Kjendisene kappes om å stå frem i landets magasiner med sine dietter og treningsopplegg.

Det er også den brasilianske modellen Melanie Fronckowiak som ifølge en undertøysprodusent har verdens vakreste rumpe, og brasiliansk «butt lift» er en av de mest populære skjønnhetsoperasjonene i USA.

Men hva er hemmeligheten bak de frodige, spretne stussene som mange brasilianske kvinner er velsignet med?

På et treningsstudio i Rio de Janeiro har Klikk.no fått svar.

- Den brasilianske rumpa er blitt så berømt i hele verden fordi folk her i Rio verdsetter en veltrent bakende veldig høyt. Rio betyr strand, sol og bikini, og folk går lettkledd hele året. Vi er mye mer opptatt av å trene underkroppen enn overkroppen, og mange trener rumpemusklene hver eneste dag, forteller Alessanda Conceicão, som er personlig trener på treningssenteret Physical.

Her står egne styrketreningstimer for rumpa på timeplanen flere ganger i uken, og timene er populære.

- Pump, fire, pump, tre, pump, to, pump, en og frys. De som vil vise fram ei stram rumpe på stranda, må klare denne øvelsen, sier Alessandra til rumpe-entusiastene på timen sin.

Statussymbol

Ifølge antropolog Mirian Goldenberg er dyrkingen av den perfekte kroppen som en religion i Rio de Janeiro.

- Det er blitt et statussymbol å kunne vise frem en veltrent kropp. Ingenting er så alvorlig som "strandtesten" i Rio. Det hjelper ikke å ha et nydelig ansikt dersom du har valker og cellulitter , sier Goldenberg.

Goldenbergs forskning viser også at rumpa er yndlingskroppsdelen til brasilianske menn. Ikke pupper eller fyldige lepper, men rumpa. Og den trenger ikke være liten, men selvsagt velformet og stram.

I USA og Europa går man motsatt vei, og transplanterer rumpefett inn i brystene .

Trener mye

Daglig leder Diego Rouxinol ved treningssenterkjeden A Bodytech tror den lettsindige karnevalskulturen også er en del av forklaringen.

- Mange legger seg i hardtrening før karnevalet for å kunne vise frem en perfekt kropp. Jentene liker å vise seg frem og er stolte av kroppene sine. Dessuten har vi stor blanding av raser i Brasil. Mange har afrikanske aner, og både genetisk og fysiologisk sett har de større potensial til å trene opp muskelstyrke i rumpa. Men brasilianske kvinner trener mye hele året og prioriterer denne muskelgruppen, fastslår Rouxinol.

Det er altså ingen vei utenom for dem som vil stramme opp før sommeren. Finn frem joggeskoene og ta med deg brasilianernes egne tips på treninga.

Tester utført av forskere ved La Crosse-universitetet i Wisconsin i USA bekrefter at flere av øvelsene som er nevnt under - Melanies knebøy, Alessandras øvelse 1 og 2, samt en step-øvelse som simulerer å gå opp og ned et trappetrinn - er blant det mest effektive for dem som ønsker seg strammere rumpe.

Forskerne kom frem til dette ved å måle EMG-aktiviteten i musklene på 12 forsøkspersoner.

Her kan du lese mer om studien (pdf)

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!