Bygg – det nye spelt

Bygg deg opp

Bytter du til byggbrød, får du i deg både superfiber og antioksidanter. En real boost for immunforsvaret.

BYGG: Næringsrike korn som kan brukes i brød og i matlaging.
BYGG: Næringsrike korn som kan brukes i brød og i matlaging. Foto: FOTO: Cedric Carter/Crestock
Sist oppdatert

Sunne byggesteiner

Bygg er svært næringsrikt og inneholder verdifulle næringsstoffer som er med på å bygge kroppen. Bygg er en god kilde til:

  • Kostfiber (betaglukan, arabinoxylaner, cellulose, Lignin)
  • Antioksidanter (Fenoliske syrer, flavonoider, karotenoider)
  • Protein
  • Mangan
  • Selen
  • Magnesium
  • Fosfor
  • Niacin (vitamin B3)
  • Tiamin (vitamin B1)
  • Vitamin B6

Bygg er en stor kilde til antioksidanter, kostfiber, B-vitaminer og mineraler.

Det er ikke for ingenting at bygg var det mest brukte kornet i vikingtiden.

Ære være betaglukanene!

Kostfibrene i bygg, særlig betaglukan, forebygger hjerte- og karsykdom, regulerer blodsukkeret og insulinresponsen og gir mykere avføring. Dette skyldes langsommere opptak av næringsstoffer som kolesterol og glukose (sukker), og at vann bindes.

Betaglukan kan gi en kraftig boost til immunforsvaret.

Immunforsvarets "personlige trener"

Betaglukaner virker lokalt i tarmen. Tarmen er et kjempestort immunsystem full av forsvarsceller, blant annet spiseceller.

Spisecellene (makrofagene, på fagspråket) er celler som sluker alt de kommer over av fremmedstoffer og uønskede mikrober. Betaglukaner får de glupske spisecellene til våkne opp fra dvalen.

Når betaglukanene kommer i kontakt med spisecellene, blir de flinkere til å spise og enda grådigere. Samtidig optimaliserer betaglukanene andre celler i det medfødte immunforsvaret. Disse immuncellene vandrer inn i kroppen og "trener opp" spesialiserte immunceller.

Betaglukaner styrker dermed både det medfødte immunforsvaret og det spesialiserte immunforsvaret.

Flust av antioksidanter

Bytter du ut 40 prosent av hvetemelet med byggmel i baksten, vil du få i deg en betydelig mengde antioksidanter.

Brød uten bygg har lavere innhold av antioksidanter. Antioksidantene i bygg sitter hovedsakelig i de ytterste lagene. Det betyr at desto mer grovere (sammalt) melet er, desto mer antioksidanter får du i deg. Det beste er selvfølgelig å spise hele korn.

Samtidig blir brødet bitrere i smaken og får en mer intens lukt.

Senker kolesterolet

Bygg kan dessuten senke totalkolesterolet og nivået av det farlige LDL-kolesterolet.

Undersøkelser viser også at bygg også kan stabilisere blodsukkeret, redusere risikoen for kreft, særlig i bryst, prostata og tarm, øke mettheten, bedre tarmfunksjonen og forhindre forstoppelse.

Bitterheten kan skjules

Kostfiberet i bygg trekker til seg væske , slik at brødet holder seg lenger saftig enn om det er bakt med bare hvetemel

Et brød med hundre prosent bygg kan ikke anbefales. Det blir for bittert og har for dårlige bakeegenskaper. Men blandes byggmelet med hvetemel, får du et næringsrikt brød med gode bakeegenskaper.

Den bitre byggsmaken (som også indikerer antioksidanter) kan du skjule med krydder og urter.

Baktetips

Matformidler og kokebokforfatter Marit Røttingsnes Westlie har følgende tips til deg som vil bake med bygg. Du kan for eksempel erstatte opptil 40 prosent av melet i brødbaksten med bygg eller bruke helkorn.

  • Bruk byggryn som legges i bløt over natten. Ha hele byggryn i en bolle, hell på kokende vann, dekk til og la det stå over natten. Tilsett kornene i brødet.
  • Bruk byggris. Disse er forkokt og trenger bare en å koke i 20 minutter før du bruker dem i baksten. Byggris kan også erstatte vanlig ris i middagsretter.
  • Bruk byggmel. Husk å elte deigen godt. Ta gjerne tiden (8-10 min.) og bruk eltekrok. La deigen få tid til å heve. Ikke overdriv grovhetsprosenten dersom du er nybegynner på grovbakst.
  • Bruk så lite mel som mulig. Under elting absorberes vannet, og for mye mel kan gjøre deigen for kompakt.

Brød med byggmel bør heller ikke eltes eller heves for lenge. Det kan bryte ned de sunne betaglukanene, ifølge Ann Karin Holtekjølen, som har doktorgrad på bygg fra Matforsk (nå Nofima Mat).

Oppskrifter på brød fra Opplysningskontoret for brød og korn

Oppskrift på byggbrød

Byggbrød med tranebær og hasselnøtter

Helkornbrød av bygg

Hvis du ikke vil bake selv, kan du alltids kjøpe byggbrød i butikken!

Oldtidens gull

Før i tiden var byggmel helt sentralt i kostholdet vårt. Vi brukte bygg til både flatbrød og grøt - til hverdag som til fest. Etter hvert kom havren og hveten. Det var særlig de velstående som tok i bruk havre og hvete først.

BYGG: Godt og næringsrikt byggbrød med tranebær og hasselnøtter.
BYGG: Godt og næringsrikt byggbrød med tranebær og hasselnøtter. Foto: FOTO: Opplysningskontoret for brød og korn/Toru

Til slutt var det bare husdyra som fikk bygg, med mindre vassgraut sto på middagsmenyen.

Hvetebrødsdager

I dag brukes bygg mest ølbrygging og dyrefôr. Bygg brukes også noe i baking og matlaging, men har kommet i skyggen av hvete og havre. Til tross for at halvparten av kornet som dyrkes i Norge er bygg, brukes bare 3000-4000 tonn til mat - resten går til dyra.

Forbruket av hvete i kostholdet vårt er til sammenligning 300 000 tonn.

EU kjemper for bygg

Byggprosjektet "BarleyBread" er EU-finansisert og skal fremme bruken av bygg i kostholdet vårt.

Bygg får større og større konkurranse fra soya på husdyrfôrsiden, og derfor må vi nå finne nye bruksområder for bygg. Siden bygg har så store helsefordeler, satses det på å få byggbrød på menyen i hele Europa. Prosjektet er under faglig ledelse av Nofima Mat (tidligere Matforsk) i Ås.

Oppskrifter med bygg

Les mer:

Klikk Helse/kosthold

Klikk Mat

Tove K. Beistein

Fyldig byggotto med parmesan

Bruk byggryn isttedenfor ris, og du får byggotto - et litt sunnere alternativ.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1.5 l Kylling

6 ss Meierismør

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

5 dl Bygg

100 g Sopp

Salt og nykvernet pepper

1.5 dl Parmesan, nyrevet

1 ss Gressløk

1 ss Bladpersille

1 ss Basilikum

Kalkunbiff med byggryn og granateplesaus

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

100 g Bygg

2 stk Kalkun

2 ss Smør til steking

Salt og pepper

0.5 stk Løk

2 ss Ingefær

1 fedd Hvitløk

2 ss Sukker

1 dl Soyasaus

0.5 stk Sitron, saften av den

1 stk Granateple

4 ss Persille

3 ss Olivenolje

Byggrynskrem med bringebærcoulis

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

80 g Byggryn

6 dl Melk

3 ss Sukker

1 ts Vaniljesukker

1 krm Salt

2 dl Fløte

250 g Bringebær

2 ss Melis

Saft

Vann

Potetmel

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også