Selvfølelse

5 ting som gjør at du slutter å sammenligne deg med andre

Føler du ofte at andre ser bedre ut eller får til mer enn deg? At du aldri blir stor nok, sterk nok, tynn nok eller bra nok? Disse fem rådene kan få slutt på den konstante frustrasjonen av sammenligning.

SAMMENLIGNER DU DEG? Klarer du ikke løpe like fort som treningsinfluenseren, jenta på gruppetimen eller løperen i parken, uansett hvor mye du gir jernet for å få det til? Det er ikke uvanlig å sammenligne seg med andre, men her er noen gode grunner til å ikke gjøre det lenger.
SAMMENLIGNER DU DEG? Klarer du ikke løpe like fort som treningsinfluenseren, jenta på gruppetimen eller løperen i parken, uansett hvor mye du gir jernet for å få det til? Det er ikke uvanlig å sammenligne seg med andre, men her er noen gode grunner til å ikke gjøre det lenger. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

La meg starte med en hemmelighet om sammenligning: alle gjør det.

Det er menneskelig å sammenligne seg med andre. Tilbake på 1950-tallet kalte den kjente psykologen Leon Festinger det for den sosiale sammenligningsteorien. Denne bunner i hvordan vi mennesker måler alt fra vårt eget utseende og intelligens til generell suksess i livet, nettopp ved å bruke andre og deres oppnåelser som referanse.

– Alt starter i barndommen. For å ikke være kategorisk kan jeg si at 99,9 prosent av tilfellene hvor følelsen av å ikke være bra nok dukker opp, stammer fra oppveksten, sier relasjonsterapeut og daglig leder på Relasjonssenteret, Dora Thorhallsdottir.

EKSPERT: Relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir.
EKSPERT: Relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir. Foto: Privat

Hun begrunner det med måten våre prestasjoner ofte blir målt og fremhevet på fra vi er små.

– Det er altfor mange barn som tidlig og hyppig blir utsatt for unødvendig kritikk. De lærer ofte av foreldrene at de må være så og så gode og få til det og det, for å ikke bli sett på som mislykket. De som får gode karakterer eller er gode i gym får masse skryt, mens de som kanskje henger litt etter får høre det motsatte. Eller i hvert fall føle på det motsatte. Allerede der begynner vi å sammenligne oss med andre og føle oss mislykket. Hvis dette pågår i hele oppveksten er det ikke rart at det programmerer hjernen vår deretter, mener Thorhallsdottir.

Les også: Disse tegnene tyder på at du er i ferd med å bli utbrent

En uekte virkelighet

Terapeuten mener at eksponeringen på sosiale medier bare har kastet mer bensin på bålet for dem som i utgangspunktet føler seg litt underlegne andre.

– Sosiale medier er en uekte virkelighet som vi allikevel lever oss inn i. Alle kan se så flotte, populære og suksessfulle ut de vil, og vi sluker det rått. Når du kun ser bilder av andre på dyre ferier, med fine biler, med lykkelige familier eller veltrente kropper, er det lett for hjernen å koble det dithen at alle har det så mye bedre enn deg. Sannheten er jo som regel at de fleste har like «vanlige» liv som oss andre, men vi blir kun eksponert for høydepunktene, forteller hun.

Ifølge Thorhallsdottir finnes det også positive sider ved sammenligning, men er klar på at det går et skille for når det bikker over til å bli noe usunt.

– Hvis du bruker andre som inspirasjon er sammenligning en herlig og motiverende ting. La oss si at du ser på Lars Monsen og av den grunn får lyst til å gå i skogen oftere- da er det en god påvirkning. Hvis du derimot får en følelse av å ikke være bra nok, vil jeg oppmuntre til terapi, slår hun fast.

Les også: Tre teknikker som kan hjelpe deg å sovne

EKSPERT: Psykolog Elke Rønningen.
EKSPERT: Psykolog Elke Rønningen. Foto: elke.no

Det er hjelp å få

Psykolog Elke Rønningen har hjulpet individer og familier i alle aldre med nettopp dette, og med 15 års erfaring fra coaching, undervisning og ledertrening i tillegg, og har hun sett og hørt det meste.

– Å konstant sammenligne seg med andre er både slitsomt og usunt, men å slutte med det er ofte lettere sagt enn gjort, nettopp fordi det sitter så dypt. Ofte er det styrt av underbevisstheten, forteller Rønningen.

Selv om begge anbefaler terapi til dem som lar livet sitt prege negativt av dette, deler Rønningen her sine fem beste tips til hvordan du kan bli kvitt frustrasjonen av sammenligning:

1. Sett ting i perspektiv

– Det er lett å henge seg opp i ting vi ikke liker ved oss selv. Uansett hvem du er, klarer du nok å komme på et par ting. Og altfor ofte får slike tanker ufortjent mye plass i hjernen. Hvis du klarer å bytte ut disse tankene med ting du faktisk setter pris på vil du få en helt ny hverdag.

– En lur måte å klare dette på er å føre dagbok. Hvis du hver morgen skriver ned tre ting du setter pris på, en ting du gleder deg til og en ting du er stolt av, vil hjernen på sikt automatisk fokusere mer på positive ting ved deg selv og ditt liv. Det du skriver er nødt til å være ektefølt.

2. Fokuser på det du gjør, ikke på det du enda ikke har gjort

– Kanskje du skulle ønske at du fikk plass i den buksa, eller kanskje du gjerne skulle klart å løfte 200 kilo over hodet. Ting som dette er en direkte vei til å objektivt sammenligne deg selv med andre, og dette bør utløse en varsellampe. Vi er alle forskjellige og har ulike forutsetninger. For noen er slike mål oppnåelige, mens for andre ikke.

– Istedenfor å ønske at du så akkurat sånn ut, eller klarte det ene eller andre, sett deg heller konkrete delmål og gled deg over å klare disse hver dag.

Hvis du eksempelvis vil ned i vekt kan du fokusere på følgende:

- Spis frukt eller grønnsaker og magert protein til hvert måltid.

- Spis tre til fire måltider om dagen.

- Tren 30 til 60 minutter tre ganger i uken.

- Beveg deg minst 30 minutter hver dag.

– Hvis du er konsekvent med dette og gir deg selv et klapp på skulderen hver gang du oppnår målet ditt, vil du se at resultatene også kommer til slutt. Det krever litt trening og omstilling i hjernen, men når du klarer å sette pris på alt du faktisk gjør istedenfor å tenke på alt du enda ikke har klart, vil du få det bedre med deg selv.

Les også: Derfor skal du være kritisk til Dr. Google

3. Endre dine sosiale medier

– Det er to ting jeg mener er viktigst knyttet til sosiale medier. Det første er at du bør slutte å følge dem som bare gir deg dårlig tanker om deg selv, og det andre er at du er nysgjerrig. Med nysgjerrig mener jeg at hvis du ser et bilde av noe eller noen du identifiserer deg med eller ser opp til- ta kontakt og spør hvordan de klarte det å oppnå det samme som du drømmer om. Ingenting er gjort over natta, og selv om det ser sånn ut for det blotte øyet, ligger det stort sett masse arbeid bak suksess. Lær av hverandre og bygg hverandre opp ved å stille spørsmål.

4. Identifiser triggerne dine

– Dette handler rett og slett om å være ærlig med seg selv og kjenne etter hva som gjør at du føler deg dårlig. Deretter- luk det ut av livet ditt. Det kan være vanskelig og ta tid, men vær tålmodig og stol på prosessen.

5. Knytt meningsfulle forhold og kontakter

– Menneskene du har rundt deg har utrolig mye å si. Hvis du bare omgås mennesker som drar deg ned med negativitet eller som har et ovenfra og ned-perspektiv på deg, bytt omgangskrets. Hvis du er i en vennegjeng som kun sitter å scroller på Instagram og sammenligner dere med andre, finn på noe annet. Kom dere ut, ut av komfortsonen, og vær kreative. Det er utenfor komfortsonen det skjer utvikling.

Les også: Kommentar: «Ensomhet er ikke bra for helsa. Likevel oppgir hver femte kvinne at hun er ensom»

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2020, og sist oppdatert 01/10 2020.

Les også