Trening og resultater

Slik unngår du treningstabbene

Selv de minste ting kan ødelegge effekten av trening.

MUSKLER: Det er mange som setter for høye mål for treningen. Da kan resultatene utebli.
MUSKLER: Det er mange som setter for høye mål for treningen. Da kan resultatene utebli. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
Sist oppdatert

Når vi trener, vil vi gjerne se resultater - raskt.

Ofte kommer den store treningslysten ved inngangen til et nytt år eller etter sommerferien. Så gjenstår det bare å holde motivasjonen oppe?

- Generelt kan jeg si at de fleste av dem som begynner å trene etter sommeren eller jul slutter etter en relativt kort periode, sier Ronny Døhli, trener og eier av treningssenteret Mykjemeir på Lysaker.

- Hvis de virkelig har bestemt seg og har en god plan for gjennomføring av trening over lengre tid, går det bra.

Han mener det er helt greit å starte opp etter en lengre ferie, men tror det er viktig at det ikke er noe man bestemmer seg for siste uken av ferien.

Det å ha en personlig trener som gir tettere oppfølging og kanskje noen hjemmelekser, kan ifølge Døhli være med på å opprettholde motivasjonen.

- Det å begynne å trene bør være en gjennomtenkt greie, sier han.

Les ekspertenes råd om hvilke treningstabber du bør unngå lenger nedi artikkelen. Rådene kan gjelde mange typer trening.

GRUPPE-FELLEN: Velger du utelukkende gruppetrening, blir du en i mengden og kan gå glipp av verdifull veiledning.
GRUPPE-FELLEN: Velger du utelukkende gruppetrening, blir du en i mengden og kan gå glipp av verdifull veiledning. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Vær realistisk

Vil du unngå å bli et støttemedlem som dukker opp hver september og januar, bør du være bevisst dine mål.

- Tenk gjennom hva du vil oppnå. Vær realistisk med tanke på hvor mange økter det er mulig å få til i uken og hvor lang tid det vil ta å nå dit du vil. Du må være innstilt på at det i perioder koster en del å holde deg i gang, men det er definitivt verd det, sier Døhli.

Samtidig mener han det er viktig å velge en aktivitet som er det er sannsynlig at du vil klare å holde på med over tid.

- Det gjelder både praktisk gjennomføring og motivasjon. Velg aktiviteter som gagner dine mål, sier han.

Husk å sjekke utgangsformen før du starter å trene, så kan du lettere måle fremgangen.

Ronnys 10 treningstabber

SYKLING: Du skal ikke drikke for mye sportsdrikke når du trener.
SYKLING: Du skal ikke drikke for mye sportsdrikke når du trener. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Døhli nevner disse treningsfellene:

1. Du setter deg urealistiske mål. Etter 10 års pause fra treningen er man ikke tilbake i form i løpet av to-tre måneder. Et treningsmål skal ikke bare være attraktivt, men målbart og realistisk.

2. Du er for ambisiøs. Ikke sett opp for mange økter i uken til å begynne med. Sett deg et mål du klarer å gjennomføre over tid. Da blir treningen både mer effektiv og lettere å gjennomføre.

3. Du vil fort ned i vekt. Tyr du til raske løsninger for å gå ned i vekt fort. Bruk heller litt lengre tid ved å endre matvanene dine slik at du klarer det over tid. Prøv for eksempel Ingers hverdagsmat.

4. Du forventer at det skal være gøy. Trening er ikke bare moro, men også kanllhardt arbeid.

5. Du velger feil aktiviteter. Velg aktiviteter som samsvarer med de målene du ønsker å oppnå. Ikke velg yoga hvis ditt store mål er å få økt kondisjon.

6. Du trener ikke egentlig. Tror du at bare det å ta turen innom treningssenteret er nok? Vær ærlig med deg selv om hva du egentlig har gjort der.

7. Du drikker for mye sportsdrikke. Er en del av målet ditt å gå ned i vekt, bør du passe deg for sportsdrikker, proteinbarer og andre søtsaker under og etter treningen. De inneholder masse energi som du ikke trenger, og ofte vil det være mer energi enn du faktisk forbrenner i løpet av treningsøkten. Dersom du er nysgjerrig på hva sportsdrikker inneholder, sjekk vår store test av sportsdrikker.

INGEN HJELP MOT STØLHET: Det er en myte at det hjelper på stølheten å raskt kaste seg i trening igjen.
INGEN HJELP MOT STØLHET: Det er en myte at det hjelper på stølheten å raskt kaste seg i trening igjen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

8. Du tror at du kan punktforbrenne. Trener du for eksempel mange sit ups i håap om å få bort magefettet? Punktforbrenning fungerer dessverre ikke, og skal man forbrenne mye er det energikrevende aktiviteter som må til. Når det gjelder hva som brenner mest fett, er det klart at løping forbrenner mest. Sykling og sirkeltrening er andre gode aktiviteter som brenner mye fett.

9. Du er på treningssenteret i timevis. Tren heller mer effektivt og ta skikkelig i når du først holder på. Både styrkeøkter og kondisjonstrening for mosjonister trenger normalt ikke å vare lenger enn en time.

Idrettlege Thor-Øistein Endsjø har tidligere fortalt klikk.no at du lettere kan pådra deg småskader hvis du trener når dagsformen er dårlig.

10. Du prøver deg frem på egenhånd. Husk å få veiledning på apparatene i treningssenteret før du trener på egenhånd. Da lærer du riktig teknikk og hva som er viktig for deg å trene for å nå de målene du har satt deg.

Lines 10 treningstabber

Line Mario Nielsen, personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner, ber deg se opp for disse fellene:

11. Du setter for høye mål. Hvis målsetningen føles uoppnåelig, vil man fort falle av lasset. Målene bør være innenfor rekkevidde slik at man klarer å holde motivasjonen oppe.

12. Du løfter for tungt. Har du hatt sommerferie fra vekttreningen og går rett på de samme vektene som du løftet for to måneder siden. Dette går ofte på bekostning av korrekt teknikk og kan føre til skader.

13. Du trener feil. Det er ingen skam å be om hjelp. Det er fort gjort å øve inn feil teknikk eller uvaner under styrketreningen, så få noen til å se over teknikken din. Da vil du raskere oppnå resultatene du ønsker.

14. Du trener kun i gruppetimer. Hvis du kun blir med på gruppetrening, mister du verdifull veiledning med tanke på teknikk i styrkeøvelse. Dette er typisk blant damene. Mange er med på timer som body pump hvor instruktøren ikke har mulighet eller tid til å gå og korrigere teknikken til hver enkelt deltager. Få en veileder eller personlig trener til å vise deg strak mark, markløft, knebøy og liknende slik at du er sikker på at du løfter korrekt.

15. Du øker aldri belastningen. Trener du med samme belastning hver eneste gang? Du er nødt til å presse deg selv litt ekstra for uten progresjon i treningen vil du stå på stedet hvil.

16. Du løfter for lett. Jenter kan være redde for å bli maskuline av å løfte vekter, men det hører sjeldenheten til og krever ekstremt mye både på kostholds- og treningsbiten. Trening med for lette vekter gir ikke resultater.

17. Du takker nei til hjelp. Når en veileder eller personlig trener i studioet tilbyr seg å hjelpe deg mens du trener eller kommer med gode råd og tips, ta i mot hjelpen!

18. Du glemmer at halve jobben ligger på kjøkkenet. Skal du bygge muskler eller gå ned i vekt må du faktisk legge ned litt jobb i kostholdet også. Dette utgjør ofte den store forskjellen mellom fremgang og ingen fremgang.

19. Du dropper uttøyningen. Vil du ha en flott holdning, forebygge stivhet og skader, samt øke potensialet for å utvikle muskelmassen din bør du tøye. Sett gjerne av noen minutter av oppvarmingen din til tøying.

20. Du dropper enkelte muskelgrupper. Trener du bare noen muskelgrupper, gir det ubalanse i kroppen som kan føre til plager og skader. Å trene bare bryst og glemme baksiden er et typisk eksempel.

Øk hverdagsaktiviteten! Husk at all fysisk aktivitet er med på å få deg i form.

Undersøkelser viser dessuten at ti minutter styrketrening fem ganger i uken, gir resultater etter en måned.

Styrketrening kan du fint gjøre hjemme, sjekk for eksempel Yngvar Andersens program for hjemmetrening.

 

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

 

Les også:

Dette er den ultimate treningsøvelsen

Alt om flat mage

Så mye bør du spise etter treningen

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også