Vennskap og helse

Gode venner gir bedre helse

Venner betyr mer for helsen enn ekteskap, mener forskere.

TA VARE PÅ VENNER: De kan gi deg et langt liv med god helse.

TA VARE PÅ VENNER: De kan gi deg et langt liv med god helse. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

I jakten på bedre helse og et langt liv søker mange hjelp fra leger, selvhjelpbøker, helsekost eller alternativ behandling.

Det mange glemmer å tenke på, er at noe så enkelt som et godt vennskap antageligvis kan hjelpe mot depresjon og sykdommer.

Gode venner kan også hjelpe deg til å bli fortere frisk, forlenge livet og utsette aldringen, skriver New York Times.

Sosial immunforsvar

SINGEL OG HAPPY: Noen forskere mener at oppskriften på god helse først og fremst er gode venner, og ikke nødvendigvis en kjæreste eller ektefelle.

SINGEL OG HAPPY: Noen forskere mener at oppskriften på god helse først og fremst er gode venner, og ikke nødvendigvis en kjæreste eller ektefelle. Foto: Foto: Crestock

- Å ha en god venn å snakke med er helsebringende. Det vil nok i noen sammenhenger ha større helsemessig effekt enn en time hos lege eller psykolog. Et sosialt nettverk er på mange måter et nødvendig sikkerhetsnett, eller skal vi si et sosialt immunforsvar, sier Pål Johan Karlsen, redaktør i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, til klikk.no.

Forskere har i det siste funnet flere sammenhenger mellom vennskap, sosialt nettverk og helse.

Påvirket av vennskap

En australsk studie over 10 år viste at gamle mennesker med en stor vennekrets hadde 22 prosent mindre sjanse for å dø i denne perioden, enn de som hadde færre venner.

En stor studie fra 2007 viser også at helsen din blir påvirket av vennene dine. Risikoen for overvekt økte med 60 prosent for de som hadde venner som gikk opp i vekt.

I fjor fant forskere fra Harvard ut at sterke sosiale bånd kunne bety noe for hukommelsen til eldre mennesker.

Pensjonister pleier vennskap

- Mange frykter nok å bli gammel og ensom, men det ser ut til at mange pensjonister opplever at vennekretsen øker etter pensjonsalder - fordi man får mer tid til å pleie vennskap. Disse studiene viser at det ikke så dumt, sier Karlsen.

LYKKELIGERE ALDERDOM: Noen får større vennekrets når de blir pensjonister.

LYKKELIGERE ALDERDOM: Noen får større vennekrets når de blir pensjonister. Foto: Foto: Crestock

Tidligere forskning har fokusert på hvor bra et ekteskap kan være for helsen, men forskere som har sett spesielt på single mennesker og vennskap, mener at vennskap har en enda større betydning for helsen enn et ekteskap.

Les også:

Gift deg og lev lenger

Venner viktigere enn familie

- Vennskap har også større virkning på hvordan vi har det psykisk, enn det familieforhold har, sier Rebecca G. Adams, professor i sosiologi ved University of North Carolina, Greensboro.

- En dialog med en god venn gir deg hjelp til å forstå egne følelser og reaksjoner, til å sette hendelser i sammenheng, og til å evaluere hendelser, sier Pål Johan Karlsen.

Venner mot hjerteinfarkt

Mange studier fokuserer på vennskap mellom kvinner, men også vennskap mellom menn kan gi helsefordeler.

En studie over seks år av svenske menn, så på sammenhengen mellom vennskap og blant annet hjerteinfarkt. Studien tyder på at et kjærlighetsforhold til én person ikke hadde så mye å si for helsen til hjertet. Vennskap derimot, betydde mye. Bare røyking var en like stor risikofaktor som det å ikke ha venner.

Mindre snufs med venner

Mennesker med sterke vennskap har også mindre risiko enn andre for å bli forkjølet, rett og slett fordi stressnivået er lavere hvis du har gode venner.

- Men dette er korrelasjonsstudier - det er nok lettere for folk med god helse å ivareta vennskap. Så hva som er årsak og virkning er foreløpig uklart, mener Pål Johan Karlsen.

Med venner i motbakkene

I fjor gjorde Universitetet i Virginia en mindre studie der 34 studenter med tunge ryggsekker ble bedt om å gå opp en bratt bakke.

Noen hadde venner ved sin side, mens andre måtte gjøre gåturen alene.

Studentene som gikk bakken sammen med en venn, estimerte bakkene til å være mindre bratte enn de som gikk alene. Og desto lenger vennene hadde kjent hverandre, desto lettere virket bakken å gå.

Les mer på:

Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning