orgasme:

Studie avslører: Ja, kvinner faker – dette er grunnen

Men det slår tilbake på henne selv, mener norske fagpersoner.

VILLEDER PARTNEREN: Å fake er ikke bare en kortsiktig løsning, men det kamuflerer manglende trygghet og hva du egentlig trenger for å bli tilfredsstilt, mener familieterapeut.
VILLEDER PARTNEREN: Å fake er ikke bare en kortsiktig løsning, men det kamuflerer manglende trygghet og hva du egentlig trenger for å bli tilfredsstilt, mener familieterapeut. Foto: Getty Images
Publisert

At mange kvinner "faker" orgasme er ikke et nytt fenomen for seksualrådgivere, men hva er egentlig grunnen til at de gjør det?

Skal vi tro en amerikansk studie, publisert i januar 2022 av det vitenskapelige tidsskriftet Social Psychological and Personality Science, så er det eldgamle kulturelle forestillinger om maskulinitet som er grunnen til at kvinner later som de får orgasme.

– Kvinner prioriterer det de tror partneren trenger fremfor sine egne seksuelle behov og tilfredsstillelse, sier hovedforfatter Jessica Jordan, masterstudent ved University of South Florida, i en pressemelding.

"Faker" orgasme for hans skyld

Studien konkluderte at jo mer sårbar hun oppfattet hans maskulinitet, jo mer sannsynlig var det at hun "faket" orgasmer. Kvinnen var også mindre seksuelt tilfreds og det var mindre sannsynlig at hun hadde ærlige samtaler med partneren sin om sex.

– Hvis en kvinne er bekymret for å utilsiktet true partnerens manndom [dvs. deres følelse av maskulinitet], kan det føre til et sammenbrudd i kommunikasjonen, fant Jordan.

Kanskje ikke så overraskende i lys av det, at kvinner som tjener mer enn partneren faker oftest. Så får han hvertfall være mann på soverommet.

Jeg synes studien er interessant, men jeg synes ikke funnene er overraskende. Det er helt sikkert sånn at kvinner faker orgasme for ikke å såre han eller for at han skal føle seg inkompetent som elsker eller som mann, sier Bente Træen, professor og seksualvaneforsker ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo (UiO).

At dette er noe kvinner gjør stemmer også veldig godt overens med at kvinner i mye større grad enn menn er sosialisert til omsorg.

– På en måte, så er dette bare en repetisjon av hva kvinner ellers er oppdratt til, hvordan de skal være og hva de skal gjøre, sier hun.

Skjer der følelser blandes inn

Træen påpeker at et samleie som oftest skjer med en kvinnen er kjæreste med. I de sammenhengene, kanskje særlig før man har nådd et sånt punkt hvor man begynner å bli ganske lei av hverandre, er det at kvinner gjør dette.

SEKSUALVANEFORSKER: Professor Bente Træen ved Psykologisk Insititutt, Universitetet i Oslo.
SEKSUALVANEFORSKER: Professor Bente Træen ved Psykologisk Insititutt, Universitetet i Oslo. Foto: UiO

Hvis det derimot tipper for langt den andre veien, så tror hun at mannen får passet sitt påskrevet. «At ikke engang dét klarer du» og «Etter alle disse år, så burde du jo ha». Hun tror at det er lettere å si fra i situasjoner hvor man ikke kjenner partneren og ikke har et ønske om at det skal bli noe forhold ut av det.

– Der hvor følelser blandes inn, tror jeg at dette skjer. Og det er egentlig et paradoks på mange måter, fordi når den andre oppdager det, så vil jo det oppleves som et svik, sier hun.

– Jeg tror jo at unge, voksne kvinner i dag er mye flinkere til å si i fra om hvordan de vil ha det, enn de har vært i tidligere generasjoner. Det er ett poeng. Samtidig, så vil det alltid forkludres av det gode man ønsker å gjøre for kjæresten sin, sier Træen.

Du ønsker jo at den du har som kjæreste skal føle seg stor, viktig, kompetent og maskulin. Det ligger jo til det å være forelsket.

Les også: «Håpløs» sex: – Folk må ta seg sammen

– Et ikke ukjent tema

Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, som fungerer som et nasjonalt ressurssenter, har ikke faking som et tema i seksualitetsundervisingen – de er opptatt av å fortelle hva som skal til for at en skal få orgasmer og andre gode opplevelser, altså orgasmer, og at en kan si fra om det ikke skjer slik man skulle ønske.

SEKSUALRÅDGIVER: Tore Follestad
SEKSUALRÅDGIVER: Tore Follestad Foto: Sex og samfunn/Presse

Når vi snakker med unge på chat og klinikk, er "faking" et ikke ukjent tema. Spesielt unge kvinner snakker om dette, om det er ok å late som om og hva man skal gjøre om man ikke får orgasmer. Flere synes det er skamfullt å ikke få orgasme og velger derfor å la være, sier Tore Follestad, som er assisterende daglig leder ved Sex og samfunn.

Han forklarer at partner ofte mister selvtilliten og det blir generelt mye styr. Da tenker en at det er like greit å la være og bare late som.

– Det er en vanlig utfordring at en ikke får orgasmer når en har sex og samleier. Det er fint å sette fokus på det og at det er mulig å få hjelp hos NACS autorisert sexologisk kompetanse, sier Follestad.

En dårlig løsning å fake

For det er i beste fall en dårlig løsning å fake, skal vi tro seksualrådgiverne.

SEKSUALOPPLYSER: Stine Hasle
SEKSUALOPPLYSER: Stine Hasle Foto: Privat

Å late som er en dårlig løsning om en har lyst på god sex og orgasmer. Det å late som over lang tid gjør at partner tror alt er i orden og vil da heller ikke prøve å endre noe. Det slår tilbake på deg selv, sier Follestad, som er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS).

Han får full støtte av Stine Hasle, spesialist i seksualundervisning og opplysning (NACS).

– Faking villeder ofte. Når du faker, får ikke den andre vite hva som ikke virket. Faking er ikke bare en kortsiktig løsning, men det kamuflerer manglende trygghet og hva du egentlig trenger for å bli tilfredsstilt, sier Hasle, som til daglig jobber som familieterapeut og universitetslektor ved OsloMet.

Det anbefales ikke å fake, med mindre du skal spille teater. Later man som, så mister både du og den andre sjansen til å utforske hva som egentlig skal til for å få kroppen i ekstase.

– Alle er ansvarlige for sin egen orgasme og må melde inn egne behov, sier Follestad.

Les også(+): Gladnyhet til menn med liten penis

Vil du slutte å fake?

Det finnes andre og bedre løsninger, og ekspertene har noen råd til kvinner:

Hvis du nå vurderer å slutte å fake. Gjør det! Men fortsett å bruke frigjørende pust og lyd. Det er bare bra å ha med go-lyder på veien til en ekte utløsning, men ikke si at du fikk orgasme hvis du ikke fikk det. Ærlighet gjelder alle steder, også sengen, råder Hasle.

– Hvis du faker fordi du ikke gidder mer, si ifra på en hyggelig måte at dere må bytte aktivitet. Det finnes uendelig med ulike berøringer på den erotiske menyen, sier hun.

Hun anbefaler å kommunisere og eksperimentere mer alene og sammen med partner. Da lærer du kroppen din bedre å kjenne og du finner ut hva som kan få deg over kneika når du møter en annen.

Ta styringen over dine egne orgasmer. Snakk og vis den andre hva som er dine favoritt-berøringer, favorittstillinger og favoritt-erogene soner, sier Hasle.

Da finner du frem til disse deilige følelsene som drar deg inn i nytelsen. Noen ganger oppnår du orgasme, andre ganger ikke. Det er ikke så farlig å ikke få orgasme hver gang. Men det blir mye lettere når du forteller partneren din hva som kjennes godt og ikke på din kropp.

– Bruk tid på å bli kjent med hva det er som gjør deg kåt og hva slags seksuelle fantasier du har. Bruk hele kroppen og kjenn etter hvor det er godt å bli tatt på og på hvilken måte, sier Follestad.

Han vil råde kvinner til å se på kjønnet sitt og finne ut hvor de ulike delene er og hvordan det ser ut. Så kan du teste ut ulike måter å onanere på og kjenne hva som fungerer.

– Og når du vet hva som fungerer: si ifra til partner! Veldig mange vet ikke at klitoris må stimuleres og at penis, finger eller dildo i skjeden alene ikke er nok, sier han.

Helt i tråd med RFSU, som arbeider med seksualopplysning:

– For at kvinner skal slippe å "fake" orgasme, må kunnskapen om klitoris' betydning tas på alvor. De fleste kvinner trenger klitorisstimuli for å kunne få orgasme, og det er forskjellig hvor følsom en er. Det er derfor viktig å fortelle partneren sin om hva en liker før og under sexakten, sier Pål Hansen som er presseansvarlig i RFSU Norge & Danmark.

Verdifull studie

Træen anser den nye studien som verdifull.

Nordiske tall

RFSU Norden har planer om å gjøre en rapport i 2022 vedrørende faking og orgasme hos kvinner. Inntil da viser de til en nordisk undersøkelse fra 2016 hvor hele 52 prosent av de norske kvinnelige respondentene i undersøkelsen sier at de har «faket» orgasme.

Seksualvaneforsker Træen påpeker at slike spørreundersøkelser ikke er representative, da det er snakk om selv-selekterte utvalg. Da blir tallene ganske verdiløse med mindre du har en representativ undersøkelse å sammenligne med.

– Det som gjør den verdifull for forskere er at de har utviklet spørsmål om hvordan man snakker sammen, sier seksualvaneforskeren.

Fordi ofte når vi tar med spørsmål om kommunikasjon i studier, så er det et veldig generelt spørsmål om hvor godt eller dårlig du snakker om sex med partneren din. Men her har forskerne utviklet spørsmål som mer knytter kommunikasjon til ulike situasjoner.

– For meg er det dette som gjør den studien veldig verdifull, for det at kommunikasjon har sammenheng med masse ting innenfor det seksuelle området, det vet vi. Men mer presist hva som skjer, det har det vært forsket lite på, sier hun.

Førsteforfatter på artikkelen er en masterstudent, og ofte så bruker professorer studenter til å gjennomføre mindre studier fordi de vil bruke dette i et større utvalg siden.

Træen understreker at det arbeidet de har gjort her er veldig verdifullt.

Kilde: Do Women Withhold Honest Sexual Communication When They Believe Their Partner’s Manhood is Threatened? Social Psychological and Personality Science januar 2022 av J.A. Jordan med flere.

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2022.

Les også