store familier

Marcus (46) ble bestefar og tvillingpappa – samtidig

Marcus (46) og kona hadde prøvd i årevis å få barn. Kort tid etter at hans 19-årige datter annonserte at hun skulle bli mamma, fikk han sjokkbeskjeden.

BABYKOS: Marcus Schönbeck er bestefar til Melwin (i midten) og pappa til tvillingene Elton og Milion. De to minste er onklene til eldstemann.
BABYKOS: Marcus Schönbeck er bestefar til Melwin (i midten) og pappa til tvillingene Elton og Milion. De to minste er onklene til eldstemann. Foto: Mikael Svensson
Publisert

Marcus Schönbeck plasserer tvillingsønnene Elton og Milion på hvert sitt lår, og mellom dem står Melwin som han er morfar til.

Samtidig er Elton og Milion onkler til Melwin som er tre måneder eldre enn dem. Alle barna ble født i fjor.

– Det høres kanskje litt komplisert ut, men sånn er det, sier Marcus og ler da vi treffes hjemme hos den 20 år gamle datteren Julia.

Julia Gustafsson er mamma til Melwin og søster til Ida på 16. De er begge Marcus sine barn fra hans tidligere forhold.

En stund etter separasjonen fra deres mor traff han ni år yngre Kamilla Larsen. Det var for rundt tolv år siden.

Kamilla hadde ingen barn fra før og ønsket seg det, mens Marcus var skeptisk til å få flere.

– Men da vi hadde vært sammen i ett år, føltes det selvsagt at vi skulle skape en familie sammen, sier han.

Prøverørsbefruktning

Men det skulle vise seg å bli betydelig vanskeligere enn de hadde regnet med. Etter flere år med mislykkede forsøk ville de satse på prøverør.

For å sette i gang med dette krevdes det flere legeundersøkelser, og det var i den forbindelse at legene oppdaget at Kamilla hadde en feil i skjoldbruskkjertelen.

Dette medførte en risiko for at barnet ikke skulle bli født frisk, og de kunne heller ikke starte med prøverørsbefruktning før hun var helt frisk.

– Jeg brukte medisiner i et par år, men det hjalp ikke. Da var neste steg å operere bort skjoldbruskkjertelen, for deretter å medisinere meg. Målet var at jeg skulle få de verdiene som krevdes for å sette i gang med prøverørsforsøk, forteller Kamilla.

Samtidig tikket den biologiske klokken. Men verdiene steg ikke opp til nivåene som trengtes.

– Alt dette lå som en mørk sky over livet vårt, innrømmer Marcus.

Les også: Familien til Anne og Tomas er ikke helt som andre familier

<b>TRIO:</b> Melwin leker mens Kamilla (t.v.) og Julia tar hånd om Elton og Milion.
TRIO: Melwin leker mens Kamilla (t.v.) og Julia tar hånd om Elton og Milion. Foto: Mikael Svensson

Gråt av lykke

I mellomtiden hadde Marcus sin datter Julia møtt 23 år gamle Marcus Pettersson og flyttet sammen med ham. En fredag i oktober ringte Julia til sin far og lurte på om han kunne komme hjem til henne og samboeren på lunsj.

– Jeg hadde en anelse om hvorfor, det var i hvert fall ikke fordi de hadde kjøpt ny bil, sier Marcus og ler.

Det var som han trodde. ­Julia og Marcus fortalte ham at de skulle bli foreldre, og at han skulle bli morfar.

– Det var som om to verdener kolliderte, sier Marcus.

– Jeg var selvsagt glad på deres vegne, samtidig kjentes det litt hardt da min 19 år gamle datter skulle få barn, samtidig som Kamilla og jeg var midt i den vanskelige prosessen med å bli gravide.

Men snart skjedde det ting. I desember 2020 viste Kamillas prøver å være såpass stabile at de kunne sette i gang med prøverør.

Tre dager etter uttak av egg ble egget satt tilbake. Paret måtte vente 21 dager på svar på graviditetstesten. Julia og Ida visste hva som var på gang.

– Vi ville gjerne ha et lite søsken, sier Julia.

Første påskedag hadde det gått 21 dager, men Kamilla og Marcus ventet en ekstra dag med å ta graviditetstesten.

Det var knallrødt – positivt. De torde neste ikke tro på det.

– Vi gråt av lykke, det var en så koselig følelse.

Marcus regnet på det og kom frem til at han kunne bli både morfar og pappa samme år.

Julia og Ida ble overlykkelige, til tross for at Julia på det tidspunktet hadde fullt opp med sin egen graviditet.

Les også: (+) Ernæringsfysiologen tester barnegrøt – tre får toppkarakter

HELE FAMILIEN: Marcus og hele familien hans samlet. Fra venstre: Marcus P, Julia med Melwin på fanget, Kamilla med Elton på fanget, Marcus S med Milion på fanget, og Ida.
HELE FAMILIEN: Marcus og hele familien hans samlet. Fra venstre: Marcus P, Julia med Melwin på fanget, Kamilla med Elton på fanget, Marcus S med Milion på fanget, og Ida. Foto: Mikael Svensson

En sjokkerende beskjed

På ultralydundersøkelsen i uke åtte fikk ikke Marcus være med Kamilla inn på grunn av restriksjonene i forbindelse med koronapandemien. Kamilla kom tilbake til bilen og holdt ultralydbildet opp foran nesen på ham.

– Ser du?

– Nei.

– Det er to prikker – tvillinger!

Et lite sjokk for Marcus.

– Jeg hadde akkurat blitt fortrolig med at jeg skulle være nybakt pensjonist når mitt yngste barn var ferdig med studiene. Hvordan skulle jeg klare å ta hånd om tvillinger og fremdeles jobbe? Men samtidig var det litt kult. Det hadde bare blitt satt inn ett egg, men det hadde delt seg til tvillinger.

– Det ble også snart klart at vi ventet to gutter. Og terminen var satt til 8. desember. Men innen det skulle Marcus bli morfar. 16. juni samme år fødte Julia lille Melwin.

Les også: Gjør aldri dette med vaskemaskinen: Kan oppså mugg og dårlig lukt

Komplikasjoner

Marcus og Kamilla hadde begynt på en slitsom reise. Tidlig i graviditeten hadde legene sett at det var størrelsesforskjell mellom fostrene.

– Elton vokste fortere enn Milion. Vi måtte reise til spesialistsykehus for å kontrollere veksten. Komplikasjonen innebar at tvillingene skulle tas med keisersnitt tidligere enn planlagt. Spørsmålet var bare hvor lenge de kunne vente.

– Hver uke babyene kunne bli i magen, var verdifull, forteller Kamilla.

20. september ble Kamilla lagt inn på sykehus. Da var hun i uke 28. Milion skulle helst veie ett kilo innen de tok ham ut.

Mandag 27. september ringte Kamilla til Marcus. Ting var på gang. Han kastet seg i bilen. Det var trafikkaos og lang kø, og i tillegg måtte han ta en covidtest før han kom frem til sykehuset.

Han rakk frem i tide, men var både stresset og urolig.

– Fødselslegen klappet meg på skuldrene og lovet at det skulle gå bra.

Og det gjorde det. Først kom Elton, som veide 1600 gram, deretter kom Milion, som veide 1000 gram. Til tross for at de var så små, var de overraskende sterke og greide å puste selv. De trengte bare litt pustehjelp.

– Det var fantastisk å se dem, sier Marcus rørt.

Julia og Ida satt hjemme og var nervøse. De ble utrolig lykkelige da faren deres kunne fortelle at de hadde blitt storesøstre.

Hjelper hverandre

Tvillingene var åtte uker gamle fikk de komme hjem fra sykehuset.

– Vi elsker småsøsknene våre, sier Ida og Julia.

Julia og Kamilla har også kommet nærmere hverandre ettersom de begge har mammapermisjon og kan møtes med sine småtasser.

– Vi kan hjelpe hverandre med barna, og vi går turer sammen. Det er veldig koselig!

Denne saken ble første gang publisert 12/05 2023.

Les også