Ned i vekt:

Gro hadde forsøkt «alt» for å bli slank. Så kom fastlegen med et forslag

Gro slet med sykelig overvekt i mer enn 20 år. Nå er hun nesten ikke til å kjenne igjen etter å ha gått ned 52 kilo på ett år.

Pluss ikon
<b>112 KILO: </b>Gro elsket jobben som servitør, men dunket hele tiden borti bordene. Nå har hun fått et nytt liv.
112 KILO: Gro elsket jobben som servitør, men dunket hele tiden borti bordene. Nå har hun fått et nytt liv. Foto: Privat
Sist oppdatert

I en sofa i et koselig hus i Vestfossen i Viken sitter en blid, slank dame og smiler. Det siste året har vært en opptur for henne, og hun føler seg lett både fysisk og til sinns.

At det henger sammen, vet hun fra eget liv.

– Når du har sykelig fedme er du ikke fornøyd. Jeg tror ikke på mennesker som sier at de er tykke og hundre prosent lykkelige, sier Gro Sjuve Christoffersen (53).

Som barn og ung var hun slank. Hun spilte i korps og var helt normal. Overvekten kom etter at hun fødte sønn nummer to i 1996.

– Jeg fikk lavt stoffskifte, så det var en medisinsk grunn til at jeg ble overvektig. Men selv om jeg fikk medisiner mot sykdommen, forsvant ikke kiloene. Tvert imot la det seg flere og flere kilo på kroppen gradvis gjennom år, forteller Gro.

<b>VEKTNEDGANG: </b>Alt er blitt lettere for Gro, og aktivitetsnivået er mye høyere nå enn før hun gikk ned i vekt.
VEKTNEDGANG: Alt er blitt lettere for Gro, og aktivitetsnivået er mye høyere nå enn før hun gikk ned i vekt. Foto: Gry Traaen

Hun opplevde at det ble tyngre å leve. Ikke bare merket hun det på vekten, men også i form av hodepine og manglende energi. Hun følte seg sliten hele tiden.

– Jeg ville bli slank igjen, og gikk på den ene kuren eller dietten etter den andre. Lavkarbo, keto – jeg vet ikke hva jeg ikke har prøvd gjennom årene, sier hun og fortsetter:

– I perioder trente jeg også i treningsstudio daglig. Der syklet og gikk jeg på tredemølle. Smerter i ledd og muskler gjorde at jeg ikke kunne trene styrke fordi det var for smertefullt.

Hjelp med overvekten

Gro jobbet som servitør på et hotell og elsket jobben, men hun merket at det ble mer og mer vanskelig å bevege seg mellom bordene.

De siste ­årene var hun så stor at hun skubbet borti bord hele tiden. Også det ble en belastning.

– Mange ganger gikk jeg ned en kilo eller tre, for så å gå dobbelt opp igjen. Det var en vond spiral som jeg ikke klarte å bryte. Fordi jeg var frustrert, ble maten en trøst. Egentlig er det jo absurd at maten, som var fienden, ble trøstevennen min, sier hun ærlig.

Hun sluttet å være sosial. Gjennom år var også privatlivet krevende.

<b>TURMENNESKE:</b> Også som sykelig overvektig gikk Gro ofte på tur, men det var tungt å bevege seg og hun ble svett og andpusten fort.
TURMENNESKE: Også som sykelig overvektig gikk Gro ofte på tur, men det var tungt å bevege seg og hun ble svett og andpusten fort. Foto: Privat

– Veiskillet ble da jeg flytte for meg selv. På det tidspunktet veide jeg 112 kilo, og det er mye for mine 156 centimeter, sier hun.

Hun gikk til legen for å få hjelp med overvekten.

– Jeg fikk først tabletter som skulle føre til at fettet jeg spiste ikke festet seg. Men det hjalp ikke, og jeg fikk en annen type vektreduksjonsmedisin. Den fikk jeg hodepine og diaré av, så det kunne jeg ikke fortsette med. Da jeg hadde prøvd disse to medikamentene, følte jeg meg deprimert, forteller hun.

Les også: (+) Asbjørn fryktet at han skulle dø fra barna sine da vekten nærmet seg 150 kilo. Slik tok han grep

Saxenda ble redningen

Gro sier at hun gikk turer med hunden Alvin hver dag, men alt føltes tungt. Hun ble andpusten bare hun bøyde seg for å ta på skoene, og var svett ­etter bare å ha kledd på seg.

For ett år siden sa fastlegen at de skulle prøve noe nytt – Saxenda, en sprøyte som reduserer matlysten.

Det er et vektreduksjonslegemiddel som påvirker reseptorene i hjernen som kontrollerere appetitt, og får deg til å føle deg mettere og mindre sulten, skriver felleskatalogen.

<b>LYKKELIG DAG:</b> Her hadde Gro gått ned ti kilo, og hun fikk sin kjære Roger.
LYKKELIG DAG: Her hadde Gro gått ned ti kilo, og hun fikk sin kjære Roger. Foto: Privat

– Endelig skjedde det noe positivt! I løpet av den første måneden hadde jeg gått ned ti kilo. Jeg hadde møtt Roger, mannen min, og skulle gifte meg, sier hun.

Bryllupsbildene av Gro og Roger viser et lykkelig par. Hun var mer ferm da enn nå. De ti kiloene hun hadde mistet før bryllupet var bare begynnelsen.

– For meg ble Saxenda ­redningen fordi appetitten ble redusert.

Hun fikk god opp­følging av legen ved siden av og satte i gang med en livs­stilsendring.

– Brød og tung mat, som sauser, fløte og smør, ble kuttet ut. Jeg har spist mye knekkebrød, sier Gro.

Les også (+): Jenny Jenssen avslører sin slankemeny: – Dette spiser jeg nå

Redusert matlyst av Saxenda

Det viktigste den reseptbelagte medisinen har gjort for ­henne, er at sulten ikke plager henne mer.

– Altså er det ikke virkestoffene som i seg selv fører til vektreduksjonen. Fordi matlysten er redusert, har jeg spist mye mindre, og derfor har jeg blitt tynnere, forklarer Gro.

Etter seks måneder hadde hun gått ned 30 kilo, etter ti måneder 40 kilo. Nå veier hun 60 kilo og kan konstatere at 52 kilo fett er borte.

Ifølge henne selv har hun fortsatt en litt for høy BMI, men hun stresser ikke med det, kanskje er det trivselsvekten hun har funnet.

– Det viktigste er at jeg fikk livsgnisten tilbake. Alt ble lettere. Det ene barnebarnet mitt uttrykte at det var morsommere å være sammen med meg fordi jeg nå finner på så mye mer, og det er sant. Som sykelig overvektig hadde jeg ingen energi.

<b>FORNØYD MED VEKTEN:</b> – Jeg har det veldig mye bedre som slankere, fastslår Gro hjemme i stuen i Vestfossen.
FORNØYD MED VEKTEN: – Jeg har det veldig mye bedre som slankere, fastslår Gro hjemme i stuen i Vestfossen. Foto: Gry Traaen

Ubeskrivelig, er ordet Gro bruker om tiden etter at hun begynte å ta medisinen. Hun fikk tidligere legemiddelet på blå resept, men nå må hun betale det selv.

– Jeg har tatt tilbake livet mitt og er redd for å bli overvektig igjen. Hvis jeg slutter på Saxenda, vet jeg at sulten vil komme tilbake – og hva skjer da? Da må jeg skru om hodet mitt og håpe på at endringene jeg har gjort gjør det lettere å spise normalt, sier hun.

– Når det er sagt, vil jeg minne om at slankemedisiner ikke er en mirakelkur. Du må gjøre noe selv med kostholdet og livsstilen, understreker 53-åringen.

Les også: (+) Gå raskt ned i vekt med denne enkle menyen fra ernæringsfysiologen

Vektreduksjonsmiddelet Saxenda

– Vektreduksjonsmidler som Saxenda er et viktig redskap som mange med overvekt kan ha nytte av. Vi har fått bedre verktøy i verktøykassen, konkluderer legespesialist Jøran Hjelmesæth.

Han regnes som Norges fremste ekspert på fedme og overvekt. Han er blant annet leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.

Saxenda er testet ut og er godkjent i verden som vektreduksjonsmiddel. Medisinen kan brukes av de med en BMI på 30 eller mer. De med vektrelaterte følgesykdommer kan ha BMI på 27–30, ifølge Hjelmesæth.

– Utgangspunktet for all vektreduksjon er at man må spise mindre. Det finnes per i dag ingen ­medisin som gjør at man kan spise det samme som før og gå ned i vekt. Personer som går på vektreduksjonsmidler må lytte til signalene medisinen gir, sier fedmeeksperten, og forklarer:

– Saxenda demper sult, øker metthetsfølelsen og reduserer gleden av å spise fett- og sukkerrik mat. Men endrer du ikke adferden, lykkes du ikke.

Går opp i vekt uten medisin

Han legger til at ikke alle har den samme gode effekten av medisinen. Han gjør også oppmerksom på at ­normalen er at folk går opp igjen i vekt hvis de slutter med medisinen.

– Kan man gå på legemidler som Saxenda resten av livet?

– Det vet vi ikke, men det er gjort studier på inntil to-tre år, og over det perspektivet virker ­medisinen. Vi ser ikke bort fra at det er mulig å gå på Saxenda resten av livet. Fedme regnes som en kronisk sykdom, og ved kronisk sykdom slutter man ikke med medisinen som virker, understreker Hjelmesæth.

Han sier at det er ingen fulle sannheter om hvordan vektreduksjonsmedisiner virker. Men det man vet, er at det er appetittsenteret i hjernen som gjør deg sulten. De signalene dempes ved bruk av et medikament som Saxenda.

Les også: (+) Eksperten anbefaler: Disse syltetøyene har færrest kalorier

Saxenda på hvit resept

Fordi Saxenda siden 1. februar 2023 ikke lenger gis på blå resept, med veldig få unntak, vil de som har hatt nytte av legemiddelet eller trenger det, i fremtiden måtte betale medisinen selv. Det koster rundt 2600 kroner i måneden.

Hjelmesæth har oppfordret Helsedirektoratet, Legemiddelverket og produsenten til å snakke sam­men og finne en løsning, slik at de igjen kan tilby vektreduksjonslegemidlet på blå resept til de som trenger det mest.

Avdelingsdirektør Vegar Skau Ilseth i Helsedirektoratet sier at det er Statens legemiddelverk (SLV) som vurderer hvilke legemidler som skal være forhåndsgodkjent etter blåreseptordningen.

Både Saxenda og nykommeren Wegovy er metodevurdert av SLV, som konkluderte med at prioriteringskriteriene ikke var oppfylt for behandling av fedme til denne pasientgruppen.

Denne saken ble første gang publisert 31/10 2023, og sist oppdatert 05/04 2024.

Les også