Frisk luft, trening, hyppige pauser... Hørt det før?

Hvis du føler deg slapp og sliten, er det mye lettere å legge om kosten enn å endre livsstil.

Her er maten som holder deg våken:

  • Grovt brød (med mye fiber)
  • Kylling (røkt pålegg, eller filet uten skinn etc.)
  • Magert rødt kjøtt (karbonadedeig, pastrami etc.)
  • Egg
  • Fiskepålegg (makrell, sardin etc.)
  • Grønnsaker (kålrot, brokkoli, gulrot etc., helst 450 gram om dagen)
  • Cottage cheese, kesam, mager yoghurt, skummet melk
  • Frisk frukt og bær (helst 300 gram om dagen)
  • Vann (minst to liter, drikk til urinen er klar/svært lys)

Felles for denne maten er at den er:

  1. Mager: Fett gjør deg trøtt
  2. Vitamin- og mineralrik: sikrer at kroppen nyttiggjør seg energi og oksygen på optimalt vis)
  3. Gir jevnt blodsukker - og dermed energinivå (varige karbohydrater)
  4. Proteinrik: En salat med rikelig med kyllingkjøtt og litt kesamdressing vil gjøre deg like våken som et par kopper kaffe (proteiner har den effekten)
  5. Vannet gjør deg også mer våken: Visste du at ved bare ørlite dehydrering blir vi forvirrete og døsige og i mindre stand til å gjøre arbeidsoppgavene våre?

Mindre raske karbohydrater

Om du i tillegg unngår store mengder raffinerte karbohydrater til lunsj og middag (sukker, loff, ciabatta, husholdningsbrød, hvit ris, vanlig pasta etc.) og heller velger mindre mengder av den grove typen (fullkornspasta, pumpernikkel, klibrød, bønner og linser) sammen med proteinrik mat, føler du deg garantert mer våken!

Til frokost og før trening kan du gjerne spe på med litt mellomgrovt - det gir deg et energikick der og da.

Sjekk jernlagrene

Er du "blodfattig", kan du lett føle deg slapp og trøtt. Derfor kan det være lurt å måle jernlagrene og hemoglobinet hos en lege.

Les også: Jernharde krav til grøten

Jernets hovedoppgave er å frakte oksygen rundt til alle kroppens celler. Uten oksygen vil kroppen raskt føle seg sliten.

JERNE DET: Slunkne jernlagre kan være grunnen til at du er slapp. Rødt kjøtt kan være redningen.

JERNE DET: Slunkne jernlagre kan være grunnen til at du er slapp. Rødt kjøtt kan være redningen. © Foto: Carmen Steiner

Ta jerngrep!

Vibeke Landaas, klinisk ernæringsfysiolog, DinKost.no

Kombiner med C-vitamin

For mange hjelper det å spise mer grove kornprodukter og leverpostei sammen med vitamin C for å øke jerninntaket, men innimellom kan det være nødvendig med et jerntilskudd.

Følg legens råd, og ikke ta et rent jerntilskudd uten å ha målt jernlagrene først. Du kan nemlig også ha for mye jern i kroppen - og det blir du også trøtt av.

Les mer:

Klikk Helse/kosthold

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Norske kvinner mangler jern

Ta jerngrep!

Én av sju norske kvinner mangler jern. Men du kan spise deg til skikkelig jernhelse.