Utrolig bilder, utrolige steder

20 utrolige, forlatte steder

Disse bildene er spektakulære.

<b>SKUMMELT VAKKERT:</b> Château Mirand, et både vakkert og skummelt slott. Slottet ble dessverre revet for noen år siden.
SKUMMELT VAKKERT: Château Mirand, et både vakkert og skummelt slott. Slottet ble dessverre revet for noen år siden. Foto: Wikipedia/Pel Laurens
Sist oppdatert

Verden over eksisterer det i dag byer, bygninger og konstruksjoner som står øde og forlatt. Noen steder er lagt lagt øde på grunn av katastrofer (som Tsjernobyl), mens andre steder har fått lide av faktorer som jobbtørke, økonomiske forhold eller på grunn av naturens gang.

Vi har plukket ut 20 forlatte steder som forteller en historie om hvordan vi mennesker underlegger oss jorden - på godt og vondt. Noen av stedene eksisterer fortsatt, mens andre er jevnet med jorden.

Mirny-gruven

<b>DELVIS FORLATT:</b> Mir- eller Mirny-gruven i Mirny i Sibir er en diamantgruve som ble drevet som et dagbrudd i 44 år. Nå er gruven konvertert til en underjordisk gruve som skal drives i minst 50 år.
DELVIS FORLATT: Mir- eller Mirny-gruven i Mirny i Sibir er en diamantgruve som ble drevet som et dagbrudd i 44 år. Nå er gruven konvertert til en underjordisk gruve som skal drives i minst 50 år. Foto: Ukjent

Mir mine eller Mirny Mine er en diamantgruve i Mirny i Sibir i Russland. Dette er en åpen gruve - eller dagbrudd - der verdiene graves frem under åpen himmel. Mirny-gruven har en diameter på 1.200 meter og er over 525 meter dyp, ifølge Wikipedia. Gruven åpnet i 1957 og ble "forlatt" i 2001.

Fra og med 2009 er dagbruddet konverter til en underjordisk gruve og drives av russiske Alrosa. Det forventes at gruven kan driftes i ytterligere 50 år. Flere kilder påstår at hullet er så stort og dypt at helikoptre ikke får fly over gruven.

Villa Lago Epecuén

<b>BYEN SOM DRUKNET:</b> Villa Lago Epecuen er turistbyen som "druknet".
BYEN SOM DRUKNET: Villa Lago Epecuen er turistbyen som "druknet".

Turistlandsbyen Villa Lago Epecuén ligger cirka 540 kilometer utenfor Buenos Aires, hovedstaden i Argentina. Landsbyen ligger inntil en innsjø, som med sitt salteholdige vann, ble et yndet ferie- og kursted fra 1920-tallet og utover.

Et kanalsystem, som ble bygget på 70-tallet, skulle sørge for å kontrollere vannmengdene i området. Etter statskuppet i 1976, ble kanalsystemet ikke kontrollert og vannstanden økte sakte men sikkert. I 1985 sørget den økende vannstanden og et styrtregn for at vollene som beskyttet landsbyen brøt sammen.

Time for time steg vannet og innbyggerne måtte forlate husene sine og turistene måtte pakke koffertene og rømme hotellene de bodde på. Til slutt var hele landsbyen slukt av vann. I 1986 var vannstanden fire meter over gatenivå og i 1993 hele 10 meter over gatenivå, ifølge denne artikkelen. Sjekk også Google/Google Maps for flere bilder fra Lago Epecuen. Ifølge Wikipedia har det blitt gjort tiltak for å hindre nye vannstrømmer inn til området, slik at vannstanden har sunket noe tilbake.

Hotel del Salto

Hotel del Salto del Tequendama er et populært mål for dem som besøker Bogota i Colombia. Det forlatte luksushotellet skal angivelig være hjemsøkt. Bygningen ble reist i 1923 som et herskapshus for arkitekt Carlos Arturo Tapis. I 1928 ble huset utvidet og åpnet som hotell. En aktivitet som fortsatte de neste 60 årene.

På 50-tallet begynte et arbeid med å bygge om huset til å bli et hotell på 18 etasjer. Turistene mistet imidlertid gradvis interessen for området og det stadig mer forurensende fossefallet, som tidligere hadde tiltrukket seg tusenvis av turister. På 1990-tallet ble hotellet stengt og forlatt. Ryktet som "spøkelseshotell" skal Hotel del Salto angivelig ha fått fordi flere valgte stedet for å begå selvmord.

<b>HJEMSØKT:</b> Hotel del Salto var forlatt i flere år, men har nå gjenåpnet som museum.
HJEMSØKT: Hotel del Salto var forlatt i flere år, men har nå gjenåpnet som museum. Foto: Wikipedia
<b>TURISTER:</b> I nesten 70 år var Hotel del Salto et ettertraktet turistmål, men forurensning av elven og fossefallet bidro til at turistene sviktet og hotellet ble stengt.
TURISTER: I nesten 70 år var Hotel del Salto et ettertraktet turistmål, men forurensning av elven og fossefallet bidro til at turistene sviktet og hotellet ble stengt. Foto: Wikipedia

I 2011 ble det påbegynt et arbeid for å restaurere hotellet. I 2013 gjenåpnet hotellet som museum med navnet: Tequendama Falls Museum of Biodiversity and Culture.

Keelung, Taiwan

I byen Keelung, som er en stor by i norsk målestokk med cirka 400.000 innbyggere (2010-tall), fantes det for noen år siden et helt boligkompleks som "jungelen" hadde tatt tilbake.

<b>FORLATT:</b> Et område i Keelung, Taiwan ble forlatt i 1997, men skal nå være jevnet med jorden og nye leiligheter oppført.
FORLATT: Et område i Keelung, Taiwan ble forlatt i 1997, men skal nå være jevnet med jorden og nye leiligheter oppført. Foto: Ukjent

Årsaken til at boligkomplekset aldri ble fullført, skal skyldes at entreprenøren gikk konkurs i 1997. Området ble stående øde og grodde raskt igjen. Komplekset skal ha blitt revet i 2012, med planer om å bygge luksusboliger på stedet. Bilder fra Google viser hvert fall at området er kraftig opprustet.

Buzludza, Bulgaria

<b>MONUMENT:</b> Høyt til fjells og langt fra folk har Bulgaria valgt å bygge et monument for å hedre sine forgjengere.
MONUMENT: Høyt til fjells og langt fra folk har Bulgaria valgt å bygge et monument for å hedre sine forgjengere. Foto: Wikipedia

1.432 meter over havet på fjellet Hadzi Dimitar, men som bare kalles for Buzludza, reiser det seg et utrolig monument. Bygningen eller monumentet er reist til ære for et slag som ble utkjempet mellom bulgarske opprørere og krigere fra det Ottomanske riket. Buzludzha-monumentet ble bygget i perioden 1971-1981.

Vallone dei Mulini, Italia

<b>FORLATT MØLLE:</b> Vallone dei Mulini er en forlatt mølle i Sorento i Italia.
FORLATT MØLLE: Vallone dei Mulini er en forlatt mølle i Sorento i Italia. Foto: Wikipedia

Vallone dei Mulini eller Valle dei Mulini er en historisk del av Sorento i Italia. Kornmøllen på bildet skal kunne spores helt tilbake til 1300-tallet, ifølge Wikipedia. Møllen ble stengt og forlatt på 40-tallet.

Craco, Italia

<b>CRACO: </b>Emigrasjon, jordskred og jordskjelv har lagt byen øde. I dag er byen en turistattraksjon.
CRACO: Emigrasjon, jordskred og jordskjelv har lagt byen øde. I dag er byen en turistattraksjon. Foto: Wikipedia

Byen Craco, som ligger helt sør på Italias "hæl", er en fraflyttet by som har blitt en turistattraksjon. Byens historie kan du lese om på Wikipedia, men kortversjonen er at store deler av befolkningen emigrerte til USA. På 60-tallet rømte resten av befolkningen på grunn av en serie med jordskred i området. Etter et jordskjelv i 1980 ble hele byen lagt øde.

Częstochowa, Polen

<b>KUNST:</b> Togparkeringen i Częstochowa er mer knust en skrot.
KUNST: Togparkeringen i Częstochowa er mer knust en skrot. Foto: Ukjent

I byen Częstochowa i Polen har vi funnet bilder av en angivelig forlatt togstasjon. Hvorvidt togparkeringen virkelig er forlatt, er vi litt i hvil om. Spesielt om vi sjekker bilder fra Google Street View. Bildene fra Częstochowa er likefullt fascinerende.

Spreepark, Berlin - Tyskland

<b>SPREEPARK BERLIN:</b> I 2002 forlot eierne parken og overlot området til naturen og nysgjerrige turister på sightseeing.
SPREEPARK BERLIN: I 2002 forlot eierne parken og overlot området til naturen og nysgjerrige turister på sightseeing. Foto: Flicr/Jan Bommes

Spreepark ble åpnet i 1969 som "Kulturpark Plänterwalt" og var den eneste fornøyelsesparken av sitt slag både i Øst- og Vest-Berlin. Etter murens fall i 1989, skiftet parken navn til Spreepark Berlin.

For å gjøre en lang historie kort: Parken gikk konkurs og ble stengt i 2002. I 2014 kjøpte byen Berlin området. Samme år ble store deler av parken ødelagt i en brann.

Gullivers Travels Park, Japan

<b>FORLATT KJEMPE:</b> Gulliver får nå bare besøk av nysgjerrige turister. Parken som bar hans navn stengte etter ti års drift.
FORLATT KJEMPE: Gulliver får nå bare besøk av nysgjerrige turister. Parken som bar hans navn stengte etter ti års drift.

Fornøyelsesparken som bar kjempen Gullivers navn åpnet så sent som i 1997, men stengte dørene alt noen år senere. Ifølge Dailymail har parken vært overlatt til seg selv siden 2001. Parken ligger nær Mount Fuji.

Hvorfor parken ikke ble en suksess vites ikke, men Dailymail spekulerer i at parken var plassert i nærheten av et populært sted for å begå selvmord og at det kan ha bidratt til at få ønsket å besøke området.

Dadipark, Antwerpen - Belgia

<b>DADIPARK:</b> Det er mange år siden det var koselig å ta med familien til Dadipark.
DADIPARK: Det er mange år siden det var koselig å ta med familien til Dadipark.

Sør for havnebyen Antwerpen i Belgia finner man Dadipark, den eldste fornøyelsesparken i Europa, ifølge The Vintage News. Parken åpnet dørene i 1950, men i dag ligger den forlatt og øde. Parken stengte i 2002 for renovasjon - men har aldri blitt gjenåpnet.

Holland Island, Chesapeake Bay - USA

<b>TATT AV SJØEN: </b>Sjø og vind har sørget for å jage samtlige innbyggere bort fra Holland Island.
TATT AV SJØEN: Sjø og vind har sørget for å jage samtlige innbyggere bort fra Holland Island.

Holland Island er en øy som en gang var befolket av mennesker som levde av sjøen og av jordbruk. I dag har deler av øya sunket i havet. Øya ble befolket på 1600-tallet og fikk navn etter den første bosetteren, Daniel Holland. På det meste hadde øya 70 hus og 360 innbyggere. På 1900 tallet eroderte sjø og vind stadig mer av øya og den siste beboeren måtte flytte i 1922. I 2010 kollapset den siste bygningen, bygd i 1888. Google Maps viser den delen av øya som fortsatt er over vann.

Pripyat, Ukraina (Tsjernobyl)

<b>TSJERNOBYL:</b> Byen nærmest Tsjernobil, Pripyat er blitt en turistmagnet.
TSJERNOBYL: Byen nærmest Tsjernobil, Pripyat er blitt en turistmagnet.

26. april 1986 var en vond dag for verden. Den katastrofale atomulykken ved Tsjernobyl-kraftverket førte til død og spredning av radioaktivt avfall. Byen Pripyat ble evakuert og folk måtte forlate hus og hjem uten å kunne ta med seg personlige eiendeler. Den splitter nye fornøyelsesparken i Pripyat rakk heller aldri å åpne. Du kan lese mer om Tsjernobyl og Pripyat her.

Christ of the Abyss, Italia

<b>UNDERVANNSKRISTUS: </b>På 17 meters dyp kan du risikere å møte Kristus - hvert fall om du er i San Fruttuose i Italia.
UNDERVANNSKRISTUS: På 17 meters dyp kan du risikere å møte Kristus - hvert fall om du er i San Fruttuose i Italia. Foto: Wikipedia/Serge Melki

Christ of the Abyss er en nedsenket bronsestatue som ble plassert i middelhavet i 1954. Statuen ble senket ned til 17 meter dyp. Selve statuen er 2,5 meter høy. Statuen har blitt restaurert og renset flere ganger.

Hashima Island, Japan

<b>ØDE:</b> Øya Hashima i Japan er for lengst forlatt. En undersjøisk kullgruve var årsaken til at den i sin tid ble befolket.
ØDE: Øya Hashima i Japan er for lengst forlatt. En undersjøisk kullgruve var årsaken til at den i sin tid ble befolket. Foto: Flicr/Kntrty

Hashima Island, ofte kalt for Gunkanjima, er en øy som ligger 15 kilometer fra Nagasaki i Japan. Øya er et eksempel på Japans raske industrialisering og måten landet sendte folk ut i tvangsarbeid på før og under 2. verdenskrig.

I 1959 bodde det 5.259 mennesker på øya. De fleste arbeidet i den undersjøiske kullgruven. I dag er øya en turistattraksjon.

Château Miranda, Belgia

<b>SKJØNNHET:</b> Slottet var praktfullt, men fikk kun leve i 110 år.
SKJØNNHET: Slottet var praktfullt, men fikk kun leve i 110 år. Foto: Wikipedia/Pel Laurens

Dette slottet i Belgia er også kjent som "Château de Noisy". Slottet ble ferdigstilt så sent som i 1907. Under andre verdenskrig ble slottet okkupert av tyske soldater, før slottet tjenestegjorde som hjem for foreldreløse barn. Fra 1991 sto slottet tomt frem til 2017, da slottet ble revet.

Mesen Castle, Belgia

<b>FLOTT SLOTT:</b> Mesen Castle var et flott slott, men manglende vedlikehold førte til at slottet til slutt ble revet.
FLOTT SLOTT: Mesen Castle var et flott slott, men manglende vedlikehold førte til at slottet til slutt ble revet.
<b>JENTESKOLE: </b>Mesen Castle var lenge en jenteskole, men da bygget ble stående tomt, førte forfallet til at slottet ble revet.
JENTESKOLE: Mesen Castle var lenge en jenteskole, men da bygget ble stående tomt, førte forfallet til at slottet ble revet.

Frem til 1970 fungerte Mesen Castle i Lede i Belgia som en jenteskole. De som gikk her var barna til militært personell som hadde deltatt under første verdenskrig. Etter at bygget ble stående tom, akselererte forfallet og det meste av slottet ble revet i 2015. En liten del av fasaden er beholdt.

Ryugyong Hotel, Nord-Korea

<b>RYUGYONG HOTEL:</b> Byggetiden begynner å nærme seg 33 år, men fortsatt er ikke det 330 meter høye hotellet ferdig.
RYUGYONG HOTEL: Byggetiden begynner å nærme seg 33 år, men fortsatt er ikke det 330 meter høye hotellet ferdig. Foto: Wikipedia

Ryugyong Hotel er en uferdig 105 etasjes og 330 meter høy skyskraper i Pyongyang i Nord-Korea. Byggingen startet i 1987. I 2018 ble en LED-skjerm festet til den ene siden. Skjermen blir brukt for å vise animasjonsfilmer og filmscener. Ifølge Wikipedia er bygningen ennå ikke åpnet.

Nara Dreamland, Japan

<b>NESTEN DISNEYLAND: </b>Nara Dreamland skulle bli et japansk Disneyland, men den drømmen brast.
NESTEN DISNEYLAND: Nara Dreamland skulle bli et japansk Disneyland, men den drømmen brast.

Inspirert etter et besøk i USA og Disneyland på 50-tallet, fikk Kunizo Matsuoe, en japansk forretningsmann, til å åpne en japansk versjon av Disneyland. Matsuoe hadde møter med Walt Disney, men på slutten av byggeperioden surnet forholdet og det japanske Disneyland ble til Nara Dreamland. Parken åpnet dørene i 1961 og holdt det gående til august 2006. Parken sto urørt frem til 2016, da den ble revet.

City Hall Subway Station, New York - USA

<b>FOR KORT: </b>Stasjonen City Hall Subway Station ble bygget i en kurve og ble raskt for liten. Stasjonen stengte for passasjertrafikk i 1945.
FOR KORT: Stasjonen City Hall Subway Station ble bygget i en kurve og ble raskt for liten. Stasjonen stengte for passasjertrafikk i 1945. Foto: Wikipedia/Rhododendrites

Da City Hall Subway Station åpnet i New York i 1904, skulle den være en "ambassadør" for den nye T-banen. Stasjonen ble rikt utsmykket. Bygd i en kurve kunne den ta mot togsett med inntil fem vogner. Det viste seg å bli for lite, siden man raskt måtte øke kapasiteten på T-banen til vognsett med 10 vogner. Stasjonen ble stengt for passasjerer i 1945, men den brukes fortsatt som en "snuplass" for noen linjer.

Har du tips til forlatte steder i Norge? Send oss en e-post!

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2019, og sist oppdatert 14/10 2022.

Les også