Bestemor med sort belte

Ingrid (72) er en «flyvende farmor» med sort belte: – Jeg føler meg ikke gammel, så hvorfor la seg begrense?

Som 72-årig fikk Ingrid sort belte i taekwondo. Hun trener fremdeles kampsport tre ganger i uken, noe som har gitt henne færre helseplager og flere verdifulle menneskemøter.

<b>TØFF DAME: </b>– Barnebarna mine synes jeg er kul, sier Ingrid.
TØFF DAME: – Barnebarna mine synes jeg er kul, sier Ingrid. Foto: Henrik Bjerregrav
Sist oppdatert

Den 26. november 2022 var en spesiell dag. Familien hadde møtt opp, og det var mange tilskuere til seremonien. Da Ingrid hadde blitt ropt opp og mottatt resultatet av all treningen, strømmet applausen på.
Målet var nådd, og hun kjente på glede og stolthet, ikledd den hvite drakten med det nye sorte beltet.

– Jeg opplevde at jeg ble hyllet som en sportsstjerne. Det var en rørende dag. Mine barnebarn synes også at jeg er kul som har fått sort belte. Det gir meg respekt, sier Ingrid og smiler.

72 år gamle Ingrid Falktoft Andersen fra Aarhus lar seg ikke stoppe. Hun trener taekwondo tre ganger i uken, og hun er overrasket over hvor godt det gjør henne. Det var en impulsiv beslutning da hun for åtte år siden våget seg på en prøvetime etter å ha funnet reklame fra en lokal taekwondo-klubb i postkassen.

– Jeg hadde aldri tenkt tanken på at dette var noe for meg. Men min yngste datter har gått på karate i et par år, så jeg hadde snust på noe i den retningen. Ellers ville jeg nok tenkt at taekwondo var noe helt sykt, der man slo hverandre i bakken, og det er det jo slett ikke, forteller Ingrid.

– Kamp er kun en liten del av det. Du bestemmer selv hvor stor del det skal være, men du må kunne kjempe for å få beltene, forklarer Ingrid, som er mest opptatt av å finjustere taekwondoens mange bevegelser.

For henne minner taek­wondo litt om ballett, der man også bruker armer og ben samtidig, og koordinerer bevegelsene. Hun vet hva hun snakker om, for hun danset klassisk ballett i mange år før hun ble oppslukt av den koreanske kampsporten. Det brukes mange koreanske ord i løpet av en treningsøkt.

– Jeg har blitt så bitt av basillen at jeg har begynt på kurs for å lære koreansk. Og jeg har en drøm om å besøke Sør-Korea, avslører hun.

Les også: Da Bjørn Tore veide 108 kilo, fikk han klar beskjed av farmor. Nå er han helt ustoppelig

Møter alle type mennesker

Styrke, smidighet, hurtighet, balanse og koordinasjon er bare noen av gevinstene hun tar med seg fra kampsporten.

– Man lærer virkelig å konsentrere seg, for man må ha fullt fokus hele tiden. Du må for eksempel knekke et brett med ett enkelt slag, så det krever full konsentrasjon. For barn har det en oppdragende effekt, fordi man lærer å ta hensyn, følge en rekke regler og oppføre seg ordentlig, forklarer Ingrid.

Menneskemøter hun ellers ville gått glipp av, er også et stort pluss.

– De som holder på med taekwondo, er alle typer mennesker og aldersgrupper. Jeg setter pris på at man møter helt forskjellige typer mennesker. Det er givende, og det gjør at man blir mer romslig, opplever hun.

<b>BEVISET:</b> Nærbilde av et mål som er oppnådd. 
BEVISET: Nærbilde av et mål som er oppnådd.  Foto: Henrik Bjerregrav

Vil ikke begrenses

Ingrid startet på et seniorlag, men sluttet der fordi hun ønsket å trene mer intensivt. Nå er hun den eldste på laget. Den nest eldste er 22 år yngre.

For Ingrid hører møtet med yngre mennesker også til gledene med taekwondo. Ikke minst fordi hun de siste årene har mistet både jevnaldrende venner og familiemedlemmer. Eksmannen, som var hennes nære venn, døde for tre år siden.

– Hvert år tenker jeg på hvor mange jeg har sagt farvel til i år.

På den måten er det nytt liv å hente i taekwondo-klubben, og hun tenker ikke over å være den eldste.

– Jeg føler meg ikke gammel, så hvorfor la seg begrense når det er noe man gjerne vil?

Les også: Den som flytter inn sammen med single Thomas, får svigermor med «på kjøpet». Hun er ikke noen hvem som helst

<b>SPREKING:</b> Ingrid er ikke redd for å sparke fra seg.
SPREKING: Ingrid er ikke redd for å sparke fra seg. Foto: Henrik Bjerregrav

Energisk sjel

Ingrid er en energisk sjel som har gjort mye forskjellig i sitt arbeidsliv. Hun er utdannet innen arkeologi og juss og har tidligere jobbet med natur- og kulturminnefredning. I 20 år drev hun sitt eget reisebyrå.

I tillegg har hun skrevet bøker om blant annet oldtiden, Færøyene og Mozart og et lite hefte om taekwondo.

Nå hjelper hun en av de to døtrene med å arrangere en musikkfestival.

– Jeg kan ikke sitte stille. Når jeg holder på med taekwondo, får jeg brent energi og brukt kreftene. Hvis man har en god time, får man virkelig svettet. Og adrenalinet i kroppen som jeg får under trening, gir meg en slags rus. På samme måte som når man vinterbader. Det er virkelig deilig, og man har det helt fantastisk etterpå, sier Ingrid.

Gikten i håndleddene får det også bedre.

– Hvis jeg ikke hadde trente taekwondo, ville jeg nok hatt det mye verre. Jeg kan merke at all tøyingen gjør leddene mine sterkere.

Les også: (+) Alle sa han var fantastisk og at jeg var heldig som fikk ham. De skulle bare ha visst ...

<b>STUDERER KOREANSK:</b> Samojedhunden Yuki er en stor del av Ingrids liv og «deltar» gjerne når matmor studerer koreansk.
STUDERER KOREANSK: Samojedhunden Yuki er en stor del av Ingrids liv og «deltar» gjerne når matmor studerer koreansk.

Sort belte

Etter ett år med trening begynte hun å få lyst på et rødt belte. Da det målet var nådd, skiftet belte-­ambisjonen farge.

– Jeg er ekstremt sta. Jeg visste med meg selv at jeg kunne få det sorte beltet, og da måtte jeg gå for det.

Over hundre treningstimer senere, i november, fikk hun det sorte beltet. I dag kan hun også gjøre et flygende spark.

– Et lavt flygespark, sier hun og smiler.

Nå kan Ingrid godt tenke seg å få gullstriper på det sorte beltet, men siden det tar fra ett og opp til ti år å få stripene, kan alderen komme i veien. Det lever Ingrid godt med. Hun nyter å være en flygende farmor med sort belte.

– Jeg føler jeg blir bedre og bedre. At det kommer mer og mer inn i kroppen. Taekwondo kan faktisk oppleves som om man flyr.

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2023, og sist oppdatert 20/10 2023.

Les også