Test av sportsdrikker

Kun én får toppscore i testen av sportsdrikker

Og taperen har nesten tre ganger så mye sukker som anbefalt, og mye mer enn i brus.

TEST AV SPORTSDRIKKER: Vi har funnet den du bør gå for, og de du bør styre unna. FOTO: Petter Berg
TEST AV SPORTSDRIKKER: Vi har funnet den du bør gå for, og de du bør styre unna. FOTO: Petter Berg
Sist oppdatert

Sportsdrikk kan være både bra og helt unødvendig å drikke. Det spørs i hvilken sammenheng du drikker det. Vi har sett på innholdet i sportsdrikker beregnet til bruk under trening for å øke prestasjon og utholdenhet.

Poenget med sportsdrikk

Behovet for sportsdrikk er avhengig av varighet og intensitet på den aktiviteten du driver med. Sportsdrikk var opprinnelig tiltenkt aktive sportsutøvere for påfyll av lett opptakelig energi til kroppen, nærmere bestemt sukker, ved langvarige og intense treninger og konkurranser. Da tømmes kroppens energilagre av sukker/glykogen og man trenger påfyll av karbohydrater for å stå løpet ut. Først og fremst trenger man vann for å opprettholde væskebalansen i kroppen og unngå dehydrering.

Svetter du mye taper du også salt. Derfor inneholder som regel sportsdrikk også mineraler. Først og fremst natrium, men også litt kalium, kalsium og magnesium.

Nødvendig?

Mange tyller nok innpå med sukkerholdige styrkedråper og tror at det skal gjøre underverker når bare rent vann ville vært nok.

Trener du i en time, så holder det med vann som væsketilførsel. Behovet for sportsdrikk er som sagt avhengig av type aktivitet, intensitet og varighet.

Trener du hardt eller deltar i konkurranser med varighet på 1 time eller mer, kan kroppen i tillegg til vann trenge påfyll av karbohydrater og salt når glykogenlagrene tømmes og salt tapes via svette. Det øker prestasjonsevnen og har betydning for muskelfunksjon, kraft og fokus.

Anbefalt sukkerinntak er da 30-60 gram karbohydrater per time. Det tilsvarer 5-10 dl sportsdrikk som inneholder 5-6 gram karbohydrat per 100 ml drikke.

Pass på tennene!

Drikker du mye sportsdrikk kan det føre til syreskader på tennene, på samme måte som mye brus og juice. Når vi trener intensivt og lenge har vi dessuten mindre spytt i munnen, det gjør da tennene ekstra utsatt for syreangrep.

Lag din egen drikke

For å få samme sukkermengde som anbefalt, kan du for eksempel blande en del eplejuice med en del vann, og eventuelt tilsette bitte litt salt. Da har du en like bra sportsdrikk som er mye billigere og med samme effekt. Saft blandet med dobbel mengde vann blir likeens.

For mange er det lettere å drikke noe med smak enn rent vann. Det er ikke så mye mange dråpene juice eller saft som skal til for smakens skyld, eller hva med en fruktbit i vannflaska? Pass på å drikke før du føler deg tørst, for da er du allerede kommet litt i underskudd på væske.

Noen med koffein

Koffein har en sentralstimulerende effekt som kan gi bedre konsentrasjon og følelse av mer energi. Samtidig er koffein vanndrivende og kan medvirke til dehydrering, akkurat det man prøver å unngå. Koffeinholdig drikke kan gi et ekstra puff mot slutten av langvarig utholdenhetsaktivitet.

Slik ble testen utført

Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per 100 ml.

Det ble gitt flest poeng for ideell mengde karbohydrater og energi, i tillegg ble det gitt poeng for saltinnhold og ekstra poeng til drikkene uten kunstig søtning og uten kunstig farge.

Produktutvalget er basert på det som var å få kjøpt i ulike butikker og treningssentre i januar 2016.

Noen av produktene finnes i flere smaksvarianter, men presiserer at smak ikke er vurdert.

Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen.

 

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2016, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også