Vektnedgang

Ny slankesprøyte med dobbel effekt ventes til Norge

En ny slankemedisin vekker oppsikt. Ifølge studier er den nesten dobbel så effektiv som de andre populære slankesprøytene på markedet. Men når kommer den til Norge?

Pluss ikon
SLANKESPRØYTER: Fra før av har vi Ozempic, Wegovy og Saxenda. Nå kommer trolig også Mounjaro på det norske markedet.
SLANKESPRØYTER: Fra før av har vi Ozempic, Wegovy og Saxenda. Nå kommer trolig også Mounjaro på det norske markedet. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

De siste årene har slankemedisiner på resept, som Mysimba i pilleform og sprøytene Ozempic, Wegovy og Saxenda, tatt verden med storm.

Størst av alle er Ozempic, som er godkjent som medisin for diabetes 2, men som også har vist seg å ha svært god effekt på overvekt.

Mange uten diabetes har derfor fått foreskrevet denne medisinen for overvekt, såkalt «off-label» som betyr at den brukes til noe annet enn det opprinnelig ble godkjent for.

Så stor har etterspørselen etter Ozempic vært, at det periodevis har vært leveringsproblemer fra den danske produsenten Novo Nordisk.

Ifølge Direktoratet for medisinske produkter forventes leveringsproblemene å vare ut 2024.

Av den grunn ble den reseptbelagte medisinen Wegovy – med helt likt virkestoff (semaglutid) som Ozempic – godkjent for vektnedgang og lansert på det norske markedet i januar 2023.

INNBRINGENDE SLANKING: Slankesprøytene som er på markedet omsetter for milliarder i året - bare i Norge.
INNBRINGENDE SLANKING: Slankesprøytene som er på markedet omsetter for milliarder i året - bare i Norge. Foto: Getty Images

Omsatte Ozempic for 1,6 mill.

Slankemedisin er big business. Ifølge tall fra Statens legemiddelverk, omsatte Ozempic for 1,6 milliarder kroner i 2023, og er med det Norges mestselgende legemiddel. Men i det tallet ligger altså også medisiner på blå resept foreskrevet personer med diabetes type 2.

Slår man sammen Ozempic og Wegovy, som altså har akkurat samme virkestoffet, økte salget fra 678 millioner kroner i 2022 til over 2,3 milliarder kroner i fjor. I tillegg omsatte Mysimba og Saxenda til sammen for 700 millioner kroner i fjor.

Men nå er det en ny medisin som både fagmiljøet og overvektige nordmenn spent venter på skal komme i salg i til Norge.

Mounjaro heter sprøyten som er blitt godkjent for både type 2-diabetes og fedme. Den har virkestoffet tirzepatid, og skal – i likhet med Wegovy og Ozempic – settes én gang i uken der man trapper opp dosen hver fjerde uke til man når maksdosen på 15 mg.

– Mounjaro ser ut til å være mer effektiv for blodglukoseregulering ved type 2-diabetes enn Ozempic, og mer effektiv for vektkontroll enn Wegovy, sier lege og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård.

EKSPERT: Lege og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård
EKSPERT: Lege og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård Foto: Sander Flatmoen Lee

Han jobber med fedme og diabetes ved Oslo Universitetssykehus og forsker på begge fagområdene ved Universitet i Oslo.

I tillegg er han grunnlegger og fagansvarlig i Helseresepten, som var Norges første nettbaserte overvektsklinikk spesialisert på medisinsk vekttap.

Les også: (+) Asbjørn fryktet at han skulle dø fra barna sine da vekten nærmet seg 150 kilo. Slik tok han grep

Mounjaro ga 25,8 prosent vekttap

Lee-Ødegård forteller at gjennomsnittlig vekttap av semaglutid (virkestoffet til Ozempic og Wegovy) i høyeste tolererte dose, var 14,9 prosent etter 68 uker sammen med livsstilsintervensjon i STEP-1-studien. Andre studier har vist noe lavere tall.

– Dette er et klinisk relevant vekttap, og det kraftigste oppnådd med medisiner til da, men det kan ikke måle seg med fedmekirurgi som kan gi langt over 25 prosent vekttap, sier han.

Tirzepatid (virkestoffet i Mounjaro) ga derimot et gjennomsnittlig vekttap på hele 25,8 prosent etter 88 uker i SURMOUNT-4-studien.

– Dette er med andre ord på høyde med fedmekirurgi, og kan bli svært nyttig for de tyngste pasientene, mener Lee-Ødegård.

Demper sultfølelsen

Overlege Sigurd Hortemo i Direktoratet for medisinske produkter (tidligere Statens legemiddelverk) forteller at tirzepatid etterligner effekten av to hormoner som frigjøres fra tarmen når vi spiser – GLP-1 og GIP.

EKSPERT: Overlege Sigurd Hortemo
EKSPERT: Overlege Sigurd Hortemo Foto: Direktoratet for medisinske produkter

– Disse hormonene bidrar til å senke blodsukkeret når det er høyt og demper sultfølelsen, sier Hortemo.

Lege og seniorforsker Lee-Ødegård omtaler derfor Mounjaro som en «dobbel-medisin», som virker både mot type 2-diabetes og fedme.

– Den vil antagelig bli et godt alternativ, særlig til de med type 2-diabetes kombinert med fedme, siden den er så effektiv mot begge disse sykdommene. Mounjaro kan også bli et godt alternativ for dem som ønsker ytterligere vektreduksjon, tross maksimalt tolerert dose av semaglutid (Wegovy), mener han.

Les også: (+) Test av knekkebrød: Testvinneren er en favoritt hvis du skal ned i vekt

Mounjaro og Zepbound i USA

Foreløpig er det nye reseptbelagte slankemedikamentet kun i salg i USA.

Der har den amerikanske produsenten Eli Lilly and Company (Lilly) valgt å selge virkestoffet tirzepatid som to ulike legemidler.

De amerikanske legemiddelmyndighetene (FDA) godkjente først Mounjaro for behandling av diabetes type 2, og nylig ble Zepbound (med det samme virkestoffet) godkjent av FDA for behandling av overvekt og fedme.

I Europa har Lilly valgt en annen løsning.

I stedet for å selge virkestoffet tirzepatid under to ulike navn som i USA, ønsker produsenten at Mounjaro skal kunne brukes til behandling av både diabetes type 2 og overvekt og fedme.

Godkjent i Norge

– Mounjaro er allerede godkjent i Europa, inkludert Norge, for behandling av både diabetes type 2 og fedme, sier overlege Sigurd Hortemo i Direktoratet for medisinske produkter, og forklarer:

– Gjennom EØS-avtalen er vi er en del av det europeiske samarbeidet på legemiddelområdet. Når et legemiddel har fått en europeisk godkjenning, så gjelder denne også for Norge.

Han påpeker at vekttapet ved bruk av Mounjaro varierer noe mellom studiene som er gjennomført.

Hortemo er likevel optimistisk med tanke på effekten det nye medikamentet ser ut til å ha.

– Selv om det ikke er gjort studier som sammenligner effekten mellom tirzepatid og andre slankemidler direkte, ser det ut som om tirzepatid gir noe større vekttap enn de midlene som allerede er på markedet.

Les også: (+) Folkekuren: Ned i vekt med helgekos

OVERVEKT ØKER: Tallet på nordmenn som er overvektig eller har fedme, øker. De siste årene har det kommet flere medikamenter i salg som gjør at mange får hjelp til vektnedgang.
OVERVEKT ØKER: Tallet på nordmenn som er overvektig eller har fedme, øker. De siste årene har det kommet flere medikamenter i salg som gjør at mange får hjelp til vektnedgang. Foto: Getty Images

– Mounjaro kommer til Norge

På spørsmål fra Klikk.no, vil ikke produsenten Lilly bekrefte når medisinen kan forventes til Norge.

– Tilgjengeligheten av Mounjaro (tirzepatide) på individuelle markeder vil avhenge av lokale prosesser og lokale lanseringsplaner som fortsatt blir utviklet. Før Lilly lanserer en ny medisin, må de være sikre på at de kan forsyne medisinen på en ordentlig måte, ved å vurdere bl.a. forventet etterspørsel og konkurrerende levering, sier samfunnskontakt Claudia i Lilly.

Hun forteller videre at selskapet jobber for å øke tilgjengeligheten. Men hun vil ikke bekrefte om Norge er et av markedene som står først i lanseringskøen.

– Vi fortsetter å jobbe tett med relevante byråer for å muliggjøre tilgang til tirzepatide, sier Lilly-representanten.

Lege og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård er ikke i tvil om at medikamentet kommer til Norge.

– Den kommer til Norge, det er bare et tidsspørsmål. Den er godkjent for både type 2-diabetes og vektkontroll nå, og har markedsføringstillatelse. Det er derimot selskapet Lilly som selv bestemmer når den lanseres. De må blant annet ta hensyn til om de faktisk klarer å levere nok medisin, slik at pasienter som starter på Mounjaro ikke må slutte igjen på grunn av legemiddelmangel.

Les også: (+) Gro hadde forsøkt «alt» for å bli slank. Så kom fastlegen med et forslag

Koster 36.000 kroner i året

Et av ankepunktene mot Ozempic, Wegovy og Saxenda, har vært at de ikke bare slanker kroppen, men også lommeboken. Medisinene er svært dyre dersom de ikke kan gis på blå resept, som de aller færreste oppfyller kravene til.

På hvit resept ender brukerne opp med å betale omlag 36.000 kroner i året av egen lomme. Mange vil også være nødt til å gå på medisinen livet ut for å unngå vektøkning etter endt behandling.

Produsenten vil ikke si noe om mulig pris hvis eller når medikamentet kommer til Norge.

Ifølge forskning.no jobber samme produsent med nye slankemedikamenter i pilleform. På grunn av at det er billigere å produsere piller enn sprøyter, antas salgsprisen å kunne bli vesentlig lavere for slike medikamenter i fremtiden.

– Sprøytene Wegovy og Saxenda er omtrent like dyre, mens pillene Mysimba er billigere. Derimot er pris per kilo vektreduksjon klart billigst for Wegovy. I USA koster Mounjaro (under navnet Zepbound) 20 prosent mindre enn Wegovy, forteller lege og seniorforsker Lee-Ødegård.

Prissettingen av medisiner i Norge bestemmes av Statens legemiddelverk og Beslutningsforum, men påvirkes også av pris i andre europeiske land.

– Jeg antar uansett at pris per kilo vektreduksjon blir lavest for Mounjaro kontra de andre slankemedisinene, spår Lee-Ødegård.

Denne saken ble første gang publisert 13/02 2024, og sist oppdatert 13/02 2024.

Les også