TEST AV SYLTETØY: Mengden bær var viktig da vi testet de lette syltetøyene.

PÅ BÆRTUR: Mengden bær var viktig da vi testet de lette syltetøyene. © Foto: Bulls

Det blir stadig flere light-produkter i butikkhyllene. Ernæringsfysiolog Lise von Krogh har testet hvilke lette syltetøy som holder hva de lover.

Mindre sukker

Å gjøre en syltetøytest er ikke helt enkelt.

Ikke bare er det ulike typer bær og frukter, det er også syltetøy "uten tilsatt sukker", syltetøy med "mindre tilsatt sukker" og syltetøy "uten konserveringsmidler".

Se video: Slik lager du rørt syltetøy

Må prioritere

Hva som er sunnest kommer an på hva som er viktig for deg:

  • Ønsker du å redusere kalorier og unngå tilsatt sukker, bør du velge syltetøy med søtstoffer og konserveringsmidler.
  • Ønsker du å unngå søtstoffene, men likevel redusere sukkerinntaket, er syltetøy med mindre sukker det rette valget.
  • Dersom du vil unngå både konserveringsmidler og søtstoffer, må du velge et syltetøy med litt mer sukker og/eller kortere holdbarhetstid.

Slik testet vi:

Å teste alle tre kategorier over samme lest er vanskelig, derfor har vi holdt oss unna syltetøy "uten tilsatt sukker". Vi har valgt å teste syltetøy med og uten konserveringsmidler sammen.

Mengde bær vektes aller mest. Lavt innhold av tilsatt sukker teller positivt. Syltetøyene uten konserveringsmidler får ekstra poeng.

Ikke alle produsenter opplyser om innholdet av kostfiber og salt, derfor kan vi ikke ta hensyn til dette. Vi har heller ikke tatt hensyn til det naturlige sukkerinnholdet i frukten/bæret.

Pris eller smak er ikke vurdert.

Les også: Færre sukkerunger

Tilbake til Klikk Helse/kosthold

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!