noe særlig med innredningen i huset, for han vet det betyr mye for kjæresten å sette sitt eget preg på hjemmet deres. De koser seg med planlegging og innredning sammen, men det er Camilla som har de sterkeste meningene om hva de skal ha og ikke skal ha.

Henriks mor bor i gang­avstand fra dem. Hun er pensjonert hjelpepleier og god på sårstell. Svigermor gir Camilla all hjelpen hun trenger, og hun foretrekker henne fremfor hjemmesykepleien. Henrik er glad for det nære, gode forholdet de to kvinnene har. Han begynner å reise med jobben igjen, og når han er borte, flytter moren hans inn.

Camillas sår må stelles og smøres hver dag, men selv nekter hun å se på huden sin. Henrik smører gjerne og kan ikke se at brannskadet hud har noe med forholdet deres å gjøre. Sånn er det blitt, og de må bare gjøre det beste ut av situasjonen. Da hun etter hvert overtar smøringen selv, ruller Camilla ned bandasjen på bena, bruker hansker, lukker øynene mens hun smører og ruller bandasjen opp igjen før hun åpner øynene.

Hun er sykmeldt i ett år, tar ut fem ukers ferie og begynner som kokk på samme arbeidssted igjen, i 20 prosent stilling. Etter hvert økes stillingen til 70 prosent.

Les også: May (61) og Knut (66) opplevde det verst tenkelige – to ganger

Bytter jobb

Camilla trives på jobben, men blir sliten av den lange reiseveien. Hun søker og får ny jobb nærmere Jessheim. Her mistrives hun og begynner å slite psykisk.

Etter en ferie i oktober 2016, bestilt to år tidligere, skjønner Henrik at Camilla ikke kan fortsette i jobben. De tre siste dagene har hun ikke gjort annet enn å grue seg til å komme tilbake.

Hun oppsøker lege, knekker helt sammen og blir sykmeldt. Det samme gjentar seg ved neste legebesøk. Samtidig må Camilla bruke tid på å trene opp muskelmassen igjen, og hun må fortsette smøringen for å strekke huden så den ikke skal bli for stram. Å fungere både hjemme og på jobb fikser hun ikke, og hun vet at det er opp til henne selv å ta noen grep.

På det lokale treningssenteret Merkes i Jessheim får Camilla en personlig trener som skjønner hvilke utfordringer hun sliter med. Styrketreningen gir Camilla ork og guts til å tenke videre, og da hun får støtte til omskolering, utdanner hun seg til PT. Da hun får jobb på Merkes treningssenter, vet hun at hun nå har kommet på rett hylle. Med sin erfaring kan Camilla også hjelpe folk som har ekstra utfordringer.

Hun er glad for at Henrik verken maser eller presser henne til noe som helst. Hun får bruke all den tiden hun trenger for å komme frem til den beste løsningen.

Les også: Inger Line (50) har hatt 45 leddgiktoperasjoner – men nekter å bli ufør

Frieri og ekteskap

På seksårsdagen deres, våren 2016, spiser Camilla og Henrik en deilig middag hjemme. Det er Henrik som går ut på kjøkkenet og henter desserten. Rundt dessertskjeen henger han en ring.

«Vil du gifte deg med meg?» spør han.

«Ja», jubler Camilla glad, rørt og overrasket.

Snart er bryllupsplanleggingen i gang. 29. september 2018 er den store dagen, som feires på et slott i Sverige.

Camilla velger brudekjole som skjuler arrene, og hun er en nydelig brud. Det blir en uforglemmelig dag der alt klaffer.

BRYLLUPSDAGEN: 29. september 2018 er en dag de aldri glemmer. Bryllupet sto på et slott i Sverige, og Camilla strålte i brudekjolen.
BRYLLUPSDAGEN: 29. september 2018 er en dag de aldri glemmer. Bryllupet sto på et slott i Sverige, og Camilla strålte i brudekjolen. Foto: Privat

Årene går, og Camilla blir sakte, men sikkert vant til den nye kroppen sin. Hun tør å se på når hun smører seg selv. Men da hun viser seg med T-skjorte og bare armer på senteret, merker hun at folk stirrer. Hun skjønner at det ikke er vondt ment, det er mer at folk ser en gang til i hennes retning fordi de har sett noe de ikke er vant til.

Hun synes selv at baksiden av lårene er det verste å vise frem og foretrekker lange skjørt fremfor korte. Hun vet ikke om hun noen gang kommer til å vise seg offentlig med shorts igjen. Men det er ikke lenger et problem å ha en hud som er annerledes enn de fleste andres. Også her tar hun ting i sitt eget tempo. Heldigvis har hun nesten ingen brannskader i ansiktet.

Camilla har flere ganger fått tilbud om psykologhjelp, men hun har takket nei. All støtte fra Henrik og familien på begge sider har vært den beste hjelpen hun kunne få. At hun i tillegg er sta og vet hva hun vil, kommer godt med.

Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

Blir foreldre

– Da ulykken skjedde, oppdaget jeg for alvor hvor dype følelsene mine for Camilla er, sier Henrik når Norsk Ukeblad er på besøk.

– Så lenge hun har det bra, er jeg lykkelig. Hud og brannskader er ikke et tema i forholdet vårt. Det er klart at ulykken preger livet vårt, og særlig Camillas liv, men det gjelder å finne løsninger i stedet for å henge seg opp i bagateller. Det kunne gått så mye verre.

Henrik tar et godt tak rundt sin kone, mens hunden Zalto tydelig viser at han vil være med på leken.

Les også: Merethe var den som fikset alt – midt under middagsselskapet merker hun at noe er alvorlig galt

FORBEREDELSER: Camilla har et fint svangerskap, og nå gleder både hun og Henrik seg til å bli foreldre. Mye av barnetøyet er allerede på plass.
FORBEREDELSER: Camilla har et fint svangerskap, og nå gleder både hun og Henrik seg til å bli foreldre. Mye av barnetøyet er allerede på plass. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Paret er nå blitt foreldre etter at sønnen Oliver kom til verden 10. august.

Camilla har hatt et helt fint svangerskap, og vært ekstra nøye med å smøre seg.

– Huden min har tålt påkjenningen fint, sier hun.

Henrik reiser fortsatt mye med jobben, men vanligvis ikke så langt som før.

– Jeg er vant til at han i perioder er borte, og jeg tror det går bra. Vi har familie på begge sider som står klare til å hjelpe, smiler Camilla, som er dypt takknemlig for den vendingen livet har tatt.

– Uten flinke leger, Henriks og familiens støtte, pluss min egen stahet hadde jeg nok ikke vært der jeg er i dag. Jeg er heldig som har en så hensynsfull, empatisk og kjekk ektemann som står ved min side i tykt og tynt.

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2020, og sist oppdatert 04/12 2020.

Les også