SAKEN RYSTET ENGLAND:

Småbarnsfaren tente opp bål i hagen og sa at han grillet. Så gjorde brannvesenet en rystende oppdagelse

Naboer var bekymret for familiens au pair, som de ikke hadde sett på flere dager. Hennes skjebne var langt mer grusom enn noen kunne ha forestilt seg.

BLE OFFER FOR GRUSOMME HANDLINGER: Sophie (21) ble beskrevet som en «perle»
 som var vennlig og snill mot alle hun møtte. Da hun flyttet til London, fikk hos jobb som au pair hos en barnefamilie. Hun ante ikke at hun hadde havnet hos vertsfamilien fra helvete.
BLE OFFER FOR GRUSOMME HANDLINGER: Sophie (21) ble beskrevet som en «perle» som var vennlig og snill mot alle hun møtte. Da hun flyttet til London, fikk hos jobb som au pair hos en barnefamilie. Hun ante ikke at hun hadde havnet hos vertsfamilien fra helvete. Foto: Rex
Sist oppdatert

At familiefaren fyrte opp grillen var i seg selv ikke noe de nærmeste naboene stusset over. Men at han i tillegg fyrte opp et bål i bakgården sin denne septemberdagen i 2017, gjorde at flere naboer reagerte.

Røyken bar med seg en sterk og ubehagelig lukt inn blant rekkehusene som lå tett i tett i det fredelige nabolaget. Noen tilkalte brannvesenet.

En brannkonstabel merket seg noe som gjorde at han umiddelbart tilkalte politiet; han mente å kunne se menneskefingre stikke ut fra asken i bålet.

Familiefarens prøvde seg med at han grillet et sauekadaver. Men i asken fant politiet smykker og et par briller, i tillegg til menneskehender, ting man på ingen måte forbinder med sauer.

Skader på skjelettet viste at den døde var blitt påført flere ribbensbrudd og skader på hodeskallen, samt at offeret kort tid før drapet hadde fått kjeven knust.

Nærmere undersøkelser avdekket at de forkullede levningene stammet fra familiens kvinnelige au pair.

Underkuet

Sophie Lionnet (21) hadde kommet til London fra sitt hjemland Frankrike i januar året før. Sophie ble beskrevet som en litt godtroende jente med en stille og beskyttet oppvekst.

– Hun var en perle. Forsiktig, vennlig og snill mot alle hun møtte, sa hennes tante i en uttalelse gjengitt av BBC.

SKREKKENS HUS: I dette huset foregikk det ubeskrivelige ting.
SKREKKENS HUS: I dette huset foregikk det ubeskrivelige ting. Foto: Peter Macdiarmid/REX

Men så ønsket den franske jenta å utforske verden. Hun ønsket å lære engelsk, og hadde slått til da en velstående familie i Wimbledon i sørvest-London annonserte etter en au pair.

Vertsfamilien, finansanalytikeren Ouissem Medouni (40) og hans samboer Sabrina Kouider (35), bodde med to små barn i det fredelige nabolaget Southfield.

Forsiktige Sophie fant det betryggende at paret hun hadde søkt au pair-stilling hos, var fransktalende. Det ville gjøre overgangen fra franske til engelske forhold enklere for henne, fortalte hun familien sin hjemme.

I begynnelsen av oppholdet hos familien hadde Sophie virket fornøyd.

– Hun ringte hjem og fortalte at hun hadde det fint hos familien, og at hun kom godt overens med barna deres, uttalte hennes mor i et intervju med Real Stories.

<b>BESKYTTET BARNDOM:</b> Sophie Lionnet fra Troyes i Frankrike dro til London for å lære engelsk. Hun kom aldri derfra i live.
BESKYTTET BARNDOM: Sophie Lionnet fra Troyes i Frankrike dro til London for å lære engelsk. Hun kom aldri derfra i live. Foto: REX
<b>FORSTYRRET:</b> Familie­moren Sabrina Kouider (34) hadde vanket i jetsett-kretser i London. I virkeligheten led hun av personlighetsforstyrrelse og herjet med både mann og familiens au pair.
FORSTYRRET: Familie­moren Sabrina Kouider (34) hadde vanket i jetsett-kretser i London. I virkeligheten led hun av personlighetsforstyrrelse og herjet med både mann og familiens au pair. Foto: REX

Kontrollerte telefonen

Sophie kunne også fortelle at hun og vertsmoren Sabrina Kouider hadde blitt gode venner. Vertsmoren drev med makeup og hudpleie, og hadde gitt sin nye au pair gratis behandlinger som takk for innsatsen hun gjorde for familien.

Men på et tidspunkt endret Sabrina Kouiders væremåte overfor au pairen. Vertsfamilien skal ha holdt igjen lønnsutbetalinger til Sophie. De skal også ha kontrollert telefonen hennes, samtidig som de tvang henne til å jobbe stadig lengre arbeidsuker.

Sabrina Kouider begynte å påstå at Sophie spionerte på henne og mannen. Oppdragsgiver skulle angivelig være fru Kouiders ekskjæreste, popartisten Mark Walton, en av grunnleggerne av bandet Boyzone, senere dommer i TV-programmet Idol.

Les også: Mike (31) var antatt druknet og spist av alligatorer. Sannheten var verre enn noen hadde forestilt seg

<b>KJENDIS:</b> Mark Walton var grunnlegger av popbandet Boyzone og tidligere kjæreste med vertsmoren Sabrina Kouider. 
KJENDIS: Mark Walton var grunnlegger av popbandet Boyzone og tidligere kjæreste med vertsmoren Sabrina Kouider. 

− Grunnløse anklager

Ifølge Sabrina Kouider hadde Mark Walton trakassert henne over lengre tid etter bruddet i 2013. Blant annet skal han sammen med venner ha fløyet helikopter over huset hennes for å plage henne, og hun hadde derfor flere ganger politianmeldt ham.

Mark Walton benektet alt, hevdet at Sabrina Kouider hadde taklet bruddet svært dårlig og dessuten var sykelig sjalu.

– Sabrina Kouider kunne være søt og mild i det ene øyeblikket, og utvise et voldsomt raseri i det neste, sa Mark Walton i et intervju med Good Morning, Britain.

– Anklagene hennes mot Mark Walton var beviselig fullstendig grunnløse, sa etterforsker Clare Mackintosh til TV-programmet Lady Killers.

Sabrina Kouider ble ilagt besøksforbud mot Mark Walton.

Avhør og tortur

– Jeg tror bruddet med Mark Walton var årsaken til alt som senere skjedde, uttalte rettspsykolog Jane Monckton-Smith til Real Stories.

<b>SULTEFORET:</b> Sophie Lionnet ble tynnere og tynnere, la naboer merke til. Før 21-åringen ble drept ble hun nektet både mat, drikke og kontakt med andre.
SULTEFORET: Sophie Lionnet ble tynnere og tynnere, la naboer merke til. Før 21-åringen ble drept ble hun nektet både mat, drikke og kontakt med andre. Foto: REX

– Hun (Sabrina Kouider) var fullstendig besatt av ham. Jeg tror det var så enkelt som at da hun innså at hun aldri ville få Mark Walton tilbake, bestemte hun seg for å ta hevn. Og den hevnen lot hun gå ut over Sophie. Hun skapte en forestilling i sitt eget hode om at Sophie hadde et forhold til Mark Walton. Etter hvert begynte hun selv å tro på den forestillingen, sa rettspsykologen.

Jenta, som i begynnelsen av oppholdet hos familien Medoni-Kouider hadde vært glad og fornøyd, virket nå trist og innesluttet når hun var ute blant folk. Utover våren 2017 ble hun tynnere og tynnere, registrerte naboene.

Innenfor Medoni-Kouiders vegger ble Sophie utsatt for lange avhør der vertsforeldrene krevde å få vite hvorfor hun hadde et forhold til popartisten Mark Walton.

I avhørene, som de attpåtil gjorde opptak av, anklaget de henne også for å ha smuglet Mark Walton inn i huset deres, og hevdet at Sophie og Mark Walton skal ha dopet vertsforeldrene ned for så å utnytte dem seksuelt.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

Holdt henne fanget

Sophie bedyret at hun ikke visste hvem Mark Walton var. Men avhørene ble bare verre og verre. Sophie skal ha blitt påført flere slag med én eller flere stumpe gjenstander.

I familiens badekar skal hun ha blitt utsatt for ren tortur, blant annet såkalt waterboarding der ansiktet dekkes med et tøystykke og vann konstant helles over tøystykket.

<b>ÅSTEDET:</b> I familiens badekar ble Sophie først torturert og så drept.
ÅSTEDET: I familiens badekar ble Sophie først torturert og så drept. Foto: REX

På et opptak fra avhørene kan man høre Sabrina Kouider si:

– Tro ikke at vi lar deg dra før du innrømmer alt du har gjort.

Senere etterforskning avdekket at den verste mishandlingen foregikk de siste 8–9 ukene før Sophie ble drept.

De siste 12 dagene før de drepte henne, skal paret ha nektet Sophie all kontakt med omverden, holdt henne fanget og nektet henne å spise. De siste to døgnene skal hun heller ikke ha fått lov å drikke.

Til slutt sa Sophie at hun og Walton hadde hatt et forhold.

– Jeg tror dessverre utfallet var gitt, uavhengig av om Sophie innrømmet skyld i de falske anklagene eller ikke. Jeg tror de hadde bestemt seg for å drepe henne, sa rettspsykolog Dee Anand.

I ett døgn bodde Oussiem Medouni og Sabrina Kouider med liket av au pairen i huset før de 20. september 2017 tente bålet i hagen som ledet til at de ble avslørt.

<b>DØMT:</b> Ouissem Medouni skyldte på samboeren Sabrina Kouider og omvendt. Begge ble funnet skyldig i drapet.
DØMT: Ouissem Medouni skyldte på samboeren Sabrina Kouider og omvendt. Begge ble funnet skyldig i drapet. Foto: REX
<b>DØMT:</b> Ouissem Medouni skyldte på samboeren Sabrina Kouider og omvendt. Begge ble funnet skyldig i drapet.
DØMT: Ouissem Medouni skyldte på samboeren Sabrina Kouider og omvendt. Begge ble funnet skyldig i drapet. Foto: REX

Skyldte på hverandre

Under rettssaken i 2018 skyldte ekteparet på hverandre.

– Jeg lå og sov, og våknet av lyder. Jeg gikk ut og fant Sophie død i badekaret, hevdet Ouissem Medouni.

Sabrina Kouider hevdet at det var hun som hadde sovet. Hun innrømmet at hun til tider hadde vært sjefete mot Sophie, men benektet å ha vært voldelig. Mishandlingen og drapet var det utelukkende Ouissem Medouni som hadde stått for, påsto hun.

<b>KONTROLLERT:</b> Vertsfamilien anklaget au pairen for å ha dopet dem og misbrukt dem. En narkotest ble funnet hjemme hos familien der Sophie Lionnet ble drept.
KONTROLLERT: Vertsfamilien anklaget au pairen for å ha dopet dem og misbrukt dem. En narkotest ble funnet hjemme hos familien der Sophie Lionnet ble drept. Foto: REX

Aktor Richard Howell mente begge måtte straffes like hardt.

– Jeg tror dere sammen ble en dødelig blanding, sa han i retten.

Popartisten Mark Walton vitnet i rettssaken.

– Jeg har aldri i mitt liv møtt Sophie Lionnet, sa han og uttrykte dyp medfølelse med offerets familie.

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

<b>KAMUFLASJE:</b> Familiefaren Ouissem Medouni grillet og brant bål i bakgården samtidig. Grillingen av kylling skulle kamuflere brenningen av likrester på bålet. Men brannvesenet og politi lot seg ikke lure.
KAMUFLASJE: Familiefaren Ouissem Medouni grillet og brant bål i bakgården samtidig. Grillingen av kylling skulle kamuflere brenningen av likrester på bålet. Men brannvesenet og politi lot seg ikke lure. Foto: REX

– Jeg trenger hjelp

Retten festet ingen lit til parets egen erklæringer om uskyld.

– Lidelsene og torturen dere utsatte henne for var langvarig og nådeløs, og var tuftet på ren ondskap, uttalte dommer Nicholas Hilliard.

Sabrina Kouider og Ouissem Medouni ble begge dømt til livsvarig fengsel med en minstetid på 30 år for drapet på Sophie.

Under rettssaken ble det også fremlagt et dagboknotat funnet på Sophies rom. Der hadde hun skrevet: «Hvorfor meg? Jeg trenger hjelp til å få stoppet dem.»

Men hjelpen kom aldri.

Naboer fulgte med

Restauranteier Steven Cromer hadde flere ganger kontakt med Sophie Lionnet, og fulgte henne med bekymring.

– Det er vanskelig å forstå. Hun kunne gått ut på gaten og bedt om hjelp, og vi ville hjulpet henne, sa Steven Cromer i et intervju med Real Stories.

Han opplyste at Sophie flere ganger hadde vært innom restauranten hans og at han hadde forstått at noe ikke stemte.

– Jeg tilbød meg å betale billett for henne hjem til Frankrike eller skaffe henne et annet sted å bo. Men hun ga meg aldri noe svar. Kort tid senere var hun død, sa han, og la til:

– Jeg forsto allikevel ikke hvor alvorlig dette faktisk var. Jeg greier ikke slutte å klandre meg selv.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Kunne flyktet

Flere spurte seg i ettertid hvorfor Sophie Lionnet ikke flyktet.

Selv om vertsfamilien skal ha inndratt passet hennes så hun ikke kunne komme seg hjem til Frankrike, skal hun ikke ha blitt holdt fysisk innesperret konstant. Den franske 21-åringen skal ha hatt flere muligheter til å komme unna frem til de siste par ukene før hun ble drept.

Rettspsykolog Dee Anand uttalte til Real Stories at folk som blir brutt ned fysisk og psykisk over lengre tid, får en annen måte å tenke på.

– Sophie må ha vært så ­psykisk nedbrutt at hun ikke greide å se at hun hadde muligheten til å unnslippe, uttalte han.

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2022, og sist oppdatert 20/09 2023.

Les også