De tre vinnerne er den hvite Hoegaarden (witbier) på førsteplass, speltølet Joseph de Silrenieux på andreplass og bokhveteølet Sara de Silenrieux på tredje. Foto: Gjertrud Hustad

Belgia er berømt for sine mange byer - og ølsorter. Belgisk øl befinner seg blant topp-tre i Art of Tastes store øltest.

De tre vinnerne er den hvite Hoegaarden (witbier) på førsteplass, speltølet Joseph de Silrenieux på andreplass og bokhveteølet Sara de Silenrieux på tredje. De to sistnevnte er økologiske.

Se resultatene her

For enhver smak
Øl drikkes i forskjellige sammenhenger, også om sommeren. Noen foretrekker en forfriskende utepils, mens andre setter mer pris på øl til grillingen i hagen eller til rekene på terrassen.

Art of Taste har derfor testet øl for enhver smak.

Også mørkt øl til sommerbruk
Smaken er også forskjellig når det gjelder type øl. Ikke all øl vi drikker om sommeren trenger å være av det lyseste og letteste. Vi har tatt med både hveteøl, som er friskt og godt, og mer sødmefylt ale og bayer.

Vi har også testet også noen av de klassiske lyse lagerølene, som gjerne er litt sterkere med sin varmende alkoholsødme.

Alle øltypene i testen er tilgjengelige hele året. Men med et så stort antall øl som det her er snakk om, sier det seg selv at du ikke finner samtlige i en hvilken som helst butikk. Mange av dem er kun tilgjengelige i de mest velassorterte butikkene i de største byene - i tillegg til på Vinmonopolet.

Testpanelet
Alle ølsortene er smakt av av Espen Smith og Attila Thuroczy. Espen Smith har bakgrunn både som markedssjef i bryggeribransjen og daglig leder av forskjellige skjenkesteder. Han driver i dag egen og uavhengig virksomhet, hvor bl.a. kurs og opplæring om øl utgjør en viktig del. Espen har også utgitt boken «Ikke bare ØL».

Attila Thuroczy er Senior Solutions Engineer i Fast og meget ølinteressert. Han har holdt på med tradisjonell hjemmebrygging i mange år, og var en av fire som startet Norsk Hjemmebryggerforening i 1997. Han har tidligere premieplassering fra NM i hjemmebrygging, deltar som dommer i juryen i NM i hjemmebrygging, og var også dommer i det første skandinaviske mesterskapet i hjemmebrygging i 2004.

Testmetodikken
Ølen er smakt blindt.

Hvert øl ble vurdert etter fem kriterier (vekting i parentes):

Farve (1), Skum (1), Duft (3), Smak (3) og Ettersmak (2).

Samlet poengsum for hvert øl ble så plassert inn i 100-poengskalaen, hvor 100 er best. Pris er ikke vurdert, da den kan variere ganske mye for ett og samme øl fra kjede til kjede. Vi ville finne ut hvilket øl som er best - ikke hvilket som er billigst.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!