helse

Vibeke (50) hadde prøvd «alt» – så raste hun ned i vekt: – Folk får hakeslepp

På det meste veide Vibeke over 130 kilo. Så tok hun grep og innførte en ny livsstil. Nå er hun 60 kilo lettere.

Pluss ikon
<b>FØR:</b> Vibeke sluttet å veie seg på et tidspunkt, men på det meste tror hun at hun veide over 130 kilo.
FØR: Vibeke sluttet å veie seg på et tidspunkt, men på det meste tror hun at hun veide over 130 kilo. Foto: Privat
Sist oppdatert

Damen som møter oss i døren hjemme på småbruket på Roa i Lunner kommune er slank og smilende. Sånn har det ikke alltid vært.

Vibeke Braastad (50) er en av dem som har forsøkt alt. Slankekurene var utallige, ingenting var uprøvd: kurs, pulver, supper og vektklubb.

– Jeg har gjort livsstilsendringer mange ganger. Hver gang gikk jeg ned, og så sprakk jeg. Alt funket der og da, men så kommer hverdagen. Du spiser feil og rekker ikke løpeturen som var satt opp, sier hun.

Sjokolade var en skummel greie.

– En bit, da var løpet kjørt. Da tok jeg hele sjokoladeplaten. Eller hele potetgullposen.

Unngikk å veie seg

Tre svangerskap førte til at hun la på seg mer og mer. Hvor mye hun veide på det meste, vet hun ikke med sikkerhet. Hun unngikk både å veie seg og å bli tatt bilder av.

– Men på det meste tenker jeg at jeg var over 130 kilo.

<b>SJELDENT BILDE:</b> – Jeg var ikke så glad i å bli tatt bilder av, så det er vanskelig å finne noen bilder fra da jeg var på det største, sier Vibeke.
SJELDENT BILDE: – Jeg var ikke så glad i å bli tatt bilder av, så det er vanskelig å finne noen bilder fra da jeg var på det største, sier Vibeke. Foto: Privat

Til tross for mange kilo ekstra, fungerte Vibeke i hverdagen. Hun var i full jobb i en naturbarnehage.

– Jeg har ikke bare sittet i en stol. Men du tar på deg et skall. Jeg ler mye, og ler bort mye, kanskje. Men det var ganske tungt å gå rundt med det, jeg var kjempesliten. Jeg var en dårlig versjon av meg selv.

Hun mener dett gikk mest utover ektemannen, døtrene på 23 og 21 og sønnen på 16 år.

Det var ikke bare vekten som var en utfordring. Hun sov dårlig, snorket, våknet og hadde et evig tankekjør i hodet.

Fysisk aktivitet besto av noen korte turer. Og hun overspiste, mestret ikke mat, innser hun.

– Jeg spiste når jeg var glad, lei meg, når jeg fortjente det, og når jeg ikke fortjente det. Og i skjul, når de andre hadde lagt seg. Jeg hadde alltid noe på lur, gjerne raske karbohydrater, som kjeks, sjokolade og pasta.

Les også: (+) Slik gikk Marianne ned 20 kilo – og holdt vekten

Et liv uten brød

Så kom hun over et FUS-kurs – frisk uten sukker. Metoden var å kutte ut sukker og raske karbohydrater.

Da hun meldte seg på, tenkte hun at nå hadde hun forsøkt alt, så et fem ukers onlinekurs, det kunne hun klare. Men det ble temmelig uvant.

– Alt jeg har lært gjennom alle år har vært å spise brød, grønnsaker og annen mat, bare riktig satt sammen. Det verste med denne kuren var at jeg ikke skulle spise brød, hvetemel, poteter, pasta og ris. For meg var det helt ekstremt, ler hun.

Starten ble vanskelig.

– Det ble å kutte ut det som hadde vært en del av mitt naturlige kosthold. Herlighet, uten brød, hvordan spiser man frokost og lunsj da? tenkte jeg. Og hva skal jeg ha til middag?

De første dagene var verst.

– Jeg hadde vondt i hodet, var kvalm, og jeg ble så himla varm. Jeg var mye trøtt, ja, jeg var kjempesliten i starten. Men etter noen dager opplevde jeg at vannet i kroppen forsvant. Og litt etter litt fikk jeg god energi.

Dette spiste hun

Med den nye livsstilen ble det mye uvant mat. Hun spiste kjøtt, kylling, fisk og egg.

– I dag lager jeg mye fra bunnen av. Det handler om å spise mat som ikke er så fabrikkert og tilsatt så mye, sier Vibeke.

Heldigvis er det et hav av ting hun kan spise: egg, fisk, skalldyr, kjøtt, spekemat, kjøttdeig, medisterdeig, fugl, dressinger, majones og olivenoljer. Masse oster. Gresk og tyrkisk yoghurt.

– Og grønnsaker som vokser over bakken, meieriprodukter, ordentlig rømme, ikke lettprodukter.

Til frokost er brødskivene byttet ut med lapper. Dem lager hun med egg, litt fløte og fiberhusk.

– Det høres ekstremt ut, og folk får hakeslepp. Men det funker veldig fint for meg. Det beste med dette er at jeg blir mett. Jeg har metthets­følelse på en helt annen måte. Og så har jeg ikke dårlig samvittighet.

Les også: (+) Folkekuren: Ned i vekt med helgekos

Resultater

Kort tid etter at Vibeke begynte med det nye kostholdet, gikk hun både ned i vekt og kjente at hun fungerte bedre i hverdagen. På ett år gikk hun ned 50 kilo.

– Det er ekstremt. Det er nesten så jeg ikke tør å si det høyt.

– Når jeg møtte folk, kjente de meg ikke igjen, eller de lurte på om jeg var frisk. Å gå ned 50 kilo på ett år var aldri noe mål, men det var det folk så, sier hun og fortsetter:

– Det skjedde så mye mer, som ikke synes utenpå. Som at tankekjøret er borte, at jeg sover bedre, at jeg ikke snorker og at jeg klarer å hvile. Det har jeg ikke klart før, for jeg har hatt mye innvendig stress.

<b>EKSTREM FORVANDLING: </b>På ett år gikk Vibeke ned 50 kilo. Ti kilo til ble det før hun stabiliserte vekten.
EKSTREM FORVANDLING: På ett år gikk Vibeke ned 50 kilo. Ti kilo til ble det før hun stabiliserte vekten. Foto: Privat

Vibeke har kuttet ut medi­siner både mot blodtrykk og høyt kolesterol.

– Etter fire måneder på nytt kosthold halverte jeg blodtrykksmedisinen. Jeg gikk med døgnmåler på jobb og over natten. Den viste god søvn, at jeg var rolig når jeg sov, og at blodtrykket var bra. I dag er alle verdier helt innenfor normalen, forteller Vibeke.

Et liv uten sukker

Livsstilssykdommer frarøver folk livskvaliteten, mener Bente Josefsen. Hun er damen bak konseptet Frisk uten sukker.

<b>UTEN SUKKER:</b> Bente Josefsen mener at livsstilssykdommer frarøver folk livskvalitet.
UTEN SUKKER: Bente Josefsen mener at livsstilssykdommer frarøver folk livskvalitet. Foto: Bonnier forlag

– Jeg tror mange ikke forstår hvor stor innvirkning sukker har på kroppen. Det må oppleves ved å fjerne sukkeret helt over en periode, mener hun.

I dag er det tilsatt sukker i så mye som 74 prosent av all innpakket mat.

Hun trekker frem frokostblandinger og barneyoghurter som eksempler på rene sukkerbomber.

Bente Josefsen var selv avhengig av sukker, men lever i dag et sukkerfritt liv. Frem til 2016 var hun en jojo-slanker.

– Jeg var dypt fortvilet og frustrert. Selv om jeg hadde studert ernæring og ønsket en sunn livsstil, var jeg maktesløs når det gjaldt å kutte ut eller redusere sukkerinntaket, forteller hun.

Ved å kutte ut sukkeret gikk hun ned 30 kilo og ble kvitt både migrene, søvnproblemer og betennelser.

Les også: (+) Gå raskt ned i vekt med denne enkle menyen fra ernæringsfysiologen

Ingen kjemisk forskjell

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky forteller at det i praksis ikke finnes noen kjemisk forskjell mellom naturlig og tilsatt sukker.

– Og naturlig sukker er ikke nødvendigvis sunnere enn tilsatt sukker. Men naturlig forekommende sukker finnes gjerne i mat sammen med helsebringende næringsstoffer. Det er absolutt veldig bra for helsen å minimere mengden tilsatt sukker i kosten - det vi finner i godteri, kaker, syltetøy, på grøten og så videre, slår hun fast.

Hun forteller at studier viser at de som har for mye tilsatt sukker i kosten, har større risiko for å utvikle diabetes type 2, hjertesykdom, høyt blodtrykk, leversykdom og andre alvorlige sykdommer.

– Du kan redusere risikoen for å få disse ved å redusere sukkerinntaket. Men forskerne vet fortsatt ikke om dette skyldes de ekstra kaloriene sukkeret utgjør, eller om det er sukkeret i seg selv.

<b>SKEPTISK TIL EKSTREMKURER</b>: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
SKEPTISK TIL EKSTREMKURER: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Foto: Juha Rossi

– Når det gjelder å kutte ut naturlig sukker i frukt, bær, rotgrønnsaker osv, så er det ikke noe som tyder på at det er et pluss for helsen, bortsett fra for en rask vektnedgang. Frukt, bær, grønnsaker, belgvekster og kornvarer inneholder en mengde vitaminer og mineraler som vi trenger, og fiber, som vi ikke får på naturlig vis fra animalsk mat, sier hun.

– I tillegg er det de ca 100.000 andre aktive stoffene i plantene, de vi grovt kaller antioksidanter, som man ikke finner i animalsk mat, og som kosttilskudd ikke kan erstatte. Så når man kutter ut det meste av karbohydrater, sitter man igjen med en lavkarbodiett, det er ingen tvil om det.

Hun sier at det riktignok er flere lavkarbovarianter som inkluderer både bær, frukt og grønnsaker.

– Så man kan ikke skjære alle over en kam. Men det er viktig å huske på at noen dietter (som ekstreme lavkarbo- og høyfettdietter) har også uheldige effekter på risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, og disse anbefales derfor ikke.

Les også: (+) Eksperten anbefaler: Disse syltetøyene har færrest kalorier

Bedre versjon av seg selv

Nå er det gått over tre år siden Vibeke meldte seg på kurset. Totalt har hun gått ned omtrent 60 kilo. På jobben merker de kanskje ikke den store forskjellen på humør og væremåte, tror Vibeke.

– Men her hjemme merker de at jeg er en bedre versjon av meg selv. Mannen min har jo fått en annen kone, ler hun.

Vibeke forteller at hun fortsatt holder vekten stabil.

– Kostholdet mitt har blitt en god vane for meg. Det tar ikke så mye lenger tid å lage mat av rene råvarer som også er godt å spise. Det er så mye ultraprosessert mat med ingredienser jeg ikke vet hva er, derfor velger jeg heller mat med veldig få ingredienser.

<b>GODT HUMØR:</b> Det folk så, var kiloene som rant av. Men det er mye som ikke er synlig, som er blitt bedre for Vibeke.
GODT HUMØR: Det folk så, var kiloene som rant av. Men det er mye som ikke er synlig, som er blitt bedre for Vibeke. Foto: Gry Traaen

– Har du hatt noen sprekker?

– Egentlig ikke. Jeg prøvde meg på en Pepsi Max etter ett år, men smakssansen min har endret seg, for den smakte veldig annerledes. Jeg er redd for å havne på brus-kjøret igjen. Jeg har ikke turt å røre sjokolade, som var min aller største avhengighet, men jeg har smakt litt på potetgull etter lang tid. Jeg merket fort at det trigget sukkeravhengigheten, derfor holder jeg meg unna. Jeg er jo redd for å havne på sukkerkjøret igjen, det orker jeg rett og slett ikke, innrømmer hun, og legger til:

– Jeg holder meg heller til mitt nye sukkerfrie kosthold. Det føles så godt. Jeg orker så mye mer og har så mye mer energi.

Ti måneder etter at hun startet sin livsstilsendring, gikk Vibeke opp på Galdhø­piggen med fem venninner.

– Å stå på toppen og kunne nyte utsikten og fortsatt ha overskudd av energi, var stort. Den følelsen har jeg aldri før opplevd i hele mitt liv. Jeg unner flere å få oppleve dette.

Denne saken ble første gang publisert 23/05 2023, og sist oppdatert 23/02 2024.

Les også