ØKENDE MOBILAVHENGIGHET: Ifølge Cecilie Schou Andreassen, forsker og klinisk psykologspesialist ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene, kan 0-38 prosent av almennbefolkningen være mobilavhengige. FOTO: Ole Kristian Olsen

Norge på topp i bruk av smarttelefon

  • Få land i verden har så mange smarttelefoner per innbygger som Norge.
  • Statistikkselskapet Statista har listet opp de 15 landene med høyest dekning av smarttelefoner i første kvartal 2013.
  • Norge ligger på femteplass med 67,5 prosent. Nesten sju av 10 nordmenn har altså en smarttelefon.
  • De forente arabiske emirater, Sør-Korea, Saudi Arabia og Singapore ligger foran Norge. Det betyr at nordmenn er de mest ivrige smarttelefon-brukerne i hele Europa.

Kilde: Statista

Moderne teknologi skal gjøre livet lettere, men overdreven bruk kan gjøre mer skade enn godt. Dersom du syns at mobilen er mer interessant enn kjæresten bør det ringe en varselklokke.

I de senere årene har det vært en økende interesse for problematisk atferd knyttet til mobiltelefoner, særlig siden det involverer en stadig økende gruppe yngre brukere. Ettersom dette feltet er i startgropen er det vanskelig å si hvem og hvor mange som rammes.

- Studier har vist at inntil 38 prosent av allmennbefolkningen kan være mobiltelefonavhengige. Ettersom fagmiljøene er uenige om definisjonen, og følgelig målt fenomenet forskjellig og i ulike utvalg, varierer anslagene deretter. Hittil viser likevel forskning at tilstanden i større grad rammer yngre og kvinnelige brukere, sier Cecilie Schou Andreassen.

Hun er forsker og klinisk psykologspesialist ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene.

Bare "må" sjekke noe

- Behovet for å være på nett, å vite hva som skjer og å være tilgjengelig for andre mennesker er et av kjennetegnene ved mobilavhengighet, sier professor i psykiatri Lisa Merlo ved University of Florida.

AUDIT, Alcohol Use Disorders Identification Test, utarbeidet av Verdens helseorganisasjon er en test laget for at helsearbeidere skal kunne kartlegge alkoholisme, eller fare for alkoholproblemer.

Mobilavhengighet er vanskeligere å stadfeste enn andre typer avhengighet som spillegalskap og alkoholisme. Mye av grunnen ligger i at så godt som alle har mobiltelefon og bruker den hyppig, og at det derfor blir vanskelig å peke ut misbrukerne.

Allikevel er det ifølge Merlo noen sikre tegn:

- Når du ikke klarer å spise et måltid uten å sende tekstmeldinger, hvis du bare "må" sjekke om noen har ringt eller sendt meldinger og om du ikke klarer å komme deg gjennom dagen uten mobiltelefonen ved din side, er det kanskje på tide å ta et pust i bakken.

Hva betyr avhengighet?

Det er mye rart det går an å bli avhengig av.

Det går et skille mellom normal overdreven bruk av mobiltelefon og avhengighet til det.

- Med avhengighet menes stabil hyppig, tvangsmessig og overdreven bruk, sier Schou Andreassen.

- Det ligner det en ser ved andre avhengighetstilstander, inkludert effekter på humør, toleranse og abstinenser. Denne forståelsen vektlegger derfor holdningen man har til mobiltelefonen, og ikke antall timer man bruker den. Folk kan bruke mobiltelefonen mange timer daglig uten å være avhengig av den i "klinisk forstand", eksempelvis ved pålagte arbeidsoppgaver og krav om tilgjengelighet, sier Schou Andreassen.

Svarer du "ofte" eller "alltid" på minst 4 av følgende 7 kriterier kan dette indikere at du er mobiltelefonavhengig:

1. Bruker mye tid på å tenke på, bruke eller planlegge bruk av mobiltelefonen?

2. Føler du et behov for å bruke mobiltelefonen mer og mer. Og bruker du den mye mer enn du egentlig hadde tenkt?

3. Bruker du mobiltelefonen for å glemme personlige problemer - for å redusere følelser av skyld, angst, hjelpeløshet, ensomhet, depresjon og lignende?

4. Har du forsøkt å kutte ned på bruken uten å lykkes? Eller har du har blitt oppfordret av andre til å redusere bruken, uten å høre på dem?

5. Blir du stresset, urolig eller irritabel dersom du blir forhindret fra å bruke mobiltelefonen?

6. Bruker du mobiltelefonen så mye at det har hatt en negativ effekt på din jobb eller studier? Og nedprioriterer du hobbyer, fritidsaktiviteter, jobb, studier og trening på grunn av mobiltelefonen?

7. Bruker du mobiltelefonen så mye at det går utover helsen din, slik som svekket søvn?

Åndsfraværende

Andre tegn kan være at du ser og tar mye på mobiltelefonen, bruker den på badet, får en følelse av panikk når den er lagt bort, følelsen av å miste en venn når den blir ødelagt, et fulladet batteri varer ikke en dag og kutter nødvendige innkjøp for å ha råd til å betale for telefonregningen.

Dersom man de fleste dager plages av sine vansker, og de begynner å gå ut over skole, jobb og/eller relasjoner, bør man trolig søke psykologhjelp.

For noen er mobiltelefonen så integrert at det blir ubehagelig å føre en samtale ansikt til ansikt. Noen mister fullstendig grep om sted og kontekst og blir åndsfraværende.

Norge er et av foregangslandene i bruk av teknologiske hjelpemidler og i sammensmeltning av mobiltelefon og data, altså smarttelefoner. Smarttelefoner forandrer ikke bare måten vi kommuniserer eller interagerer med hverandre på, men også hvem vi er som mennesker.

Endrer reglene for personlige relasjoner

- Barn vokser opp i en verden der alle alltid deler oppmerksomheten mellom verdenen av folk (de er sammen med) og denne "andre" virkeligheten. Det endrer reglene for mellompersonlige relasjoner. I samtaler ansikt-til-ansikt lærer vi oss ferdigheter til å forhandle, lese hverandres følelser, eller å takle kompleksiteten av konfrontasjoner og hvordan håndtere slike komplekse følelser.

Ifølge Andreassen kan vi i kommunikasjon via smarttelefoner i større grad kontrollere hva vi skal si, hvor lang tid det vil ta, og hvor det hele leder hen. Satt på spissen mister vi evnen til å ha enkle og oppriktige samtaler med faktiske mennesker.

- Vi ser ofte at folk er så intenst fokusert på den siste tekstmeldingen eller tweeten som kommer fra smarttelefonen deres, at de praktisk talt glemmer verden rundt seg. Siden teksting kan skje hvor som helst, så synes det å ikke ta opp tid - det gir oss snarere mer tid. Likevel kan dette "sluke oss" oss ettersom vi prøver å gjøre alt overalt. Vi blir ufokuserte og distraherte. Stadig påkobling utfordrer derfor vårt behov for noe avkopling.

8 grunner til at mobilen ødelegger for deg

Ifølge nettstedet Menshealth.com finnes det hele sju grunner til hvordan mobiltelfonen kan ødelegge livet ditt. Samlivsterapeut Kate Elin Søyland, som driver den private praksisen Åpen Dialog i Sandnes, bekrefter at alle punktene kan stemme.

Bla deg videre for å lese alle punktene og se om du er avhengig av mobilen:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!