stydketrening hjemme uten utstyr

Styrkeøvelsene du bare trenger en stol for å gjennomføre

Få bedre balanse, koordinasjon og konsentrasjon med dette styrkeprogrammet du kan gjøre hjemme. Det passer perfekt hvis du er nybegynner og 50+.

STYRKE HJEMME: Du trenger ikke mer enn en stol for å gjøre styrkeøvelser. Fysioterapeut Amanda
Nygaard ved Magnat Center demonstrerer styrkeøvelser du
enkelt kan gjøre hjemme.
STYRKE HJEMME: Du trenger ikke mer enn en stol for å gjøre styrkeøvelser. Fysioterapeut Amanda Nygaard ved Magnat Center demonstrerer styrkeøvelser du enkelt kan gjøre hjemme. Foto: Anne Elisabeth Næss
Publisert

– Dersom du ikke trener styrke, vil musklene svinne over tid. I det vi bikker 50 begynner de metabolske prosessene å bremse litt ned og det stilles også høyere krav til nåværende muskulatur som blir svakere og svaker, sier Amanda Nygård, fysioterapeut ved Magnat Center.

– Dette kan føre til overbelastninger som igjen fører til betennelser og smerter.

Hun har satt sammen et styrkeprogram spesialtilpasset de på 50 pluss. Målet med styrketreningen er at kroppen skal være på et nivå der ikke vanlige gjøremål i hverdagen blir utfordrende.

Dermed blir ikke husarbeid for tøft å utføre, og du unngår å bli sliten av å gå til butikken eller at du får smerter når du beveger deg.

– Hvis vi ikke trener styrke, blir balansen og koordinasjonen svekket, konsentrasjonen blir dårligere, du blir trøttere og kan få generelt nedsatt livskvalitet. Det blir også vanskeligere å opprettholde stabil vekt og søvnen kan over tid få dårligere kvalitet, advarer Nygård.

Les også: Trine Lise gikk ned 10 kilo. Med på kjøpet fikk hun noe hun overhodet ikke var forberedt på.

Fysioterapeut Amanda <br>Nygaard ved Magnat Center demonstrerer styrkeøvelser du <br>enkelt kan gjøre hjemme.
Fysioterapeut Amanda
Nygaard ved Magnat Center demonstrerer styrkeøvelser du
enkelt kan gjøre hjemme.
Foto: Anne Elisabeth Næss

Liten innsats, stor gevinst

Styrketrening innebærer relativt liten innsats med tanke på de positive effektene man sitter igjen med.

Du blir sterk nok til å løfte bæreposene opp på kjøkkenbenken uten smerter, du klarer å sette deg uten å «dumpe» ned i stolen, du kan gå i trapp uten å få melkesyre, du klarer å løfte og bære på både møbler og barnebarn uten å få vondt.

– Dette i seg selv kan jo gi motivasjon til å opprettholde og bedre styrken i kroppen over lengre tid, sier Nygård.

Hun støttes av Espen Tønnesen, professor i treningsvitenskap ved Høyskolen Kristiania.

– Helsedirektoratet og Verdens helseorganisasjon anser styrketrening som den viktigste treningsformen fra 50-årsalder. Denne treningen er viktig for at vi skal opprettholde muskelmassen, forebygge benskjørhet og vedlikeholde balansen. Dette er viktig for å forebygge livsstilssykdommer og redusere fallrisikoen når vi blir eldre, sier han.

Styrketreningen er dermed viktig for å redusere de negative effektene av aldringsprosessen, og kan bidra til bedre livskvalitet hos den voksne og eldre delen av befolkningen.

For at styrketreningen skal virke er det avgjørende at styrketreningen gjennomføres med bruk av riktige metoder, og med en dosering som gir ønsket treningsvirkning.

Les også (+): Grete (53) var svimmel og tungpustet, men ante ikke at noe var alvorlig galt

Espen Tønnessen er professor i treningsvitenskap ved Høyskolen Kristiania
Espen Tønnessen er professor i treningsvitenskap ved Høyskolen Kristiania Foto: Høyskolen Kristiania 

Reduserer muskelsvinn

– Størst treningseffekt oppnår du ved å gå fra 0 til 1 styrketreningsøkt i uka. Om du har to styrkeøkter per uke, vil du få større effekt, men ikke like stor som etter den første. Fra femtiårsalderen anbefales det imidlertid to økter per uke. Dette fordi muskelsvinnet er stort fra denne alderen, forklarer Tønnesen.

Han forteller videre at dem som ikke bedriver styrketrening vil få et muskelsvinn på 15 prosent per tiår fra 50 til70 år, og hele 30 prosent per tiår fra 70 til 90 år.

Dette er en dramatisk reduksjon i muskeltverrsnitt, og reduserer muskelstyrken tilsvarende.

– Om du vil ha et langt liv med høy livskvalitet, er styrketrening noe du bør prioritere sterkere fra femtiårsalderen, enn hva du kanskje har gjort tidligere i livet ditt. I kombinasjon med to utholdenhetsøkter per uke får du en optimal helsekombinasjon, og forebygger livsstilssykdommer på den beste måten.

Han understreker at kontinuiteten er viktigst. Det er bedre med trening to ganger i uken 50 uker i året enn sju økter i uken i fire uker. 1,5 time i uken er veldig lite med tanke på at vi har 168 timer tilgjengelig i en uke.

– Forskning viser også at folk lever tre til fem år lengre ved å gjennomføre en så systematisk og variert trening. Det er bare å starte, sier han.

Les også: Ny omikron-variant: Nei, du er neppe immun selv om du har hatt korona

Styrkeøvelser

<b>ØVELSE 1: Sette og reise seg</b>. Sitt på en stol med armene i kryss foran brystet.. Beveg overkroppen framover og reis deg opp til stående. Dersom denne er tung eller du sliter med balansen kan du bruke armene til å pushe litt ifra lårene. Repetisjoner: 10 x 3. Muskler som trenes: Setemuskulaturen, forside lår samt stabiliseringsmuskulatur i mage og rygg.
ØVELSE 1: Sette og reise seg. Sitt på en stol med armene i kryss foran brystet.. Beveg overkroppen framover og reis deg opp til stående. Dersom denne er tung eller du sliter med balansen kan du bruke armene til å pushe litt ifra lårene. Repetisjoner: 10 x 3. Muskler som trenes: Setemuskulaturen, forside lår samt stabiliseringsmuskulatur i mage og rygg.
Reis deg opp, helst uten å ta i med armene.
Reis deg opp, helst uten å ta i med armene. Foto: Anne Elisabeth Næss
<b>ØVELSE 2</b>:
<b>Bulgarsk splittbøy</b> Sett en stol omtrent en meter bak deg og ved siden av en vegg. Plasser den ene hånden mot veggen for støtte. Stå på ett ben med knær og tær pekende rett fram og plasser motsatt ben på stolen. Gjør en knebøy og vær påpasselig med å holde kne over tå under hele øvelsen. Strekk deg opp igjen med hovedvekten på det fremre beinet. Dersom balansen er god, trenger du ikke å støtte deg mot vegg. Repetisjoner: 8 x 3 Muskler som trenes: Framside og baksidelår, rumpemuskulaturen samt god aktivisering av
kjernemuskulatur.
ØVELSE 2: Bulgarsk splittbøy Sett en stol omtrent en meter bak deg og ved siden av en vegg. Plasser den ene hånden mot veggen for støtte. Stå på ett ben med knær og tær pekende rett fram og plasser motsatt ben på stolen. Gjør en knebøy og vær påpasselig med å holde kne over tå under hele øvelsen. Strekk deg opp igjen med hovedvekten på det fremre beinet. Dersom balansen er god, trenger du ikke å støtte deg mot vegg. Repetisjoner: 8 x 3 Muskler som trenes: Framside og baksidelår, rumpemuskulaturen samt god aktivisering av kjernemuskulatur. Foto: Anne Elisabeth Næss
Oppreist: Slik skal det se ut når du er på toppen av øvelsen bulgarsk splittbøy.
Oppreist: Slik skal det se ut når du er på toppen av øvelsen bulgarsk splittbøy. Foto: Anne Elisabeth Næss
<b>ØVELSE 3: Push up mot stol. </b>Stå i push up-stilling mot en stol. Ha et skulderbredt grep. Finn nøytralstillingen av ryggen og bekken ved å stramme opp kjernemuskulaturen. Lag «flat mage», senk overkroppen mot stolen og press tilbake. Øvelsen gjøres enklere ved å ha knærne i gulvet, og kan gjøres vanskeligere ved å «reversere», altså beina. Repetisjoner: 3 x 6–8 Muskler som trenes: Bryst og bakside overarm, samt stabiliseringsmusklene i mage og rygg.
ØVELSE 3: Push up mot stol. Stå i push up-stilling mot en stol. Ha et skulderbredt grep. Finn nøytralstillingen av ryggen og bekken ved å stramme opp kjernemuskulaturen. Lag «flat mage», senk overkroppen mot stolen og press tilbake. Øvelsen gjøres enklere ved å ha knærne i gulvet, og kan gjøres vanskeligere ved å «reversere», altså beina. Repetisjoner: 3 x 6–8 Muskler som trenes: Bryst og bakside overarm, samt stabiliseringsmusklene i mage og rygg. Foto: Anne Elisabeth Næss
Nederste posisjon i pushup.
Nederste posisjon i pushup. Foto: Anne Elisabeth Næss
<b>ØVELSE 4:
Setehev. </b>Ligg på ryggen med strake armer i gulvet og bena på en stol. Ha bøyde hofter og knær. Stram magen og løft opp setet til kun skuldrene har kontakt med gulvet og du har en strak kropp mellom skuldre og knær. Hold noen sekunder og senk rolig tilbake til utgangsstilling. Repetisjoner: 10 x 3 Muskler som trenes: Bakside lår, sete og korsrygg
ØVELSE 4: Setehev. Ligg på ryggen med strake armer i gulvet og bena på en stol. Ha bøyde hofter og knær. Stram magen og løft opp setet til kun skuldrene har kontakt med gulvet og du har en strak kropp mellom skuldre og knær. Hold noen sekunder og senk rolig tilbake til utgangsstilling. Repetisjoner: 10 x 3 Muskler som trenes: Bakside lår, sete og korsrygg Foto: Anne Elisabeth Næss
Øverste posisjon i setehev.
Øverste posisjon i setehev. Foto: Anne Elisabeth Næss
<b>ØVELSE 5: Kroppssenk på stol.</b>   Støtt deg mot stolsetet med ca. skulderbreddes grep. Kroppen holdes tilnærmet strak slik at kun hælene er i gulvet. Bøy i albuen og senk kroppen ned.   Repetisjoner: 10 x 3   Muskler som trenes: Triceps – alle de tre hodene i muskelen.
ØVELSE 5: Kroppssenk på stol. Støtt deg mot stolsetet med ca. skulderbreddes grep. Kroppen holdes tilnærmet strak slik at kun hælene er i gulvet. Bøy i albuen og senk kroppen ned. Repetisjoner: 10 x 3 Muskler som trenes: Triceps – alle de tre hodene i muskelen. Foto: Anne Elisabeth Næss
Nederste posisjon i øvelsen som også kalles for "dips".
Nederste posisjon i øvelsen som også kalles for "dips". Foto: Anne Elisabeth Næss
<b>ØVELSE 6:
Liggende benløft.</b> 
Ligg på ryggen med strake ben og armene ned langs siden litt ut fra kroppen. Hold bena nokså strake under hele øvelsen. Løft bena opp til de er horisontale, senk bena rolig ned til de nesten treffer gulvet og gjenta. Repetisjoner: 12 x 3 Muskler som trenes:
Magemusklene.
ØVELSE 6: Liggende benløft. Ligg på ryggen med strake ben og armene ned langs siden litt ut fra kroppen. Hold bena nokså strake under hele øvelsen. Løft bena opp til de er horisontale, senk bena rolig ned til de nesten treffer gulvet og gjenta. Repetisjoner: 12 x 3 Muskler som trenes: Magemusklene. Foto: Anne Elisabeth Næss
Senking av bena i liggende benløft
Senking av bena i liggende benløft Foto: Anne Elisabeth Næss

Denne saken ble første gang publisert 01/08 2022.

Les også