Hvor ofte bør vi egentlig vaske oss? Og hva med tingene vi omgir oss med til daglig, som klær, håndklær og sengetøy?

- Både når det gjelder hygiene og for å forebygge sykdommer, så vasker vi både for mye og feil. Samtidig er selvfølgelig disse bare noen av flere grunner til å vaske, sier Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Den viktigste grunnen til å vaske seg selv og klærne har for de fleste av oss med sosiale regler å gjøre.

- Altså at vi ikke skal lukte menneske. Og det kreves jo en hel del vasking og andre kjemikalier for å unngå dette, sier Klepp.

Svetter mye

Noen mennesker svetter mer enn andre, og da er det å unngå lukten av menneske og kropp enda vanskeligere.

Er du plaget med dette, kan det imidlertid hjelpe å tenke litt på hvilke tekstiler du velger når du kjøper klær.

- Velg helst ull. I ull blir det ikke svettelukt og tøyet kan tørkes og brukes om og om igjen uten å vaskes, sier Klepp.

Vask ofte

- Når det gjelder hygiene for å unngå smitte, er det aller viktigst å huske håndvask. Hver gang hånden din er i kontakt med noe eller noen kan du bli smittet av sykdom. Med mindre du kan holde hendene helt i ro, bør du derfor vaske dem hver gang du har vært borti noe, sier administrerende direktør Espen Agnalt i Rentokil Initial Hygieneservice.  

Han forteller at det er lite som tyder på at vi blir flinkere til å vaske hendene for eksempel etter dobesøk, og det til tross for at vi vet så godt at det er anbefalt.

- Det å etablere gode vaner tidlig er svært viktig, og det har også betydning for hvordan andre ser på deg. En person som ikke vasker hendene etter toalettbesøket vil av svært mange bli sett på som en gris, og det er jo ikke noen hyggelig merkelapp å få, sier han.

Hvor ofte bør du vaske? Se under:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!