AVSLØRER

– Derfor foretrekker menn yngre kvinner

Hvorfor menn ofte ender opp med yngre kvinner er ikke alltid et bevisst valg, men heller ledet av naturen.

DATING: Sexolog mener det er mer sosialt akseptert at menn dater yngre kvinner. Det kan foreligge flere grunner til hvorfor menn foretrekker yngre kvinner.
DATING: Sexolog mener det er mer sosialt akseptert at menn dater yngre kvinner. Det kan foreligge flere grunner til hvorfor menn foretrekker yngre kvinner.
Sist oppdatert

Når vi velger partner, kan alder være viktigere enn vi tror. Selv om vi ikke alltid er bevisst på det selv, vil ofte naturen føre oss til en partner med den ideelle alderen.

– Vi vet at eldre menn ofte foretrekker yngre kvinner og at kvinner foretrekker eldre menn, sier professor i psykologi ved NTNU, Leif Edward Ottesen Kennair til Klikk.no.

Sammen med Trond Viggo Grøntvedt utførte han en studie ved Psykologisk institutt ved NTNU som viser til akkurat dette. Studenter i Trondheim deltok i studien, og var spurt om alder, kjønn og status.

I tillegg fikk de spørsmål om alderen til det de så på som en ideell korttidspartner samt alderen på den ideelle langtidspartneren.

Langtidspartner var i studien definert som en du kunne hatt noe seriøst og langvarig med, og som du kunne flyttet inn sammen med og giftet deg med.

Kortidspartner ble definert som en du ville hatt sex med en eller flere ganger.

Studien avdekket at menn ønsker seg litt eldre kvinner når de er yngre enn 21, men når menn er eldre ønsker de seg gjerne yngre kvinner.

YNGRE KVINNER: Leif Edward Ottesen Kennair forteller at menn foretrekker yngre kvinner.
YNGRE KVINNER: Leif Edward Ottesen Kennair forteller at menn foretrekker yngre kvinner. Foto: Aurora Nordnes

– Da foretrekker de ofte kvinner som er 20-22 år gamle. Men etter hvert som man selv blir eldre så stiger partneralder også. Menn søker kvinner som er fruktbar som mulig, gitt egen alder og valgmuligheter, sier Kennair.

Marina Manuela de Paoli er spesialist i sexologisk rådgivning og driver lommesexologen.no. Hun forteller at gjennom andre studier fant de det samme systematiske bilde:

– I en studie fra 2014 spurte man dem som var i parforhold, om alderen til kjæresten de faktisk hadde valgt. Da fant de det samme systematiske bilde: Kvinnene er sammen med eldre menn; mennene begynner med kjærester på omtrent samme alder, men velger stadig yngre kvinner enn seg selv etter hvert som de blir eldre selv.

Les også: Studie avslører: Ja, kvinner faker – dette er grunnen

Reproduktiv suksess

En studie fra 2020 undersøkte partnerpreferanser i 45 land. Forskere fant at de fleste menn la høyere vekt på utseende når det kom til valg av partner.

– Våre forfedre og formødre så ut til å ha valgt ektefeller basert på reproduktiv suksess.

– Egenskaper som ungdommelig, symmetrisk beinstruktur og brede hofter hos kvinner, ble sett på som tegn på generell helse og vitalitet, noe som ville sikre artens overlevelse, forteller Kennair som var medforfatter i studien.

FRUKTBARE: Kvinner er mest fruktbare i 20-22 årsalderen. Fra et evolusjonsteoretisk perspektiv, finner menn kvinner i denne alderen tiltrekkende, informerer sexolog Marina Manuela de Paoli.
FRUKTBARE: Kvinner er mest fruktbare i 20-22 årsalderen. Fra et evolusjonsteoretisk perspektiv, finner menn kvinner i denne alderen tiltrekkende, informerer sexolog Marina Manuela de Paoli. Foto: Tor Lindseth

Kennair forteller videre at vi sjeldent er bevisst på våre preferanser, men vi kan få tilgang til dem.

– Hvorfor vi velger slik vi gjør, tror vi kan forklares ut fra evolusjonsteorien. Den sier at partnerpreferansene våre kan skyldes de ulike problemene menn og kvinner har stått overfor i evolusjonær tid, sier han.

Den tar utgangspunkt i biologiske skiller mellom menn og kvinner. Menn er biologisk sett mer avgrenset til fertile partnere.

– En mann kan potensielt få flere avkom enn kvinner over ulike tidsperioder. Det følger av at menn ikke går gravide, føder eller gir avkommet næring den første tiden av barnets liv.

– En løsning på problemet med å skaffe en fertil partner, er å ha preferanser for trekk som signaliserer fertilitet. Ett av disse trekkene er alder, sier Kennair.

Forsørgerverdi

de Paoli forteller at kvinner er mest fruktbare når de er 20-22 års alderen, og at kvinnens evne til å ta seg av barnet er høy. Fra et evolusjonært perspektiv er det derfor naturlig at menn ofte faller for kvinner i denne alderen.

– Man kan si fra et evolusjonsteoretisk perspektiv at en manns tiltrekningskraft eller partnerverdi påvirkes av forsørgerverdi, da forsørgeregenskaper inngår i kvinners partnerpreferanser. Videre kan man si at en kvinnes attraktivitet eller partnerverdi påvirkes av hennes reproduktive verdi, sier hun.

Det kan derfor også være forklaringen på hvorfor vi ofte ser eldre menn som får barn med yngre kvinner.

For noen menn kan det å ha en yngre kvinne også gi en følelse av å oppfylle mannsrollen.

– Menn som har vokst opp i tradisjonelle patriarkalske omgivelser og har blitt oppdratt til å være familiens overhode og den som skal brødfø familien kan føle at mannsrollen kommer på plass hvis han dater en yngre kvinne som er økonomisk avhengig av ham.

– Det blir en slags bekreftelse av mannsrollen som gjør at en yngre kvinne blir en ideell match. Disse mennene velger nok yngre kvinner for å ha/ta kontroll og bestemme over noen som gjør at de føler at mannsrollen er oppfylt, sier de Paoli.

Les også (+): Han var mye eldre enn meg. Snart forsvant både venner og familie

Mer sosialt akseptert

– Tradisjonelt sett har det vært mer sosialt akseptert at menn blir sammen med kvinner som er yngre enn dem. Og dette fenomen har jo eksistert i alle tider – at menn med makt er sammen med yngre og vakre kvinner, sier de Paoli.

Hun trekker frem flere mulige grunner til at menn foretrekker yngre kvinner:

Ego-boost:

– Menn er jo vanligvis visuelle og en vakker skapning ved sin side vil gi en ego-boost. Det kan jo være en mulighet til å selv komme i posisjon, og konkurrere med yngre menn.

– Dette gjelder nok spesielt en alpha-mann som ikke vil tape ansikt. En vakker ung kvinne som trofé ved din side signaliserer at du fremdeles er attraktiv som mann.

Partyboys:

– Noen eldre menn ønsker fremdeles å være partyboys, og en yngre kvinne kan nettopp fylle dette behovet da mange gifte venner er opptatt med hverdagslige familieplikter.

Overgangsalder:

– Menn kommer jo også i en slags overgangsalder. Det å date en yngre kvinne kan være en måte å komme bedre ut av denne overgangsfasen i livet. Det blir en slags psykologisk boost som gjør at symptomene blir mindre plagsomme.

Krydre sexlivet:

– Noen menn velger yngre kvinner for å krydre sexlivet, de har kanskje erfart at siden ekskona kom i overgangsalderen mistet hun helt sexlysten. Disse menn vil leve ut et sexliv de aldri hadde eller mistet for x antall år siden.

– En amerikansk studie fra 2010 viste til at eldre menn generelt sett var mer lekne enn kvinner på samme alder, og ved å date enn yngre kvinne, økte sjansene for at de kunne få leve ut sin seksuelle nysgjerrighet.

Ønsker ikke seriøst forhold:

– Ikke alle menn ønsker et seriøst forhold med forpliktelser. Noen eldre menn med god økonomi ønsker et ikke-forpliktende forhold mot at de kan tilby materielle goder.

– De leter nødvendigvis ikke etter kjærlighet og er klare over at de ikke er valgt på grunn av sitt utseende, men at de kan betale for at de ikke lengre er så attraktive.

Ønsker ikke barn:

– Noen eldre menn ønsker ikke barn og valget av en ung kvinne som ikke er klar for å gå inn i morsrollen og akkurat dette kan tiltrekke eldre menn i noen tilfeller.

Ønsker barn:

– Og så er det menn som har gjort alt i livet og nådd høyt på karrierestigen og som litt seint innser at de ønsker barn. En ung fertil kvinne i 30-årsalderen er det ideelle valget.

Lett å være med:

– Og noen menn finner kvinner på sin alder så altfor selvbevisste og krevende og finner yngre kvinner som lettere å være mer åpensinnede, lettere å være sammen med og lettere å le høyt med.

– Og for noen menn er det så enkelt at de er overbevist om at de får den beste relasjonen sammen med en yngre kvinne.

Les også: Marcus (46) ble bestefar og tvillingpappa – samtidig

Like interessert i kvinner på sin egen alder

På en annen side viser en finsk studie fra 2017 at en mann på 50 år gjerne går i bingen med en ung dame. Men han er like interessert i kvinner på sin egen alder.

Når en mann blir eldre, kan lysten gå både mot eldre og yngre kvinner. Interessen for yngre kvinner forsvinner ikke. Men nå blir han også interessert i kvinner på egen alder eller eldre.

Uansett hva menn og kvinner helst foretrekker, så går de fleste under dyna med en på sin egen alder, skriver forskning.no

Den finske forskningen finner i likhet med Kennair og Grøntvedt at kvinner har en preferanse for mannlige sex-partnere like gamle som seg selv eller litt eldre.

Kvinner foretrekker eldre menn

– Det er jo ikke slik at kvinner har preferanser for MYE eldre menn, snarere ca 2-3 år eldre. Med redusert grad av likestilling er denne forskjellen stadig større, delvis fordi det da er vanskeligere også for menn å skaffe seg status, sier Kennair og fortsetter:

– Det er funnet i ikke-industrialiserte kulturer at kvinner som velger noe eldre menn har bedre reproduktiv suksess. Dette er nok fordi menn trenger noe tid på seg for å få status og ressurser nok. Dette er jo også en partnerpreferanse kvinner ser etter hos menn.

de Paoli legger til:

– Noen yngre kvinner er nok også strategiske i sine valg av partner, når andre dører til muligheter er stengte kan kanskje en eldre mann med god økonomi akkurat være den døråpneren de trenger, sier hun.

- Det kan også være det at en eldre mann fyller behovet av en farsfigur.

de Paoli mener vi til tider kan ha for mye fokus på alder, og at det ofte handler om mer enn det.

– Vi dater tross alt en person og ikke en alder. Det kan også være snakk om tenningsmønster, uten at noen andre faktorer spiller inn i valg av partner. Noen tenner på en eldre eller yngre partner og dette er også en forklaringsvariabel.

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2023, og sist oppdatert 11/10 2023.

Les også