GJEMTE MILLIONSKATT I VILLMARKEN:

Mangemillionærens gåte startet tidenes skattejakt. Det fikk dødelige konsekvenser

Mangemillionær gjemte en skatt på et ukjent sted i «Det ville vesten» og la ut en kryptisk tekst i dikt-form. Kort tid før hans død, ble millionskatten funnet. Da ble det bråk.

<b>EKSENTRISK:</b> Antikvitetshandler og forfatter Forrest Fenn poserer i hjemmet sitt i Santa Fe i 2014. I 2010 ga han ut en bok på eget forlag der han beskrev en verdifull skatt som han hadde gjemt og et gåtefullt dikt som skulle inneholde ledetråder til å finne skatten. Ti år senere ble skatten funnet.
EKSENTRISK: Antikvitetshandler og forfatter Forrest Fenn poserer i hjemmet sitt i Santa Fe i 2014. I 2010 ga han ut en bok på eget forlag der han beskrev en verdifull skatt som han hadde gjemt og et gåtefullt dikt som skulle inneholde ledetråder til å finne skatten. Ti år senere ble skatten funnet. Foto: Luis Sanchez Saturno/Santa Fe New Mexican via AP
Sist oppdatert

Tenk at du er en litt barnslig og veldig rik antikvitetshandler som elsker å skrive.

Du vet at livet nærmer seg slutten, men har lyst til å ha lage litt spenning før du skrur av lyset.

Hva gjør du da?

Forrest Fenn tok opp sin penn og skrev en gåte kamuflert som et dikt. Dette ble publisert i en bok kalt «The Thrill of the Chase» som han selv utga i 2010.

Amerikaneren, som da var 80 år gammel, skrev at man kunne finne skatten kun ved hjelp av å ledetrådene i diktet, men at det også lå gjemt hint i den selvpubliserte boken.

Han avslørte også at skatten befant seg i Rocky Mountains mellom Santa Fe i USA og den kanadiske grensen og på en høyde over 5000 fot (ca 1500 meter).

Han la det ut på nett sammen med et skattekart med følgende utfordring:

«Løs gåten min og finn en fantastisk skatt.»

– Skatt verdt 20 millioner

Han hadde nemlig gjemt god gammeldags skattkiste av bronse full av verdifulle gullmynter, juveler og andre verdisaker et sted i den amerikanske villmarken.

Den estimerte verdien var ifølge Fenn på to til tre millioner dollar (21 - 32 millioner norske kroner etter 2024-kurs).

Les dikt-gåten og se kartet til Fenn på bildet under:

SKATTEKART: Teksten og kartet var de eneste ledetrådene Fenn ga til publikum.
SKATTEKART: Teksten og kartet var de eneste ledetrådene Fenn ga til publikum. Foto: Instagram @forrest.fenn

Fenn har fortalt at han fylte opp skattkisten allerede i 1988 da han ble diagnostisert med kreft. Planen hans den gang, var å ta med seg kisten opp i fjellene og dø ved siden av den.

Etter at han overlevde, låste han i stedet kisten inn i et hvelv i huset sitt. Der ble den liggende i 22 år.

Han bestemte seg til slutt for å sette i gang jakten i 2010 da USA og store deler av verden var rammet av finanskrisen. Før skattejakten fikk han vitner til å bekrefte at de hadde sett den fulle skattkisten.

– Mange mennesker mistet jobbene sine, og det var dystre overskrifter overalt i nyhetene. Jeg ville gi folk et håp, fortalte han til ABC News.

Han har også fortalt at han håpet skattejakten ville bidra til at folk skulle få øynene opp for tur og friluftsliv, noe som sto hans hjerte nært.

Dette ble starten på en online «gullfeber» og skattejakt der titusener av mennesker engasjerte seg og deltok.

Og med både farefull villmark og store pengesummer involvert, er det kanskje ikke overraskende at det også ble dramatikk og bråk.

Les også: (+) Norges «villeste» hytte: Byggingen fikk fatale konsekvenser

As I have gone alone in there
And with my treasures bold,
I can keep my secret where,
And hint of riches new and old.

Begin it where warm waters halt
And take it in the canyon down,
Not far, but too far to walk.
Put in below the home of Brown.

From there it’s no place for the meek,
The end is drawing ever nigh;
There’ll be no paddle up your creek,
Just heavy loads and water high.

If you’ve been wise and found the blaze,
Look quickly down, your quest to cease,
But tarry scant with marvel gaze,
Just take the chest and go in peace.

So why is it that I must go
And leave my trove for all to seek?
The answer I already know
I’ve done it tired, and now I’m weak.

So hear me all and listen good,
Your effort will be worth the cold.
If you are brave and in the wood
I give you title to the gold.

Se mer

Dødelig besettelse

Svært mange mennesker viet utallige timer på å løse gåten og finne skatten. Det vokste frem store nettforumer og nettsider der folk diskuterte og utvekslet ledetråder.

<b>GJEMT I DETTE OMRÅDET:</b> Forrest Fenn avslørte at skatten hadde blitt gjemt i Rocky Mountains i USA.
GJEMT I DETTE OMRÅDET: Forrest Fenn avslørte at skatten hadde blitt gjemt i Rocky Mountains i USA. Foto: Wikimedia

Enkelte valgte å si opp jobbene sine for å lete på fulltid og satset sparepengene sine på drømmen om å kunne innkassere den store gevinsten.

For flere ble besettelsen dødelig.

En av dem var 54 år gamle Randy Bilyeu, en pensjonert mekaniker som flyttet fra Florida til Colorado for å lete etter skatten på full tid. Han ble sist sett i live 5. januar 2016, mens bilen hans, en flåte og den lille hunden hans ble funnet nær Rio Grande i Santa Fe.

I etterkant av forsvinningen gikk Forrest Fenn ut med en advarsel til alle skattejegere.

– Vi vil ikke at noen flere skal miste livet. Forbered deg godt og ta med deg en GPS. Ta med deg minst én annen person på turen og vent til snøen og isen smelter, sa han til radiokanalen National Public Radio (NPR) – som fulgte skattejakten gjennom en rekke reportasjer

Han understreket også at skatten ikke var gjemt et farlig sted, ettersom han selv gjemte den som 80-åring.

Bedt om å stanse jakten: «Galskap»

Advarselen så ikke ut til å hjelpe, for allerede året etter omkom tre skattejegere.

Eric Ashby (31) ble oppslukt i søken etter skatten og flyttet i likhet med Bilyeu til Colorado for å lete på full tid. Han forsvant sporløst i slutten av juni i 2017. Det som til slutt ble fastslått til å være hans levninger, ble funnet nær Arkansas-elven en måned senere.

Bare to uker etter at Ashby forsvant, omkom også pastoren Paris Wallace i forbindelse med skattejakten. Wallace ble funnet død nær Rio Grande-juvet. Fenn skal i etterkant av dødsfallene ha vurdeert å stanse hele skattejakten, men bestemte seg for å la den fortsette.

– Hvordan kan man gradere seg mot tap av liv? spurte han retorisk i en epost til nettstedet Denver Westword.

Enken etter Rany Bilyeu, Linda Bilyeu, ble naturlig nok knust av dødsfallet og sa i et intervju med NBC at skattejakten var «galskap» og «ute av kontroll» og at den burde bli stanset.

SKATTEN: Slik så skatten ut da Fenn gjemte den i villmarken. Bildet ble lagt ut av Fenn selv i forbindelse med skattejakten.
SKATTEN: Slik så skatten ut da Fenn gjemte den i villmarken. Bildet ble lagt ut av Fenn selv i forbindelse med skattejakten. Foto: Forrest Fenn (bildet ble lagt ut på den nå nedlagte nettsiden dalneitzel.com)

Kom med nye ledetråder

Fenn bestemte seg derfor for å legge ut ytterligere ledetråder i håp om å forhindre at folk søkte på farefulle steder.

– Kisten er ikke under vann og den er ikke nær Rio Grande-elven. Det er ikke nødvendig å flytte på store steiner eller å klatre ned en bratt skrent for å finne den. Det er heller ikke gjemt under et menneskelagd objekt, skrev han i et blogginnlegg.

Likevel skulle skattejakten kreve flere menneskeliv: Samme sommer falt 53 år gamle Jeff Murphy 150 meter i døden i Yellowstone-nasjonalparken.

Etterforskingsrapporten konkluderte med at Murphy hadde sklidd og falt i døden, skriver BBC.

Murphy etterlot seg kone og to barn.

Likevel nektet Fenn å gi etter for et økende press fra både lokalt politi, etterlatte og pårørende om å avlyse jakten.

– Livet er for kort til å både gå med både belte og bukseseler. Man kan ikke tappe vannet ut av alle svømmebasseng bare fordi folk drukner. Da må man heller lære folk å svømme, ble han sitert på ifølge BBC.

I mars 2020 krevde skattejakten sitt femte og siste liv, da Michael Sexson (58) fra Deer Park ble funnet død, skriver Daily Mail.

Les også: (+) Rundt omkring i Norge finnes tusenvis av hemmelige hytter

Drapstruet av skattejeger

Skattejakten ble i det hele tatt en fulltids jobb også for Fenn selv. Til NPR fortalte Fenn at han tilbrakte store deler av dagen foran laptopen og svarte på eposter fra skattejegere. Da det sto på som verst mottokhan etter eget utsagt over 1000 eposter om skatten hver dag.

Mange av dem svarte han personlig på, men én type eposter svarte han aldri på: De som spurte om spesifikke ledetråder.

Fenn har også fortalt at han har mottatt trusler.

– Det var en kar som ringte meg og sa: «Fortell meg hvor skatten er nå, ellers dreper jeg deg!», sa han ifølge CNBC.

Etter hvert som årene gikk og ingen maktet å lokalisere noen skatt, ble det fremsatt en rekke anklager om at skatten var rent oppspinn, men Fenn tilbakeviste hele tiden dette.

Skatten blir funnet

Men så, 6. juni 2020, la Fenn ut et blogginnlegg der han skrev at skatten hadde blitt funnet.

– Skatten lå gjemt under den mektige stjernehimmelen i den frodige skogen i Rocky Mountains og hadde ikke flyttet på seg siden jeg gjemte den for mer enn 10 år siden, skrev Fenn i innlegget.

Han skrev videre at han ikke kjente personen som fant skatten, men at vedkommende hadde lest boken og diktet hans og ved hjelp av dette navigert seg frem til det eksakt riktige stedet.

Ti dager senere la Fenn ut tre bilder av ham selv og skattkisten inne på det som tilsynelatende var et advokatkontor, men var svært sparsommelig med opplysninger.

– Finneren ønsker å forbli taus og jeg har alltid sagt at finneren skal få bestemme selv om man skulle avsløre hvor skatten ble funnet og hvem som fant den, skrev han.

Én måned senere kom Fenn med ytterligere en oppdatering. Der skrev han at han følte seg forpliktet til å fortelle alle skattejegerne hvor skatten ble funnet.

Les også: (+) Drev seks måneder på havet: Alle trodde at Einar var død

– Finneren ville egentlig ikke at jeg skulle avsløre hvor skatten ble funnet, men har forståelse for hvor viktig det er for mange skattejegere å få vite dette. Så han gikk i dag med på å avsløre at skatten ble funnet i Wyoming, skrev Fenn.

<b>SKATTEN: </b>Forrest Fenn delte dette bildet av seg selv og skatten mens skattejakten pågikk.
SKATTEN: Forrest Fenn delte dette bildet av seg selv og skatten mens skattejakten pågikk. Foto: Forrest Fenn / dalneitzel.com

Døde tre måneder senere

Han døde kanskje ikke ved siden av skatten i villmarken, som han planla i 1988, men Forrest Fenn ble i det minste gjenforent med skatten før sin død.

Bare tre måneder etter skattefunnet, 7. september 2020, meldte familien at Fenn hadde gått bort av naturlige årsaker, 90 år gammel.

Noen uker senere, ble det publisert en oppsiktsvekkende artikkel på nettstedet Medium.com med tittelen The Man Who Found «Forrest Fenn’s Treasure». Artikkelen var publisert under pseudonymet «The Finder» (finneren).

– Det er jeg som fant Forrests berømte skatt. Øyeblikket det skjedde, ble ikke den triumferende Hollywood-avslutningen mange sikkert hadde sett for seg. Det føltes bare som om jeg var heldig som hadde overlevd, skrev personen.

«Finneren» skrev videre at han hadde tilbrakt 25 dager i ett bestemt geografisk område mens han søkte etter skatten, og at selv om han løste gåten i 2018, ikke lyktes med å lokalisere den før to år senere.

<b>VERDENSNYHET: </b>Journalisten i Outside Magazine, Daniel Barbarisi, sto bak et skikkelig scoop da han fikk finneren av Fenn-skatten, Jack Stuef til å stå frem med navn og bilde i et større intervju.
VERDENSNYHET: Journalisten i Outside Magazine, Daniel Barbarisi, sto bak et skikkelig scoop da han fikk finneren av Fenn-skatten, Jack Stuef til å stå frem med navn og bilde i et større intervju. Foto: Faksimile Outside Magazine

Mange var lenge skeptiske til om forfatteren bak artikkelen faktisk kunne være den ekte skattefinneren, men halvannen måned senere sto finneren frem med fullt navn i Outside Magazine.

Sto frem: – Visste at jeg ville bli hatet

Finneren var den da 32 år gamle medisinstudenten, og tidligere journalisten, Jack Stuef. I saken er han avbildet sammen med Forrest Fenn og skatten.

Han sier i intervjuet at han egentlig ikke hadde planer om å noensinne stå frem, men at et søksmål i kjølvannet av funnet, hadde tvunget ham til å avsløre seg, ettersom navnet hans da ville ha kommet ut uansett.

Søksmålet ble fremsatt av den Chicago-basert advokaten og Fenn-skattejegeren Barbara Andersen som mente hun var i ferd med å finne skatten, men at Stuef hadde terrorisert henne med meldinger og hacket seg inn på meldingene hennes og stjålet løsningen.

Anderson anså seg selv som den skattejegeren som lå lengst fremme i jakten, og fortalte at hun hadde tatt rundt 20 turer fra Chicago til Santa Fe for å lete. Hun anslo at hun hadde brukt mellom 100.000 og 300.000 kroner på jakten, ifølge The Chicago Tribune.

Stuef sier i intervjuet at han var redd for at nettopp slike anklager ville dukke etter at han fant skatten, og at det var derfor han ønsket å være anonym.

– Jeg har tenkt at hvem enn som fant skatten ville bli hatet, fordi det knuser drømmen til så mange mennesker. Det er en slags byrde. Jeg innser at jeg har satt en stopper for noe som har betydd så mye for så mange mennesker. Basert på at mange mennesker tidligere har saksøkt Forrest, var jeg forberedt på at dette kunne skje, sier han til Outside Magazine.

Les også: 20 utrolige, forlatte steder

Slik knakk han koden

Han fortalte videre at han ikke ønsker å avsløre det nøyaktige stedet der skatten ble funnet, i frykt for at det kunne føre til at mange turister vil besøke, og ødelegge stedet som ifølge Stuef betydde mye for Forrest Fenn.

Stuef fortalte også at han først ble klar over skattejakten i 2018, men at han da ble fullstendig besatt av å finne den.

Han fortalte at man slett ikke trengte å benytte seg av anagrammer, GPS-koordinater eller sofistikerte koder for å knekke gåten. Han hevder at hele løsningen ble funnet ved å lese teksten svært nøye, altså diktanalyse, og ved å lese og høre alt Fenn hadde sagt og uttalt i media om og om igjen.

– Fenn gjorde kun et par små «glipper» foran alle reporterne som besøkte ham, og jeg tror ikke disse glippene har blitt fanget opp av noen andre enn meg, sa Stuef til magasinet.

Han fortalte videre at han planla å auksjonere bort skatten på sikt.

På tampen av 2020 kom det frem at ytterligere en person hadde gått til søksmål mot Fenn fordi han mente seg snytt for skatten.

Florida-mannen Jamie McCracken hevdet at Fenn hadde overvåket ham og aktivt flyttet på skatten for å hindre at han klarte å finne den. McCracken skal også ha hevdet at Fenn i realiteten var i live også etter at familien meldte om hans død.

Søksmålet tvang fram ytterligere opplysninger i saken og rettsdokumenter avslørte at skatten lå gjemt i Yellowstone-nasjonalparken, skrev Daily Mail i mai 2022.

Ifølge dokumentene skal Fenn ha informert den lokale skogvokteren om hvor skatten lå gjemt, for å få hennes vurdering om hvorvidt det ville være forsvarlig å offentliggjøre stedet. Hennes anbefaling var at dette stedet ikke var egnet for masseturisme.

Gjorde krav på skatten gjennom brev

Søksmålet avslørte også detaljer rundt hvordan gjorde krav på skatten.

Ifølge rettsdokumenter kontaktet Stuef Fenn umiddelbart etter funnet og ba millionæren om å bestemme skattens skjebne.

– Jeg er klar over at du opp gjennom årene har antydet at du kanskje ønsker å gi disse gjenstandene til personen som finner dem. Dersom dette er tilfellet med med, vil jeg være glad for å motta dem, men jeg tenker at det vil være mest riktig av meg at jeg først returnerer skatten til deg, så du fullt ut kan verifisere at den tilhører deg, skrev Stuef.

GULLKLUMP: Denne store gullklumpen ble det mest verdifulle objektet i Fenns skattkiste.
GULLKLUMP: Denne store gullklumpen ble det mest verdifulle objektet i Fenns skattkiste. Foto: Heritage Aucyions

– Først da kan du ta din avgjørelse om du ønsker å beholde alt, gi det til meg, eller trekke fra gjenstander, eller hva enn du ønsker å gjøre, skrev han.

Den omhyggelig skrevne teksten kan ifølge Daily Mail være en respons på et notat som Fenn la i kisten, der han ga instrukser om hvordan man skulle gå frem for å gjøre krav på skatten uten å havne i juridiske vanskeligheter.

Solgt for 14 millioner kroner

I desember, 2022 ble hele skatten auksjonert bort i flere deler, og den totale salgssummen endte i overkant av 1,3 millioner dollar tilsvarende om lag 14 millioner kroner etter dagens kurs (april, 2024), skriver Yahoo.

Altså et godt stykke under det Fenn selv mente skatten var verdt.

Gjenstanden fra kisten som ble solgt for mest penger var en gullklump på 549 gram. Den ble solgt for nesten 600.000 kroner etter 2024-kurs.

Klikk.no har ikke lyktes å finne ut hvordan søksmålene endte.

Stuef har ikke uttalt seg i media etter at salget av skatten var gjennomført.

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2024, og sist oppdatert 12/04 2024.

Les også